Skip to main content

02072010: Final Exam + Laksa

Mummy is in the house.
So di kesempatn ini aku mengambil kesempatan untuk mempelajari masak laksa, di samping menjamu kawam-kawan yang terpilih.
Pagi-pagi bangun pergi ke pasar. Bahan-bahan yang dibeli merangkap yang digunakan adalah:
1. 2kg laksa (lupa pulak brand apa)
2. 1.1 kg ikan kembung
3. 2 kuntum bunga kantan
4. 3 keping asam keping
5. 2 biji bawang besar
6. 2 biji bawang kecil
7. Sedikit Belacan
8. Sedikit cili kering
9. Telur ayam
10. Timun
11. Salad
12. Cili padi

Balik dari pasar. Tanpa melengahkan masa saya terus memasak dengan bantuan ibuku. So siapa-siapa yang nak belajar boleh lah mengunakan panduan yang aku sertakan ini. Panduan ini juga mudah untuk aku gunakan kelak. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut.


1. Rebus ikan kembung selama 5-10 minit. Air rebusan di simpan dan dimasukkan di dalam periuk untuk membuat kuah
2. Selepas direbus, asingkan isi ikan dan tulang ikan.
3. 1/3 dari isi ikan itu dimasukkan terus ke dalam periuk. – Ini untuk menjadikan kuah laksa lebih pekat
4. Manakala 2/3 isi ikan dikisar – Setelah dikisar masukkan ke dalam periuk
5. Tulang ikan yang diasingkan tadi dikisar juga, dan kemudiannya ditapis airnya ke dalam periuk. Tulang boleh dikisar beberapa kali sehingga lumat
6. Bawang besar + Bawang kecil + Belacan + Cili padi + Cili kering, dikisar kesemua sekali dan juga dituangkan ke dalam periuk.
7. Apabila semua Langkah 1 – 6 telah dilakukan, maka kuah itu boleh mula direbus.
8. Sambil mula merebus, masukkan asam keping dan bunga kantan itu tadi. Jangan lupa letakkan garam secukup rasa.
9. Kuah akan siap dimasak selepas 30minit dengan api serdahana perlahan.
10. Sementara menunggu kuah siap dimasak, bolehlah mula merendam laksa seketika dan kemudianya dicelur.
11. Selain itu sediakan semua bahan seperti timun, telur rebus, salad, cili padi, dan bawanguntuk dijadikan bahan tambahan.
12. Sekian....

Rupa-rupanya buat laksa ni bukanlah sesusah mana, cumanya agak renyah prosesnya terutama proses nak tarik isi ikan tu. Hmm tapi kami makan dengan seleranya laksa itu, dari lah lunch sampailah ke dinner. Dalam kesibukan aku membuat laksa itu, hari yang sama juga aku ada 1 paper final exam untuk etika profesional. Hmm apalah gred yang bakal ku perolehi. Makin lama makin malas aku nak mengulangkaji.
Picture untuk laksa tak sempat nak snap sebab asik makan je.....

Comments

Popular posts from this blog

Maesara at Genius Aulad Bayan Baru

Assalamualaikum wrt. Entree kali ni nak aku nak cerita tentang anaknda bongsu ku yang telah bertukar ke tadika baru, iaitu Genius Aulad Bayan Baru. Sebelum ni Maesara dah mula sekolah seawal usianya 2 tahun di E-bridge preschool. Kenapa aku tukarkan Maesara ke sekolah baru? Alasannya cuma satu, sebab sekolah lama dia menyediakan budak-budak untuk masuk SJKC manakala untuk Maesara aku plan untuk masukkan dia ke SK pada darjah 1 nanti. . Kenapa Genius Aulad? Selain disebabkan Abang nya Miqael, alumni Genius Aulad. Selain dari tu, sebab faktor lokasi nya sangat berdekatan dengan tempat kerja ku. Itu sahaja. . Struktur yuran Genius Aulad ini pada aku sesuai la dengan yuran tahun 2020.  Boleh refer picture di bawah untuk struktur yuran. Yuran bulanan untuk 1/2 day ialah RM 320 Struktur yuran Genius Aulad Keburukan half day. Bagi aku program half day ni sangat tak sesuai dengan parent yang bekerja sepenuh masa. Disebabkan bila cuti sekolah, maka program half day ...

Cermin keretaku pecah di Penang

28 March 2010. Genap setahun usia perkahwinan kami. Happy aniversary to us. :) We have our breakfast + lunch at Hamediyah Relau, nasi beriyani udang, paling sedap di Penang. Almaklum sajalah bangun pon agak lewat, lagi sejam nak pukul 12 tengah hari. Setelah selesai makan, suami berhasrat untuk mencuci keretanya di car wash bersebelahan dengan Hamediyah restaurant itu. 1st phase : Kereta melalui pam air automatik untuk memberishkan kotoran degil di kereta 2nd phase : Kereta dipancut oleh pam sabun buih secara manual 3rd phase : Kereta dicuci secara manual 4th phase : Kereta akan dilalu mesin pecucian & seterusnya mesin pengering autoomatik Dekat phase ni tiba2 teserlah satu garisan yang agak panjang melintasi cermin. Kami terpinga kotoran degil apkah ini. Sambil2 melalui mesin automatik itu kami menghayati keretakan cermin depan kereta suamiku.Macam auto show la pulak ek. Padahal hati nak menjerit tapi siapa yang nak disalahkan. Maka kami redha je la dengan cubaan yang diberi.Marah...

Dermatologist in Penang: Dato Dr Lim Huat Bee

Sejak kebelakangan ini muka saya sangat teruk, dipenuhi dengan macam-macam jenis acne. Ini tidak termasuk dengan parut-parut yang sedia ada. Sampai satu tahap suami saya rate mueka saya 4/5(5-paling teruk). Tak tahu la di mana salahnya, terlalu banyak kemungkinan permakanan, hormon, tak cukup tidur dsbnya. Kalau nak cakap hal product dah bermacm2 jenis dari yang asli tanpa campuran kimia sampailah ke bahan campuran kimia di tahap maksimum. Namun jerawat tetap mebiak di serata muka. Akhirnya setelah mengunakan enjin pencarian google, terjumpa lah akan Doktor Pakar Kulit yang disarankan oleh ramai orang iaitu Dato DR Lim Huat Bee. Dengan persetujuan si suami maka saya pun pergilah ke kliniknya. Sesampianya di klinik dalam pukul 10.30AM, Grrrrr ramai sungguh orang, kalah hospital kerajaan. Sesudah daftar kami keluar minum air kelapa , kemudia jalan kaki ke old town. Setelah kembalinya ke klinik belum sampai jua giliran saya. Akhirnya 1.00PM baru nama saya dipanggil. Masuk jumpa Dr tidak l...