Ahad, 7 November 2010

07112010: Yeay final year project done!!!

Akhirnya aku dah mempresent petang tadi. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Soalan dari penilai pun takde la soalan cepu cemas, semuanya berjaya dijawap. Sekarang tinggal minor correctioun untul thesis then submit.
Then 2 more papers to go. Hopefully this will be end for undergraduate study.
Rasa macam agak lewat seetlekan undergraduate study on 26 years old, but aniyhow better lah dari takde lgsn kan.
Harap-harap lepas nih ade rezeki untuk completekan post grad pulak
Amin.

Jumaat, 5 November 2010

05112101: Thesis for Final Year Project during pregnancy

Lamanya tak updae blog. The reason is saya sangat super busy dengan segala commitment yang ada. For the past 2 months my schedule was sangat padat disamping dengan keaadaanku yang berbadan dua ini dan sangat banyak new experience so called dugaan2 yang diberi Allah SWT terhadap pemberianNya. But anyhow saya sangat mencuba untuk menjadi seorang yang positive, buangkan semaksimum yang mungkin segala ion2 negatif. But here i can share few of the changes that happen to myself during my 1st pregnancy:
  1. Sangat cepat mengah-mengah or tercungap-cungap even selepas menunaikan solat sekalipun. Kalau duk naik turun tangga lagi lah macam tak cukup nafas je.
  2. Selalu sakit-sakit pinggang especially kalau aku duk landing atas carpet ku ini.
  3. Pedih ulu hati aka heartburn, especially when afther having dinner ataupun bila perut kosong
  4. Selalu dahaga
  5. Selalu pergi toilet for small biz :)

Di sebalik kesemua changes ini masa ku kini dipenuhi dengan aktiviti:

Weekdays

  1. 7AM - 5PM : Working time.
  2. 8PM - 12AM : Thesis & FYP time

Weekend

  1. Saturday : 2PM - 10 PM - School
  2. Sunday : 830AM - 530OM - School.

Haiz sangat busy bukan? Sabar ye baby, sikit je lagi nak sampai ke garisan penamat. Tommorow will be my presentation for FYP. So wish me luck.

Ahad, 26 September 2010

26092010: Resipi nasi ayam simple


Today i learnt to cook nasi ayam, recipe from my Mother In Law. Keberhasilannya 90% menjadi. 10% lagi sebab bahan perapan ayam itu tidak mencukupi. So saya nak share recipe ini kepada anda disamping menjadi tatapan saya pada masa akan datang:


Bahan-bahan yang diperlukan:

Untuk rebus:

1 ekor ayam yang telah dipotong

2 ulas bawang putih

2 cm halia


Untuk nasi:

3tbsp majerin

2cm Halia

2 ulas bawang putih

Sedikit rempah ratus spt bunga lawang, cengkih etc

5 pot nasi

Sedikit garam

1/2 cube Stok ayam

Daun pandan (optional)

Air rebusan ayam


Untuk Perapan:

2cm Halia

2cm bawang putih

2 sudu kicap pekat

2 sudu kicap cair


Untuk Sos:

6 biji cili merah

5 ulas bawang putih

2cmhalia

1tbsp cuka/garam/gula

1/2 cawan air


Untuk Sup:

Lebihan air rebusan ayam

1 biji bawang besar yg diblend

rempah sup

garam

daun sup yang dihiris

1/2 cawan air

Garam secukup rasa

Stok ayam secukup rasa


Cara-caranya adalah:


  1. Ayam yang telah dipotong dibersihkan dan dilumur dengan bahan untuk rebus spt diatas. dan kemudianya rebus sehingga empuk. Kemudian air rebusan hendaklah disimpan.

  2. Toskan ayam dan perap ayam dengan bahan untuk perapan spt diatas. selama 30-45 minit. (Lagi lama lagi bagus). Goreng ayam sehingga garing. Tips: Tak perlu goreng terlalu lama kerana yama telahpun direbus.

  3. Basuh dan toskan beras. Tumis majerin bersama halia dan bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau. Di periuk rice cooker pulak masukkan air rebusan ayam dan garam secukupnya serta bahan yang telah digoreng sebentar tadi. Daun pandan sekiranya ada untuk menaikkan wangi nasi. Kemudian on rice cooker sepeti biasa.

  4. Untuk soso pula, kisar kesemua barang diatas sehingga lumat. Dan selepas itu masakkannya sebentar di atas api

  5. Untuk sup - Masukkan kesemua bahan (untuk sup) di atas dan kemudian panaskan di atas api sehingga masak.

Hasilnya: Seekor ayam ini habis dimakan oleh kami suami isteri dalam masa sehari. Sungguh tak sangka aku akan membuat nasi ayam sendiri. Selama ni asyik beli kat kedai je.

Selamat mencuba.

Sabtu, 4 September 2010

Alhamdulillah, Syukur Nimat Allah atas kurniaan-Nya



Dah lama tak post blog. Kenape ye?
Owh ye ini kerana kesihatan saya tidak berapa mengizinkan untuk mempost.
Tapi alhamdulillah disebalik tu ada hikmah disebalikya.
To be short on 20 July 2010, I'm officially pregnant for 6 weeks++
Semenjak dari saat itu mulalah morning sickness yang sangat keterlaluan untuk 1st time experirnce macam aku.




  1. Pagi-pagi pening2 + muntah2

  2. Malam sangat letih dan tidur before 10pm

  3. Tak boleh bau masak-masakan (kesian suami aisk kene tapau je)

  4. Tak boleh bau fragarance2.

  5. Suami? Tak boleh bau ke? ---- Hmm yang nie just kidding tak sampai tahap macam tu


  6. Selera makan .... 0%


But right now alhamdulillah dah complete 1st trimester most of the sickness turn down slowly. Moga-moga tuhan sentiasa melindungi aku yang lemah ini. Amin



Ahad, 18 Julai 2010

Horas Medan 13 July 2010 - 15 July 2010




Picture taken at sipiso-piso waterfall


Hmm baru balik dari cuti-cuti kat medan with hubby and seri and her hubby. Total 4 of us.


Over all macam agak best jugak vacation kali ini. Syukur alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan bantuan travel agent, Mutiara Holidays. Saya memang sangat merecomend sompany ini. Tourist guide, Hendra jua memberi informasi2 yang sangat2 berguna untuk kami.




1st day


sampai pun dah agak lambat around 630PM waktu Indonesia. Setelah sesi perkenalan dengan supirnya dan melangsaikan paymentnye terus kami dibawa ke dinner. Makanan die mmg sedap dan ade ikan bakar lagi. makan punya makan rupanya ikan talipia aku telan. :( After dinner terus menuju ke Berastagi untuk menginap di Danau Toba Cottage. Sejuk amat kat sini




2nd day


Pukul 8 pagi Indonesia terus bertolak menuju ke parapat untuk mendaiki bot ke pulau samosir. Perjalanan di sini agak lama hampir 5 jam jugaklah. tapi sepanjang 5 jam perjalanan takdelah bosan sangat sebab semuanya pesekitaran yang baru dan ada jugak berhenti2. Tambahan Hendra pun asyik memberi macam2 info dan jugak lawak2nya. Sampai di pekan parapat take lunch, tapi kat cni ikan talipia lagi dan saye sgt x berselera. After that terus menuju ke danau toba menaiki bot menuju ke kampung tomok pulau samosir. Perkampungan batak toba.


After melawat2 bertolak kembali ke perapat dan perjalanan di teruskan ke medan dan malamnya menginap di garuda hotel. Onn n Suami suka sangat garuda nie....




3rd day


Breakfast at hotel then acara diteruskan ke istana maimon untuk lawatan. Then after setlle acara menghabiskan rupiah bermula. banyaknye kain aku soping maklumlah raya kan dah dekat. After lunch sambung balik soping dan soping dan soping hinggalah pukul 4pm kene check in kat airport.




Sekian wassalam,


Insyallah post lain saya akan mempost secara detail tentang percutian ku ke medan. Sekiranya rajin.....

Isnin, 12 Julai 2010

Revlon Colorstay Noncomedogenic Pressed Powder

Today saya nak share pasal compact/pressed powder yang saya pakai di muka saya hari hari. Apa specialnya produk ni? Dah lah murah, brand pon Revlon taklah se hi-end Estee Lauder, MAC etc... Jual pun gantung-gantung je kat Watson, Jusco, Guardian dan kebanyakan drug store yang lain. Harga pon tanpa discount barulah RM29.
Utk keseuma persoalan di atas, ingin saya tekankan saya mempunyai tekstur kulit muka yang sangat sensative, dan sangat mudah pembiakan acne dan akhirnya akan terjadi scar kerana tangan saya yang sangat gatal picit dan picit.
Dah berpuluh produk saya mencuba dari yg low end hingga ke hi-end tapi end up asik beracne sahaja. Sehingga akhirnga saya pergi ke dermatologist sendiri.
Google dan google maka jumpa satu istilah "Noncomedogenic" Apakah maksudnya?"
Noncomedogenic is a term applied to oils, lotions, and skin creams that do not block pores. Noncomedogenic products are also sometimes referred to as non-occlusive. The theory behind using lotions that are noncomedogenic is that by not blocking pores, they will reduce the incidence of pimples - from http://www.wisegeek.com/what-is-noncomedogenic.htm

Hmm alhamdulillah setelah mengunakannya selama dua bulan, kelihatan acne sangat berkurangan hampir 0, walaubagaimanapun skin saya tidaklah sangat flawless, ade lah scar2, pore terbukak ckit2. Namun janganlah hi expactaion sangat kepada produk ini. Coveragenye tidak lah sehebat mana, maybe 60% je kot. Tapi target utk kurangkan acne tercapai. maybe siapa yang ada msalah acne boleh mengunakan theory ini. Sharing is caring kan.

Actualy saya baru balik dari mebeli bekas yang kedua :)

Ahad, 11 Julai 2010

Signifikan ke saman ekor?

http://www.malaysiakini.com/news/136950

Merujuk pada entree dari Malaysiakini, PDRM aka Kerajaan Malaysia telah meletakkan saman ekor sebagai satu saman wajib yang dibayar oleh para pengguna jalan raya. Tetapi beberapa persoalan yang wujud dari hal ini:

  1. Berapa jitu ketepatan meter pengukur dari segi had laju dan waktu diambil? Saya percaya mesin ini adalah buatan manusia maka tidak dinafikan ralat yang bakal berlaku dan berapa peratus ketepatan alat itu?
  2. Wajarkah pengguna terus dihukum tanpa persetujuan pemandu? Kebarangkalian untuk pemalsuan nombor plat juga adalah besar. Sewajarnya saman ekor ini perlu dihantar sendiri ke rumah untuk memaklumkan tentang saman tersebut. Bukanlah dengan cara meberitahu pada hari cukai jalan gagal diperbaharui.

Mengapa saya berpendapat sebegini, kerana tentulah dari pengalaman sendiri. Rileks.my memaparkan saman saya pada pukul 6 pagi sekitar Kuala Kedah. Semangnya 100% tidak benar data ini. Adakah wajar pemandu perlu mebayar saman palsu sebegini?

"Yang salah tetap salah, takkan nak beri notis pula," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Festival Bunga dan Taman (Floria) Putrajaya, hari ini. by our PM DS Najib Razak from Malaysiakini

Pernyataan ini amat jelas kesemua kesalahan diletakkan di bahu pemandu 100%. bagaimana dengan meter pengukur, pemalsuan plat, kronisme dsbnya.

Rabu, 7 Julai 2010

07072010 :JCo Donuts @ Queensbay Mall, Penang


Hye uolss...
Entree makan lagi kali ni.
Kuatnye saye makan, patotlah badan mengemok.
Malam makan ikan steam, petang makan Jco Donuts.....
Yogurt die sedap banget, donut pon sedap.
Kesuma lah sedap kecuali 1, hargenye.
RM20 utk teatime.
Cost minum petang lagi mahal dari makan malam?
Camane ek?
Posted by Picasa

07072010: Ikan steam dan cara memasaknya


Ha cuba teka ape masakan ni.
nampak buruk kan, hmm tapi sedap... Nyum nyum nyum.
Kenape ek die buruk? Oh ya sebabnye periuk steam saya sangat kecik, maka saya terpaksa potong ikan-ikan itu kepada 2 serta membuang keplanya. Lagipun kan orang cakap jangan makan kepala ikan nnt jadik tak pandai.
Saya dan suami makan sehingga habis licin. owh sedapnya!!!!
Kepada sesiapa nak belajar camane masak ikan steam ni, berikut adalah bahan-bahan dan cara-caranya.
Bahan-bahan:
1. Seekor ikan (kali ini saya mengunakan ikan bara)
2. Oyster sauce + Kicap + Garam
3. Halia + CiliPadi + Asam Boi + Bawang besar
4. Air yang sangat sedikit (untuk dijadikan kuah) - kepada sesiapa yang tak tau, apabila mengukus ikan, ikan itu sendiri akan mengeluarkan airnya sendiri, maka jangan letak banyak-banyak air.

Cara-caranya:
1. Campur bahan-bahan (2) dan kemudian lumurkan ke badan ikan sehingga rata.
2. Perap ikan sekitar 15-30minit
3. Potong-potong bahan (3) dan kemudian taburkan di dalam pinggan untuk disteam.
4. Rebus air hingga mendidih
5. Steam ikan selama 15-30minit bergantung pada saiz ikan.

Senang bukan? Apa lagi cepat-cepat lah try, sedap hingga menjilat jari.
Posted by Picasa

Sabtu, 3 Julai 2010

02072010: Final Exam + Laksa

Mummy is in the house.
So di kesempatn ini aku mengambil kesempatan untuk mempelajari masak laksa, di samping menjamu kawam-kawan yang terpilih.
Pagi-pagi bangun pergi ke pasar. Bahan-bahan yang dibeli merangkap yang digunakan adalah:
1. 2kg laksa (lupa pulak brand apa)
2. 1.1 kg ikan kembung
3. 2 kuntum bunga kantan
4. 3 keping asam keping
5. 2 biji bawang besar
6. 2 biji bawang kecil
7. Sedikit Belacan
8. Sedikit cili kering
9. Telur ayam
10. Timun
11. Salad
12. Cili padi

Balik dari pasar. Tanpa melengahkan masa saya terus memasak dengan bantuan ibuku. So siapa-siapa yang nak belajar boleh lah mengunakan panduan yang aku sertakan ini. Panduan ini juga mudah untuk aku gunakan kelak. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut.


1. Rebus ikan kembung selama 5-10 minit. Air rebusan di simpan dan dimasukkan di dalam periuk untuk membuat kuah
2. Selepas direbus, asingkan isi ikan dan tulang ikan.
3. 1/3 dari isi ikan itu dimasukkan terus ke dalam periuk. – Ini untuk menjadikan kuah laksa lebih pekat
4. Manakala 2/3 isi ikan dikisar – Setelah dikisar masukkan ke dalam periuk
5. Tulang ikan yang diasingkan tadi dikisar juga, dan kemudiannya ditapis airnya ke dalam periuk. Tulang boleh dikisar beberapa kali sehingga lumat
6. Bawang besar + Bawang kecil + Belacan + Cili padi + Cili kering, dikisar kesemua sekali dan juga dituangkan ke dalam periuk.
7. Apabila semua Langkah 1 – 6 telah dilakukan, maka kuah itu boleh mula direbus.
8. Sambil mula merebus, masukkan asam keping dan bunga kantan itu tadi. Jangan lupa letakkan garam secukup rasa.
9. Kuah akan siap dimasak selepas 30minit dengan api serdahana perlahan.
10. Sementara menunggu kuah siap dimasak, bolehlah mula merendam laksa seketika dan kemudianya dicelur.
11. Selain itu sediakan semua bahan seperti timun, telur rebus, salad, cili padi, dan bawanguntuk dijadikan bahan tambahan.
12. Sekian....

Rupa-rupanya buat laksa ni bukanlah sesusah mana, cumanya agak renyah prosesnya terutama proses nak tarik isi ikan tu. Hmm tapi kami makan dengan seleranya laksa itu, dari lah lunch sampailah ke dinner. Dalam kesibukan aku membuat laksa itu, hari yang sama juga aku ada 1 paper final exam untuk etika profesional. Hmm apalah gred yang bakal ku perolehi. Makin lama makin malas aku nak mengulangkaji.
Picture untuk laksa tak sempat nak snap sebab asik makan je.....

Rabu, 30 Jun 2010

Dah lama tak menulis

Dah hampir 2 week tak update blog. Hmm setiap hari fikir-fikir macam banyak nak tulis, tapi setiap hari lah sangat malas nak menaip. Almaklumlah malam-malam ku berteman selama 2 minggu. Agter tak berteman laju balik la 'hapdate' blog. Stay tune

Isnin, 21 Jun 2010

21062010 : Buah Kiwi

Entree kali ini amat mudah, berkaitan buah kiwi,
Hari ahad yang lepas saya membeli buah Kiwi di pasar malam, 1st time npk buah kiwi kat pasar malam dengan harga yang sangat murah 10 bijik = RM5. Murah bukan. WOW~~~
Hari ini saye memakan 2 bijik yang pertama....
Eeeeeee...... rasanya sangat tak sedap, berbeza dengan kiwi lain yang pernahku makan.
Warna nya jugak agak berlainan, namun keadaan fizikalnya adlah sempurna tanpa sebarang kerosakan.
Saya berkata pada diri sendiri " maybe kiwi tanaman malaysia"

Kesimpulanya, janganlah mudah terpedaya dengan harga yang murah. namun makan lah buah-buahan selalu, kerana ia sangat baik utk kesihatan. Sekian



Ahad, 20 Jun 2010

20062010: Dadih strawberry

Hari ni masih weekend. Terlintas di hati nak membuat agar-agar. Tiba-tiba suami saya berkata " Buatlah Dadih".
Lalu saya mem"google" resipinya. Owh sangat senang caranya.
Bahan-bahanya adalah seperti:
1 paket agar²
1 liter susu Dutch Lady berperisa strawberry
3 senduk gula
1 liter air masak.

Cara-caranya adalah:
Masuk kesemua bahan-bahan ke dalam periuk. Masak sehingga mengelegak. Kemudian cedok masakan tadi ke dalam bekas-bekas yang telah disediakan. Sejukkan dadih tadi di dalam peti ais. Dan akhirnya makan lah bersama-sama org yg tersayang.



19062010: Kenduri Kawen & Hiking at Bkt. Jambul & She's out of my league.

Weekend datang lagi. Yahoo!!!!!

Plan hari ini nak pergi kenduri x-schoolmate SMTSM, acheng aka Hazlan. Memang dah deal dengan En Arip si pengantin yang agak baru bertemu di area Taiping. Bangun pagi pun agak lambat, 10am. Siap-siap terus pergi ke UOB bank, Goergetown melunaskan hutang kad kredit - beli tiket Air Asia ke Phuket, somewhere next year. Actualy dah due 2 days ago, haih berapa la pulak interest yang nak kena ni. Selepas breakfast + lunch at Juru R&R hampir 1240pm, wuhuuu janji dengan En Arip kol 1pm. En botak pon memandu sepantas kilat kereta Waja tanpa turbonye. Sampai taiping dalam 1.15pm, mujur arip pon baru je sampai. So takdelah kene marah. After makan kenduri, plan asal nak pergi mee udang banjir, tapi saya sangat kenyang. Maka balik terus ke Penang dan tidur. Zzzzzz.....


Selamat pengantin baru Hazlan. Moga menjadi suami yang baik2 selalu.



Bangun tido, tiba2 rasa nak pergi hiking at Kawasan Mendaki Bukit Jambul. Cubaan pertama beberapa bulan yang lepas, gagal. Makanya kali ini kami pergi sekali lagi. ALhamdulillah kami selamat sampai ke destinasi walaupun kedua-duanya sangat penat. Namun hubby saya sangat pucat, dan hampir hendak pengsan.


Turun dari kawasan mendaki, terus ke pasar malam. Pulang dari pasar malam, menonton Jepun vs Belanda seketika sambil menghadap makanan dari pasar malam. Selesai match kami menonton pula movie She's out of my league yang baru akan release di Malaysia 24 June 2010. Namun ianya sudah available di torrent yang berformat Blu-Ray kerana ianya telah release di US pada 12 March 2010.
Dari pandangan saya, cerita ini hanya sesuai ditonton dirumah, tidak di cinema. Jalan ceritanya agak menarik, genre love comedy. Namun Bounty Hunter lebih menarik.




Selesai movie, saya pon tidur.

Khamis, 17 Jun 2010

17062010 : MBTI courses

A day full of meeting. Started the day with a 1 1/2 hrs meeting till 1030am. Duduk kejap, went for a team lunch at McDonalds tesco. Riding a new Toyota Camry belong to one of the manager. Hmm bestnye, bilalah nak dapat beli kereta besar camnie? Tapi sebenarnya camry takde pon dalam wishlist car yang aku minat. Sangat bulky. But I do like toyota wish. Harap2 dapat lah beli suatu hari nanti. Amin....
Have a training at 2pm, which i did the pre-course last night. Attended MBTI training. Just a short brief what MBTI is? It is an assessment design to measure physicological in how people preceive the world and make decisions. For futher information, silalah google "MBTI" The course was schedule from 2Pm-6PM. Phewwww 4 hours course after having Mcdonalds. But the trainer ended the course at 430pm. Yeay.
Briefly outcome from the training:
  • I was ISTJ type of people.
  • There are 16 type of people in world..

Details on ISTJ person which 80% had the similarity to me are:

  • Practical, Sensible and realistic
  • Systematic --- am i?
  • Logical and analytical
  • Detached and reasonable.

Other people may see me as a: (not sure how true it is)

  • calm, reserved and serious
  • Consistent and orderly
  • Valuing traditions.

However there are alot of bad thing about ISTJ which i choose not to let everyone know :)

Rabu, 16 Jun 2010

16062010: Kari Daging and pre-course work

Dinner for tonight kari daging, prepared by Mr Botak. First time masak kari ni. Semalam masak sambal tumis pedas melahar. Will taste it after this posted.
At the same time, malam ni kene buat pre course work untuk training besok. Tiba2 pulak one of the manager sent invitation for the training. Pray for my stremyx connection to be good :)
That's all for today.

Selasa, 15 Jun 2010

Teambuilding : Treasure Hunt & Charity work

Yeay teambuilding again :(
Yeay Treasure Hunt again :(
Yeay Charity Work Again :(
Yeay dinner again :)
We had teambuilding every quarter, We had treasure hunt once last year at gurney plaza, and we done our charity work at a primary school last 2 year. But year 2010 teambuliding we had charity + treasure hunt = dinner. This activity takes up one whole day from 8am - 9pm. Nonit to work.
The theme was "Hunt back to school" We did the treasure hunt from Seberang Perai till Jit Sin School in Bukit Mertajam. It was very tiring + exhausted day. But quite fun (I will tell you down why its fun)

Treasure Hunt
Started at 830 am after briefing by the organizer. and was suppose to ended on 1130am. A team of 4 person with 3 set of challenging question. Thanks to the driver,who was really expert. However we don't manage to answer all question but we did try our best and pass up the answer at 1145.
The picture was one of the clue.


Lunch
Sangat tak sedap. Air sirap yang sangat manis dan nasi berlaukkan ayam yang kurang menyelerakan. tapi bedal je la sebab sangat lapar selepas berlari2 angkara Treasure Hunt.

Charity Work - Mud Ball
First let me explain what mud ball is.
"The mud balls are made up of a combination of earth, EM treated rice-rinsed water and Bokashi, a fermented organic matter made using sawdust and bran. The mixture is patted into balls for slow and even disbursement into the river. General Manager, Bruno Cristol stated that the mud ball is more like a magic ball which does wonders to the environment. The concoction is extremely effective in breaking down harmful bacteria and had been used successfully in cleaning up 150rivers in Japan."

Our task is not to throw the mud ball, but to shape the mud into the ball. The soil+chemical pour is very very smelly. I'm the only person use glove all the way, compare to my teammates. Afraid all the gems go underneath my nails. We were assign to join PBSM group to help them on this. We finish up at least 4-5 tray. This activity take up till 2 hours.
Below is a picture one of my teammate wuth all the mud balls.


Dinner @ Goldern Triangle at Queenbay Mall
At 6 we start our dinner. The food was just fine but better than the nasi ayam.
Price giving ceremony. We were at 5th place out of 31 group and receive a voucher of RM70.
Receive additional RM60, because we were few teams left for the charity work. This is the reason why i'm happy.
The event finish around 9pm.

I slept early
Posted by Picasa

Ahad, 13 Jun 2010

Movie: Karate Kid

Finally berjaya jugak membeli ticket Karate Kid di malam minggu tapi tayangannya 12 malam. Honestly, i wouldn't buy ticket in such time but my husband is totally different from me. Pukul 11.15pm baru lah bangun dari tidur dan bersiap² selepas menonton kekalahan Greece di tangan Korea. 12pm in cinema - the movie was delay for 30mins. Back to car utk menidurkan diri. Nampaknya percaturan hubby menonton England vs USA ternyata meleset. He can only start to watch the 2nd half game.
I was attracted with the starting of the movie. Beside of the movie, i do like Jaden Smith since Persuit of Happiness in 2006. Mukanya saling tak tumpah seperti bapanya. Perjalanan cerita yang agak menarik dan kesemua waktu digunakan dengan perfect sekali tanpa ada sebarangperlengahan masa. Dengan kata lain isi cerita yang agak padat. Plot cerita juga menarik dan endingnya juga agakmenarik walaupun we can expact ehat the ending will be.
Yang aku confusenye mengapa karate kid? Macam tidak banyak elemen karate di dalamnya or maybe jugak i'm not into martial arts.
Kami sampai di rumah at 330am. ketika USA vs England seri sehingga la penghabisnya.

Note: Karate Kid was directed by US people (70%), a reason why an Englishman can win the kungfu tournament. Unlike Ip Man, chinese will always be the winner for thier kungfu tournament.Ip Man was directed 100% by Chinese

Sabtu, 12 Jun 2010

Jalan - jalan @ Padang Besar, Perlis

Penatnya baru balik dari jalan-jalan kat padang besar. Dengan senggugut yang agak heavy. Haih~~~ Last minute plan to padang besar cause hubby jemput his elder brother and wifey from jetty Kuala Perlis. Mereka pergi berhoneymoon buat ke sekian kalinya. At padang besar nothing much yang dibeli and belah kecuali Jersey sempena musim world cup ini.
Back from Padang Besar, kami ke Factory Outlet di Juru pulak, untuk membeli dan belah. Tapi bukan kami, family kami. Balik layan pizza from pizza hut, hasil belanjaan abang iparku dan lalu ku terus tidur membiarkan mereka melayan opening world cup.

Ahad, 16 Mei 2010

Suami rajin masak tapi isteri ......

Sebenarnya aku nak menceritakan tentang diri sendiri. Tiada kaitan pada mana-mana pihak yang lain. Alkisahnya aku ni memang tersangatlah malas nak masak. Kalau boleh waktu masak tu memang sangat berkira tapi kalau waktu main FB takde la pulak berkira. Yang suami aku pulak rajin memasak, kalau boleh setiap meal pon nak masak kecuali breakfast. Disini bukanlah tujuan utama nak memuji suamiku.
Bagi aku ini kelebihan yang ada pada suami ku. Walaupun suamiku bukanya orang yang kaya dengan harta benda tapi at least dia sangat rajin memasak dan juga mengemas rumah. (Ataupun maybe sebab tak kaya kut die rajin). Insyallah suatu hari nanti dah kaya, jangan malas masak ye baby.
Kadang-kadang rasa macam sangat bersalah sebab sepatutnya tugas memasak ini synonym dengan kerja isteri. Contohnya di kala ini, aku sibuk menulis blog namun suami ku tengah memasak. Haih...
Ape-ape pun terima kasih suami sebab sangat rajin memasak. Harap-harap awak dapat la menerima kekurangan isteri awak ini yang malas memasak sekaligus masak pun tak sedap.

Jumaat, 14 Mei 2010

Makan kat mamak

Hari ni dah 2 meal aku makan kat mamak. Walaupun sebenarnya aku tak suka sangat tapi macam tak ade pilihan lain sebabnya aku berada di Penang yang sememangnya penuh dengan kedai2 mamak.
Pagi makan breakfast di kayu nasi kandar bersama2 breakfast club iait affa n cik isaac. Menu Roti pisang and nescafe tarik.
Lunch pulak kat Kapitan bersama2 rakan2 breakfast club + hasni. Menu kali ini nasi beriyani ayam + teh o ais limau.
Petang pulak pergi minum kat old town white coffee. Nasib baik bukan mamak.
Baru lepas hubby call ajak dinner nnt kat nasik beratur iaitu mamak jua selepas piala thomas. Aiyoyo... asik mamak je......
Baru aku perasan aku nih asik makan je.... Makan untuk hidup ke or hidup untuk makan?

P/S: Wishing all the best to malaysia team for semi final.

Khamis, 13 Mei 2010

Movie: Robin Hood

Semalam kami pergi menonton filem Robin Hood di lokasi biasa - Queensbay Mall. Minggu² pergi menonton sampai dah boring asik pergi menonton movie sahaja. Expactation aku untuk movie ini mula2 ingatkan Robin Hood nih asik pergi mencuri sana-sini. Rupanya sangkaan aku salah. Cerita ini sebenarnya menceritakan kisah hidup Robin Hood pada mula-mula dia nak menjadi perompak. Perjalanan hidup die sebagai pemanah di dalam pasukan tentera. Secara keseluruhannya cerita ini tidaklah mebosankan tetapi prefer movie ipman2 lagi yang sangat syahdu.

P/S: Pada siang harinya aku telah menonton Valentines Day di rumah. Walaupon banyak pelakon hebat (pelakon kegemaranku) spt Mr Kutcher, Miss Garner dsbnya namun ceritanya layak dokatogerikan below than average.

Selasa, 11 Mei 2010

Menstrual Pain kembali

Dah lama tak update blog. Once update the entry is same like entry before.
Aku sedang period pain lagi. Haih....
S A K I T

Selasa, 13 April 2010

Orange Vanila Shake

Semalam di kala kesakitan perempuan teringin pulak macam2 benda manisan. Lalu abang botak turun ke kedai mebeli barangan membuat shake. Baiknye suami.*Wink*Wink* Sebenarnye barangan die simple sesangat iaitu:
1. Ice Cream Vanila (tak kisah la brand apa2 pon)
2. Peel Fresh orange
3. Ice cube

Then blend je semua item sekali, Then hasilnya. Tadaaaa....





Posted by Picasa

Isnin, 12 April 2010

Menstrual Pain + Influnza H1N1

Those two topic were related to me. But don't get confuse errr. I was suffering from menstrual pain for the whole day. Feels like wanna go back home and take a rest but i took few day of leaves last week make me feel guilty concious.End up, I'm sitting in frnt of my lappy and do very minimal job while waiting the time flies.

I was suprised a group of people wearing a face mask in my lab. So i did IM one of them, and was shocked there is a positive influenza H1N1 suspect. But kind of wierd, no official communication mail was blast off. Might be force alarm. However its good if we can practice the precaution steps which always advertised in the media.

Notes: I was not in the high risk catogery as I'm not pregnant lady.

Ahad, 11 April 2010

Final Exam around the corner

Final Exam around the corner is happanening now. 1 more paper to go. It is a very tough time.
1st paper Database, not hoping to get A, a pass is just more then enough.
2nd paper Netorking, pray for A, at least A-.
3rd paper data Structure, im totally lost of this, no idea what's going happening till next 2 week.

Overall I still have 2 more semester to go. 1 short semester which will be only a university subject and 1 long semester, 3 papers including my Final Year Project. I'm really hoping if i can pass all those subject in order for me to graduate on October 2010.
Well life is just starting to begin after that. A lot of planning in my mind. And obviously ***** will be out from list. :)

Isnin, 29 Mac 2010

Cermin keretaku pecah di Penang

28 March 2010.
Genap setahun usia perkahwinan kami. Happy aniversary to us. :)
We have our breakfast + lunch at Hamediyah Relau, nasi beriyani udang, paling sedap di Penang. Almaklum sajalah bangun pon agak lewat, lagi sejam nak pukul 12 tengah hari. Setelah selesai makan, suami berhasrat untuk mencuci keretanya di car wash bersebelahan dengan Hamediyah restaurant itu.
1st phase : Kereta melalui pam air automatik untuk memberishkan kotoran degil di kereta
2nd phase : Kereta dipancut oleh pam sabun buih secara manual
3rd phase : Kereta dicuci secara manual
4th phase : Kereta akan dilalu mesin pecucian & seterusnya mesin pengering autoomatik
Dekat phase ni tiba2 teserlah satu garisan yang agak panjang melintasi cermin. Kami terpinga
kotoran degil apkah ini. Sambil2 melalui mesin automatik itu kami menghayati keretakan cermin depan kereta
suamiku.Macam auto show la pulak ek. Padahal hati nak menjerit tapi siapa yang nak disalahkan.
Maka kami redha je la dengan cubaan yang diberi.Marah-marah pon dah memang retak.

5th phase : Dikeringkan secara manual

Keluar dari car wash itu terus kami melilau2 sekitar bayan baru, bayan lepas cari kedai cermin. Akhirnya kami ke Chai Leng park di, Seberang Perai. Mengapa disini kerana kami dah pernah tukar cermin penduduk depan yang pecah terkena batu di sini. Sekeping cermin depan waja RM370, nasib baik la aku tak tukar kat island, iaitu RM600.Gambar dibwah menunjukkan keretakan yang melampau:

Sementara menunggu proses penukaran iaitu selama 1 jam siap maka kami pon melilau2 la cari tempat untuk minum. Kool tak muka suami saya walaupun cermin keretanya retak.


Inilah kedai cermin kereta itu. Sesiapa yang berada di Penang nak tukar cermin perfilah ke kedai ini. Harganya amat reasonable.


Pulang dari tukar cermin, suami ajak pergi hiking. Saya pon bersiap sedia lah. Sampai di tapak mendaki, suami saya hanya hike 5minit saja dan kemudian ajak saya turun kembali. Mengigil lutut katanya.Dalam perjalanan turun itu kami telah ditertawakan oleh 2 org budak gemuk. Hihihihii..Kerana mereka nampak kami naik dan juga nampak kami turun. Suami saya berkata di dalam hati " Kuang ajo punye budak gemuk" Mesti dia orang bangga keranawalaupon mereka gemuk tapi mereka berjaya mendaki hingga ke puncak. *Wink*Wink*


Sekian sahaja post buat kali ini. Kesimpulannya biar retak cermin kereta tapi jangan retak rumah tangga.
Posted by Picasa

Ahad, 28 Mac 2010

Lobster @ Victoria Station Penang

27 March 2010
Today is our 1st wedding classaniversary. The actual date in our marriage cert were 28th> March 2010 but my hubby decided to celebateit today since our solemnization ceromany fall in "Earth Hour Day". It was really surprised and unexpected, i got a bouquet of flower consist of chocolate, teddy bear , artificial flower and fresh flower. This is the first time i received after knowing him for 8 years. He's trying to be a romantic person indeed. No mater how you are I will still love you. I hope this wont be the last bouquet from you.


We have our dinner in Victoria Station in Bayan Baru. It was my first time eating lobster. The lobster were cut into half, 1/2-baked & 1/2-grill. The meal is also included a peace of steak. I can say baked lobster is better than grill lobster. And too bad mine was the grilled. It taste quite bitter. As usual the steak will be marvellous.



It was not plan to be a candle light dinner but we never know that Victoria Station did support the earth hour. Well it can be consider as a candle light dinner, right? Luckily they turn off the light when i was done eating the lobster. I don't expect to use the plier to crack the lobster in a candle light.



Thanks to my hubby for everything. I really appreciate this. I LOVE you.

Khamis, 25 Mac 2010

Movie: Evolusi KL Drift II at Queensbay Mall

Saya baru saja pulang dari nonton fiem Evolusi KL Drift 2 di Queensbay Mall Penang. Kaget jua melihat keadaan penonton yang agak ramai, full house tue dah la cinema paling besar. Rupanya ramai lagi orang Melayu kat Penang ni lagi. :)
Cerita diramalkan mula pada 930PM tetapi lagi seupuluh minit pukil 10 bari kami dibenarkan masuk ke panggung. Tidak pasti pula di mana salahnya.
Pertama kali dalam sejarah aku menonton movie , tanpa sebarang advertisment pada permulaan.
Secara keseluruhannya movie ini agak menarik bagi pandangan aku. Janganlah nak dinilaikan tahap lakonan SYamsul Yusof tapi nilaikan bakatnya sebagai seorang sutradara filem drift. Kesemua shot@scene drifting agak kemas, tidak memenigkan kepala penonton semperti Impak Maksima. Movie ini jua turut ada storyline yang agak tersusun rapi. Takdela orang kata filem syok sendirikan. Cuma yang kelakarnya bile Syamsul Yusoff & Scha Al-Yahya berlakon. Sangat kelakar. Saya terpaksa mengakui kehebatan fasha Sandha berlakon jika nak dibandinngkan dengan Scha Al Yahya.
Bab samseng nya pula, Aaron Aziz and Shahiezy Sam...pergh memang sangat hampir perfect, tiada sebarang aduan terhadap lakonon mereka.
Overall, dari penilaian saya sendiri 4star.
Saranan saya pergilah menonton wahai kaum Melayu. Janganlah asik agungkan pembikinan filem barat. Malaysia boleh.

Isnin, 22 Mac 2010

Diarrhea & Urinary infection

For past 3 days i was having problem whenever i went to toilet for urine. I felt so pain and somehow i feel like going to toilet again and again.
On Sunday morning i really cant stand on the pain, and decided to go clinic. I missed my class on this day.
After examine by the doctor i was diagnose having urinary infection & diarrhea. There is blood on my urine test result. After taking the medicine given for a day, finally my pain reduce.

p/s: Drink a lot of water in a day.

Khamis, 18 Mac 2010

HotFM Big Jam @ Penang

Big Jem dah beberapa weeks berlalu tapi baru berkesempatan nak tulis pasal big jem. Setiap kali dengar iklan big jam @ Hotfm rasa bersemangatnya nak pegi. Sebab utama kerana ada MUH and Bunkface. Walaupun advertismentnye 30 artis tanpa henti, padahal aku nak tengok 2 band tu je.
Tapi bila check balik timetable lecture, rupanya ade skul la pulak hari HotFm tuh, siap extended hour lagi 8.30AM - 9.00AM. Fuhh.... rasa macam agak frustrated la pulak.
Tiba-tiba apabila aku pulang ke Ipoh, terjumpa la pulak seorang kawan aku ini yang merupakan event coordinator untuk Big jam ni, apalagi terus tanya schedule Bunkface and MUH. Makanye schedulenye akan berada pada 3 terakhir before penutup 12 midnihgt. maka masih ada harapan balik kelas bergegas ke sana. Nampak sangat mereka ini hebat bukan, 3 yang terakhir kalah mawi tuh....
Sehari sebelum Big Jam saja la meronda-ronda kat esplanade, sekali rupa-rupanya mereka sedang rehersal, apa lagi kami cepat-cepat berlari. Sebab utama berlari bila sampai tuh MUH sedang rehersal. Berikut adalah MUH dengan vokalisnya EN Hazama beserta En Black.


Selepas Settle MUH, Giliran Hujan pulak, malangnya hujan tiada di tempat kejadian maybe Noh berasa mereka agak hebat kot. Tapi lagi bagus cepat sikit turn Bunkface. Walaupun rehersal, layannya dengar Sam perform. best Best....


Picture bawah ni pulak, SAM sedang mendemo memanjat tiang yang ada.


Makanya tibalah hari concert yang dinantikan. Dalam hati bila la nak abis lecture nie. Tak focusnya bile study. Setelah kipas-kipas lecturerku maka kelas release agak awal 630PM. So cepat2 balik rumah dan mandi-mandi. Sesampianya di Esplanade ramainyalah manusia, tapi nasib la senang dpt parking. Sesudah parking crowdnya tersangatlah havoc okies. Dalam hati aku musti redah sampaii kedepan jugak untuk 3 concert terakhir.
Setelah sampai kat depan tuh (2 jam jugak la nk rempuh crowd), damn VIP TM je ley masuk depan. VIP adalah sesiapa yang register Streamyx pada hari itu kay... Aku nih yang dah guna streamyx bertahun2 nih dianaktirikan.
Tapi aku buat kering jugak duduk depan main entrance VIP tuh, bagi RELA tuh rasa semak sikit tengok aku. Akhirnya cun-cun time MUH tuh RELA tuh da lemas tengok aku, mereka benarkan aku jugak masukke dalam. Yeay......
So because of that dapat lah aku picture yang agak close-up



Dalam kol 12 abis conccert, bergegas balik ke kereta dan baru la terhegeh-hegeh carik dinner. 5 jam kot aku berdiri, series tak rasa pon. tapi bile balik rumah rasa macam nak tercabut kaki gue....
However It was really enjoying moment. Thanks HotFM for bringing my favourite.

Ahad, 14 Mac 2010

Data Structure | Nasi Kandar Kapitan |PSP 3000 | Goergetown White Coffee| Rempit V3

7.30AM
Bangun pagi dengan sanga malas untuk bersiap-siap pergi ke lecture data structure. Sementara perjalanan ke kelas sempat lagi stop kat medan suri untuk breakfast nasik lemak.

8.30AM - 1.30PM
Lecture Data Structure bermula. Memang tersangat la preasure. Sebab utama hari ni ada 2 presentation which are chapter pointer and mini project for this semester. Kedua-dua tajuk nih tahap kefahaman cuma lah 70% kut, itulah gabra semacam je. Tapi alhamdulillah semua berjalan lancar dan tak dijangka markah yang diperolehi agak tinggi dari yang dijangka. Tak sia- sia penat lelah semalam membuat persiapan. (Padahal tajuk dah diberi 1 month ago.) Thanks to suami and alap for beeing a great teammate. Other than that today will be last class from DR Azman. He was a wonderful DR. Tak pernah mengantuk pon die ajar, sangat terattract dengan caranya yang penuh diplomasi dan suka share cerita2 motivasi. Hope to see you soon DR but hopefully not in a same class. (Tak nak fail)

2.00PM -3.00PM
Pulang ke rumah untuk menghantar laptops dan juga menjemput adik bongsuku, Afif Saniy to have our lunch in Restoran kapitan in Goergetown. It was a massive trafic jam due to the Go-Kart Festival which is organize in Esplanade Penang. We have Claypot Nasi beriyana Daging, Claypot Nasi Beriyanai Ayam, nasi Kandar. Total amount for thsi meal = RM23. Quite cheap for a 3 person meal in mamak.

3.00PM - 6.30PM
Sesi pencarian PSP bermula di Perangin Mall. Tak ku sangka, banyaknya kedai game kat perangin mall ni. Almost 10 shop, maybe. And the worse thing is, all the shop are scatter around yang membuatkan kaki sangat penat untuk berjalan. Dan akhirnya tadaaaaa......



En suami sedang menayang PSP barunya.
Akhirnya tercapai jugak cita-cita beliau walaupon aku terpaksa korbankan keinginan aku terhadap Wii. I hope this will be the 1st and last gadget for this year hubby.
We bought this PSP 3000 at price of RM860 with dully modded and 8GB high speed memory card wuth a clour of white pearl at a shop name Titan on 2nd floor. The price is not that cheap compare to oterh shop but we was attract with the PR of the seller. Waited almost 2 hours at that shop for the installation process.

6.30PM - 7.30 PM

Having our tea time + dinner at Goergetown White Coffee. Picture shows hubby and lil bro sedang memdemo PSP baru sambil2 menunggu makanan yang diorder.


We ordered Hainan Mee, Char Koew Teow, Porridge Set, White Coffee, Teh Tarik, Sirap Cendol. Total for this meal RM43.


8:00PM
Reach home. Ingatkan this is the end for today. Rupanya hubby telah memebli tiket Rempit V3 for 3 of us.The movie start at 9.25AM.

9:00 PM
Reach QB mall. This movie is rated as 18SG but Afis yang 17 selamba je masuk. Mula-mula cuak la gak, takut-takut kantoi ke. tapi memandankan pack the mat rmepit, the staff tak sempat pulak nak chech IC sorang-sorang. maka terlepaslah si kecik ni tengak movie nie. Overall this movie is in average rating but meet the expactation. Was better than Adnan Sempit. Ok la cerita Malaysia kan. Dont expact too much like Avatar pulak kan.Total expenses for tonight RM46 = ticket + popcorn

11:30PM
Selesai untuk agenda hari ini. What a tiring day but enjoyable. It was also a costly Sunday, takpa lah sekali sekala kan...

Jumaat, 19 Februari 2010

Dermatologist in Penang: Dato Dr Lim Huat Bee

Sejak kebelakangan ini muka saya sangat teruk, dipenuhi dengan macam-macam jenis acne. Ini tidak termasuk dengan parut-parut yang sedia ada. Sampai satu tahap suami saya rate mueka saya 4/5(5-paling teruk). Tak tahu la di mana salahnya, terlalu banyak kemungkinan permakanan, hormon, tak cukup tidur dsbnya. Kalau nak cakap hal product dah bermacm2 jenis dari yang asli tanpa campuran kimia sampailah ke bahan campuran kimia di tahap maksimum. Namun jerawat tetap mebiak di serata muka.

Akhirnya setelah mengunakan enjin pencarian google, terjumpa lah akan Doktor Pakar Kulit yang disarankan oleh ramai orang iaitu Dato DR Lim Huat Bee. Dengan persetujuan si suami maka saya pun pergilah ke kliniknya.
Sesampianya di klinik dalam pukul 10.30AM, Grrrrr ramai sungguh orang, kalah hospital kerajaan. Sesudah daftar kami keluar minum air kelapa , kemudia jalan kaki ke old town. Setelah kembalinya ke klinik belum sampai jua giliran saya. Akhirnya 1.00PM baru nama saya dipanggil.
Masuk jumpa Dr tidak lebih dari 10minit dah keluar.Kemudian jururawat memberi produk-produknya termasuk ubat sekali. Jumlah harga untuk rawatan kali ini RM145. Phewww nasiblah tak mahal sangat. Kenapa saya cakap tak mahal? Sebabnya orang yang beratur sebelum saya kesemuanya membayar lebih dari RM300 sehingga RM1000. Apalah sangat RM145 ini kalau nak dibandingkan beli produk-produk yang tak diktiraf yang mana harganya lagi mahal 2 kali ganda.

Tapi yang tak menariknya bekalan ubat ini hanya tahan untuk 1 bulan sahaja. Dr Lim menyuruh saya berjumpanya setelah habis sebulan dan unat ini harus diamalkan selama setahun. Lamanya.... tapi hajat di hati kalau dah OK tak perlu lah jumpa kan......
So far dah 2 hari pakai, memang tak nampak sebarang perubahan pon lagi, seperti yang Dr tuh cakap 1 year. So takkan la 2 hari boleh hilang. Paling minimun 2 bulan kot. Pengharapan saya adalah kulit saya kembali normal tanpa sebarang jerawat. Kepada sesiapa yang teringin nak melawat Dr Lim nie berikut adalah alamatnya:

Dato' Dr Lim Huat Bee
Lim Skin Specialist Clinic
14A, Lorong Abu Siti
10400 Pulau Pinang
Tel: 04-2263-767
Fax: 04-2283-366

Khamis, 18 Februari 2010

Panas! Panas! Panas!

Panas bukan sebab berita panas tapi cuaca yang sangat panas.Mengikut perkiraan aku dah hampir 2 minggu aku mengahdapi panas yang sangat ketara di Malaysia ini. Mengapa Malaysia? Pada mulanya aku ingatkan Penang je yang panas membahang tapi bila aku pulang ke rumah mak di Ipoh keadannya sama saja. Cuma sejuk sikit atas bantuan penghawa dingin 20 celcius.
Semalam dalam Buletin Utama pun turut mewarwarkan yang Malaysia berada die dalam keadaan panas 34 celcius - 36 celcius. Ya Allah patutlah panas sangat, dah mencapai suhu badan manusia. Sepanjang 25tahun aku hidup ni, maybe ini la 1st time aku merasa iklim panas yang melapau macam ni. Dalamkeadaan panas ni baru lah aku terfikir ini baru sikit ujian Allah SWT, agaknye 0.01% je kut tapi aku dah mula merungut2. Macam mana lah azab api neraka nanti. Tiba-tiba rasa takut pulak tapi bila nak insaf + taubat nasuha?

Selasa, 16 Februari 2010

Dinner: Mushroom soup & Apple salad

Today just came back from ipoh on evening and the most important thing tomorow kene kerja... Malas yang melampau. Kenapalah CNY ni bukan 1 week public holiday.
So on the night i was alone at home since my hubby is on job duty. Fikir punyalah fikir at last aku decide nak makan mushroom soup ngan apple.
Terus heading off to Tesco Extra which take less than 15mins to reach. Yang paling suprisenye sebiji apple yag agak kecik, size S beharga RM1.25 sebijik. Mahalnye aku rasa. Since i don't have any option aku ambil 4 biji. RM5 okies... Tapi dah terigin punya pasal amik je la.
So motif entry ni bukannya nak show off dinner meal aku malam ini. Tapi cuma nak mengexpress ketidak puasan hati terhadap harga apple yang sangat mahal.
Next time baik beli dekat lorong kulit je, RM5 for 12 bijik. Serious....
So below is the picture that i'm going to sharw with you guys.


Ahad, 7 Februari 2010

Hubby bonus + Manhatan Fish Market

7 February 2010 bersamaan dengan suami dapat bonus. Berapa point ek? Adalah sikit.... Disebabkan itu suami telah decide untuk membelanja lunch+dinner di Manhattan Fish Market. This is the 2nd time kami makan di sini setelah 4 tahun berlalu.


Set meal yang kami order adalah Premium Sea Catch Whole Platter. Apa ada di dalam set ini? Hmm banyak benda dalam ni, seekor ikan siakap, banyak ekor udang, banyak ekor sotong, nasi garlic, french fries dan kepah(ini aku tak sure apa nama benda ni, tapi yang pasti rupa dia ala-ala lala tapi besar). Kenyang la makan set untuk berdua ni, rasanya kalau 3 orang pon cukup. Oh ya harga untuk makanan hari ini lagi 20sen nak sampai RM100.


Secara keseluruhannya, i don't really like this set , sebabnya too dry. Takde kuah sangat melainakn sos tartar ngan sos cili. Enjoy the picture.



Jangan tengok orangnya, tengok signboard je yek.



Ini lah setnye.

Khamis, 4 Februari 2010

Acne here and there

Hari ini aku telah mem MC kan diri ku ini. Biasalah cuti utk perempuan, once a month.
Tapi ape relatednye title entree nie dengan MC kan? Ini adalah kerana saya sangat rungsing dengan keadaan muka saya yang penuh dengan acne di seluruh pelosok. Terasa sangat teretkan dengankeadaan ini. Sepatutnya bila meningkat tua acne dah hilang, sebab enzim-enzim kegatalan pon dah menurun, tapi terbalik pulak untuk keas aku ini, lagi tua lagi banyak acne. Sombody please help me...

Selasa, 2 Februari 2010

Bye bye T43, welcome T400

After 4 years using you, its now time to say goodbye. Farewell to you, you are the 1st ever laptop i've used and of course alot of good memory and not to mention the bad :(.
Today is the day for me to welcome my T400. Hope you can serve me better than IBM T43 for this 4 years timeframe.

Sabtu, 9 Januari 2010

Afif 1st day in MRSM Balik Pulau.

Monday, 4th January 2010 was the 1st day for all students to start their school after long term break ~almost 2 months. The only thing i miss my school day is the school holiday. Sometimes I've been thinking why firm/office/factory doesn't add this as 1 of the company benefit to their employee.

Before that Afif is my only little brother that i have. He had decided to pursue his study in MRSM Balik Pulau for this final year. If I'm in his situation i don't really do this, change school in the final year, lost seniority, lost friend, need to re-familiar with the environment and etc. Don't ask me why he made up this kind of decision.

So my mom, hubby and myself had accompany him to his new school.My 1st impression this school is totally old school - a 27 years old school. The hostel totally terrible as for me, even my hostel 10 yrs back does not look like this. Public washing machine- RM2 per wash:


1st day in school:
The hostel totally look like army dorm isn't it:


Hope that my lil bro can get used to this place and score the exam with flying colors. Good Luck babes.

Ahad, 3 Januari 2010

Keharmonian sesebuah rumah

Tadi masa lecture Data Structure, ada sesuatu yang menarik disampaikan oleh Dr. Azman tapi tiada kena mengena dengan Data Structure. Ada 3 cara, Sekiranya kita ingin rumah kita sentiasa harmoni, balik dari kerja je rase tenang takde nak marah-marah:
  1. Baca bismilah 3 kali, langkah dengan kaki kanan (ini memang majority dah tau)
  2. Maafkan semua kesalahan orang yang kita kenali
  3. Selalulah cuci toilet - ini yang aku rasa paling menarik. Sebab utama kerana toilet diletakkan sebagai tempat yang paling kotor dan hina di dalam sesebuah rumah, so sekiranya ita rajin mencuci tempat yang kotor lagi hina makan kita dah memang meletakkan diri kita di taraf yang paling bawah. Sekaligus kita akan sentiasa memaafkan segala kesilapan orang dan secara tak langsung harmonilah hidup kita.

Sekian wassalam.

P/S: Dr Azman ade jugak cakap kalau suami isteri bertengkar, maka lebih elok si suami mendiamkan diri dari melawan cakap isteri kerana diyakini tiada jalan penyelesaian untuk ini. Aku suka sangat dengan phrase nie.

Sabtu, 2 Januari 2010

Data Structure | Laksa | OldTown White Coffee | Hadif Darwish

Seawal 645am dah kena bangun nak bergegas ke lecture Data Structure by Dr.Azman. Tambahan pula hari ni journey agak jauh memandangkan nak travel to ipoh untuk menjemput ibu dan adik ke Penang. Almaklum la Afif si baby di rumah hendah mendaftarkan di sekolah barunya pada hari Isnin ini. Selepas mandi-manda kemas-kemas apa yang patut untuk pulang ke ipoh dan akhir sekali meninggalkan rumah untuk keluar bersarapan lalu ke kuliah yang diramalkan bermula pada 8.30am.
Setibanya di kelas, sesi memeningkan kepala telah bermula. Mana taknya kelas data structure ni purely programming C++. Dah la dengan lab work yang sangat panjang. Padahal bukanya susah sangat pun, program telah diberi, cuma cari error je. Itu pon terkial-kial nak buat. Selesai kuliah pada pukul 12.30pm, kami berdua cepat-cepat memandu pulang ke Ipoh
Setibanya di Ipoh, destinasi pertama adalah Mee Rebus Ramli di Bercham Raya. Namanya Mee Rebus Ramli padahal fav aku kat sini adalah laksa. Setibanya di situ rupa-rupanya tutup, malang sungguh nasib ku ini. Tetapi suami tidak berputus asa kerana die telah memandu menuju ke Mee Rebus Ramli di cawangan Tasek pula. Yeayyyy dapat makan laksa. From my personal opinion Laksa die paling sedap selepas laksa mak aku. Harganya RM3.50 dan yg paling penting ada telur rebus sebijik.
Selepas itu destinasi diteruskan untuk pulan ke pangkal jalan, iaitu home sweet home. Sampai - sampai je adik laki aku menghidangkan air nescafe bancuhannya, bukan 3 in 1 tau. Hebat tue~~ Tak sampai sejam aku di rumah mak dah ajak pergi Tesco pulak, motif utama nak beli padlock untuk Si baby, afif. Tujuan nak beli pad lock kecik je tapi 5 sekeluarga turut serta. Setelah itu, si pramugari yang juga merangkap si pemandu mengajak untuk pergi meminum petang di Old Town White Coffee di Medan Gopeng. Akaun ditanggung beres oleh si pemandu, - thanks adik so follow the leader je la. Si suami suruh memuploadkan picturenye, kerana diyakini hensem 100%


5 sekeluarga sedang gembira menikmati minum petang. dari kanan mengikut turutan jam, Afif-Si baby, Lan - Si Suami, Si penulis, Adik - Si pramugari merangkap si pemandu, mak- mem besar bergaya dengan oh my Dior. Bukan senang nak berkumpul ramai-ramai ni.
Dah 2 cawan cafe dah minum nie, alamatnye memang tak tido malam la. Pulang dari Old Town, si pemandu singgah di rumah kak chik untuk melawat babynye yang baru berusia sebulan. Perkenalkan Hadif Darwish -Awie Jr.:
Akhir sekali barulah pulang ke home sweet home. Selepas makan malam bersedia untuk menyiapkan assignment data structure bersama suami. Pening-pening. Esok seawal 6am terpaksa bersiap-siap utk pulang ke Penang utk attend lecture Data Structure sekali lagi. Sekian ~~~~



Jumaat, 1 Januari 2010

Activity on New Year 2010 - Membakar kek coklat

Hari nie saya telah memutuskan untuk membakar cake setelah sekian lama meningalkan aktiviti ini. Maka setelah bangun tido lebih kurang pukul 12 tengah hari, kami pon pergi membeli bahan-bahan membuat cake di Tesco di samping lunch sekali. Berikut adalah bahan-bahannya:


Setelah membakar lebih kurang sejam ini lah hasilnya (belakang cake)

Ini pula gamba yang telah siap disapu toping.Walaupon nampak tak cantik tapi percayalah sedap....Nyum- nyum sedapnya. Saya dan suami makan dengan seleranya. Sebahagian daripada kek ini juga turut diberi kepada jiran tingkat atas iaitu Wa. Moga-moga lain kali Wa bagi lagi masakan yang lain. Heheheheh.

Setelah selesai membakar cake, suami mengajak pergi mebeli dan belah bajunya di Juru Auto City tempat kegemaranya. Beliau telah menghabiskan banyak $$$$$ di situ. Katanya beli baju setahun sekali (buat-buat percaya je lah.) Tapi realitynye memang banyak sale yang sangat berbaloi-baloi. Sebagai contoh Seluar Levis sebanyak 30% tapi saya tidak berminat mebeli apa-apa pon kerana sudah pokai. Huuhuhuhuhu.

Pulang kerumah kami pon makan nasik berlaukkan sup tulang yang saya telah rebus dari pagi lagi. Dan sebagai kek coklat pencuci mulut. Nyum-nyum......


P/S: Credit to Isaac kerana telah menjual coklat selbourne dan turut memberi resipinya sekali. Ingat kalau nak buat kek coklat, pakailah hanya selbourne. Confirm menjilat jari.....



.



2010 Countdown at Queensbay Penang

This year we had decided to celebrate the new year at Queensbay Mall, Penang as for last year we had done it at Gurney Plaza, Penang. From my personal comment Gurney Plaza is much more better compare to Queensbaymall. The only reason is the language the used. Just imagine every single words was done in Hokkien/Chinese which is very imposible for me to understand. Up till one extend untill the countdown moment which everyone waiting for, it was done 100% in Chinese language. Sigh~~~ After all i still enjoy to this moment as i can celebrate with my only husband for the 1st year.
At first we went to Pesta Penang which will be closing today. As for this all items will be selling at realy super low price. For example a comforter set is only at RM30 and lots more. Sebenarnya memang tujuan utama kesini adalah untuk mencari dress yang dah memang dah tahu yang mana tanpa perlu dipilih-pilih. Harga sehelai dress hanyalah RM25. Thanks to my hubby for this. I love you so much.
After a while, sudah dapat apa yang diingini kami pon beredar dari sini dan menuju ke Queensbay Mall. As expected before memang keadaan traffic yang sangat padat. Walaubagaimanapun kami berjaya memboloskan diri dari keadaan ini. Setelah mendapat parking at 10.00PM cepat-cepat turun cari tempat makan.
We had our last dinner in 2009 at Dome. Menu for today: beef steak & choc'o ice blended (im not sure the full name) but the taste of ice blended is much better compare to coffee bean and of course the price slightly expensive .



Sesudah kekenyangan kami pon berjalan keluar menuju ke stage yang telah disediakan. For the 1st time theperfomer was Chinese and singing Chinese song and my assumption next will be at least english song but too bad the MC's itself converse in Chinese all the way. Memang sangat bosan sebab tak faham ape benda pon. Muka bosan tapi ceria:

Yang paling kelakar, bila countdown pukul 12 dalam bahasa Cina. Hahahahah. Apa la diaorang nie tak 1 Malaysia langsung. Maka kami pon layan je la bunga api yang ada. Tahun depan sumpah tak nak dah aku datang sini:

P/S: Credit to Magnum sebab berjaya mengorganize kan event yang sangat hebat ini.Terasa seperti seorang foreigner di negara sendiri pulak. Sucks......