Sabtu, 3 Julai 2010

02072010: Final Exam + Laksa

Mummy is in the house.
So di kesempatn ini aku mengambil kesempatan untuk mempelajari masak laksa, di samping menjamu kawam-kawan yang terpilih.
Pagi-pagi bangun pergi ke pasar. Bahan-bahan yang dibeli merangkap yang digunakan adalah:
1. 2kg laksa (lupa pulak brand apa)
2. 1.1 kg ikan kembung
3. 2 kuntum bunga kantan
4. 3 keping asam keping
5. 2 biji bawang besar
6. 2 biji bawang kecil
7. Sedikit Belacan
8. Sedikit cili kering
9. Telur ayam
10. Timun
11. Salad
12. Cili padi

Balik dari pasar. Tanpa melengahkan masa saya terus memasak dengan bantuan ibuku. So siapa-siapa yang nak belajar boleh lah mengunakan panduan yang aku sertakan ini. Panduan ini juga mudah untuk aku gunakan kelak. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut.


1. Rebus ikan kembung selama 5-10 minit. Air rebusan di simpan dan dimasukkan di dalam periuk untuk membuat kuah
2. Selepas direbus, asingkan isi ikan dan tulang ikan.
3. 1/3 dari isi ikan itu dimasukkan terus ke dalam periuk. – Ini untuk menjadikan kuah laksa lebih pekat
4. Manakala 2/3 isi ikan dikisar – Setelah dikisar masukkan ke dalam periuk
5. Tulang ikan yang diasingkan tadi dikisar juga, dan kemudiannya ditapis airnya ke dalam periuk. Tulang boleh dikisar beberapa kali sehingga lumat
6. Bawang besar + Bawang kecil + Belacan + Cili padi + Cili kering, dikisar kesemua sekali dan juga dituangkan ke dalam periuk.
7. Apabila semua Langkah 1 – 6 telah dilakukan, maka kuah itu boleh mula direbus.
8. Sambil mula merebus, masukkan asam keping dan bunga kantan itu tadi. Jangan lupa letakkan garam secukup rasa.
9. Kuah akan siap dimasak selepas 30minit dengan api serdahana perlahan.
10. Sementara menunggu kuah siap dimasak, bolehlah mula merendam laksa seketika dan kemudianya dicelur.
11. Selain itu sediakan semua bahan seperti timun, telur rebus, salad, cili padi, dan bawanguntuk dijadikan bahan tambahan.
12. Sekian....

Rupa-rupanya buat laksa ni bukanlah sesusah mana, cumanya agak renyah prosesnya terutama proses nak tarik isi ikan tu. Hmm tapi kami makan dengan seleranya laksa itu, dari lah lunch sampailah ke dinner. Dalam kesibukan aku membuat laksa itu, hari yang sama juga aku ada 1 paper final exam untuk etika profesional. Hmm apalah gred yang bakal ku perolehi. Makin lama makin malas aku nak mengulangkaji.
Picture untuk laksa tak sempat nak snap sebab asik makan je.....

Catat Ulasan