Ahad, 18 Julai 2010

Horas Medan 13 July 2010 - 15 July 2010




Picture taken at sipiso-piso waterfall


Hmm baru balik dari cuti-cuti kat medan with hubby and seri and her hubby. Total 4 of us.


Over all macam agak best jugak vacation kali ini. Syukur alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan bantuan travel agent, Mutiara Holidays. Saya memang sangat merecomend sompany ini. Tourist guide, Hendra jua memberi informasi2 yang sangat2 berguna untuk kami.




1st day


sampai pun dah agak lambat around 630PM waktu Indonesia. Setelah sesi perkenalan dengan supirnya dan melangsaikan paymentnye terus kami dibawa ke dinner. Makanan die mmg sedap dan ade ikan bakar lagi. makan punya makan rupanya ikan talipia aku telan. :( After dinner terus menuju ke Berastagi untuk menginap di Danau Toba Cottage. Sejuk amat kat sini




2nd day


Pukul 8 pagi Indonesia terus bertolak menuju ke parapat untuk mendaiki bot ke pulau samosir. Perjalanan di sini agak lama hampir 5 jam jugaklah. tapi sepanjang 5 jam perjalanan takdelah bosan sangat sebab semuanya pesekitaran yang baru dan ada jugak berhenti2. Tambahan Hendra pun asyik memberi macam2 info dan jugak lawak2nya. Sampai di pekan parapat take lunch, tapi kat cni ikan talipia lagi dan saye sgt x berselera. After that terus menuju ke danau toba menaiki bot menuju ke kampung tomok pulau samosir. Perkampungan batak toba.


After melawat2 bertolak kembali ke perapat dan perjalanan di teruskan ke medan dan malamnya menginap di garuda hotel. Onn n Suami suka sangat garuda nie....




3rd day


Breakfast at hotel then acara diteruskan ke istana maimon untuk lawatan. Then after setlle acara menghabiskan rupiah bermula. banyaknye kain aku soping maklumlah raya kan dah dekat. After lunch sambung balik soping dan soping dan soping hinggalah pukul 4pm kene check in kat airport.




Sekian wassalam,


Insyallah post lain saya akan mempost secara detail tentang percutian ku ke medan. Sekiranya rajin.....

Isnin, 12 Julai 2010

Revlon Colorstay Noncomedogenic Pressed Powder

Today saya nak share pasal compact/pressed powder yang saya pakai di muka saya hari hari. Apa specialnya produk ni? Dah lah murah, brand pon Revlon taklah se hi-end Estee Lauder, MAC etc... Jual pun gantung-gantung je kat Watson, Jusco, Guardian dan kebanyakan drug store yang lain. Harga pon tanpa discount barulah RM29.
Utk keseuma persoalan di atas, ingin saya tekankan saya mempunyai tekstur kulit muka yang sangat sensative, dan sangat mudah pembiakan acne dan akhirnya akan terjadi scar kerana tangan saya yang sangat gatal picit dan picit.
Dah berpuluh produk saya mencuba dari yg low end hingga ke hi-end tapi end up asik beracne sahaja. Sehingga akhirnga saya pergi ke dermatologist sendiri.
Google dan google maka jumpa satu istilah "Noncomedogenic" Apakah maksudnya?"
Noncomedogenic is a term applied to oils, lotions, and skin creams that do not block pores. Noncomedogenic products are also sometimes referred to as non-occlusive. The theory behind using lotions that are noncomedogenic is that by not blocking pores, they will reduce the incidence of pimples - from http://www.wisegeek.com/what-is-noncomedogenic.htm

Hmm alhamdulillah setelah mengunakannya selama dua bulan, kelihatan acne sangat berkurangan hampir 0, walaubagaimanapun skin saya tidaklah sangat flawless, ade lah scar2, pore terbukak ckit2. Namun janganlah hi expactaion sangat kepada produk ini. Coveragenye tidak lah sehebat mana, maybe 60% je kot. Tapi target utk kurangkan acne tercapai. maybe siapa yang ada msalah acne boleh mengunakan theory ini. Sharing is caring kan.

Actualy saya baru balik dari mebeli bekas yang kedua :)

Ahad, 11 Julai 2010

Signifikan ke saman ekor?

http://www.malaysiakini.com/news/136950

Merujuk pada entree dari Malaysiakini, PDRM aka Kerajaan Malaysia telah meletakkan saman ekor sebagai satu saman wajib yang dibayar oleh para pengguna jalan raya. Tetapi beberapa persoalan yang wujud dari hal ini:

  1. Berapa jitu ketepatan meter pengukur dari segi had laju dan waktu diambil? Saya percaya mesin ini adalah buatan manusia maka tidak dinafikan ralat yang bakal berlaku dan berapa peratus ketepatan alat itu?
  2. Wajarkah pengguna terus dihukum tanpa persetujuan pemandu? Kebarangkalian untuk pemalsuan nombor plat juga adalah besar. Sewajarnya saman ekor ini perlu dihantar sendiri ke rumah untuk memaklumkan tentang saman tersebut. Bukanlah dengan cara meberitahu pada hari cukai jalan gagal diperbaharui.

Mengapa saya berpendapat sebegini, kerana tentulah dari pengalaman sendiri. Rileks.my memaparkan saman saya pada pukul 6 pagi sekitar Kuala Kedah. Semangnya 100% tidak benar data ini. Adakah wajar pemandu perlu mebayar saman palsu sebegini?

"Yang salah tetap salah, takkan nak beri notis pula," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Festival Bunga dan Taman (Floria) Putrajaya, hari ini. by our PM DS Najib Razak from Malaysiakini

Pernyataan ini amat jelas kesemua kesalahan diletakkan di bahu pemandu 100%. bagaimana dengan meter pengukur, pemalsuan plat, kronisme dsbnya.

Rabu, 7 Julai 2010

07072010 :JCo Donuts @ Queensbay Mall, Penang


Hye uolss...
Entree makan lagi kali ni.
Kuatnye saye makan, patotlah badan mengemok.
Malam makan ikan steam, petang makan Jco Donuts.....
Yogurt die sedap banget, donut pon sedap.
Kesuma lah sedap kecuali 1, hargenye.
RM20 utk teatime.
Cost minum petang lagi mahal dari makan malam?
Camane ek?
Posted by Picasa

07072010: Ikan steam dan cara memasaknya


Ha cuba teka ape masakan ni.
nampak buruk kan, hmm tapi sedap... Nyum nyum nyum.
Kenape ek die buruk? Oh ya sebabnye periuk steam saya sangat kecik, maka saya terpaksa potong ikan-ikan itu kepada 2 serta membuang keplanya. Lagipun kan orang cakap jangan makan kepala ikan nnt jadik tak pandai.
Saya dan suami makan sehingga habis licin. owh sedapnya!!!!
Kepada sesiapa nak belajar camane masak ikan steam ni, berikut adalah bahan-bahan dan cara-caranya.
Bahan-bahan:
1. Seekor ikan (kali ini saya mengunakan ikan bara)
2. Oyster sauce + Kicap + Garam
3. Halia + CiliPadi + Asam Boi + Bawang besar
4. Air yang sangat sedikit (untuk dijadikan kuah) - kepada sesiapa yang tak tau, apabila mengukus ikan, ikan itu sendiri akan mengeluarkan airnya sendiri, maka jangan letak banyak-banyak air.

Cara-caranya:
1. Campur bahan-bahan (2) dan kemudian lumurkan ke badan ikan sehingga rata.
2. Perap ikan sekitar 15-30minit
3. Potong-potong bahan (3) dan kemudian taburkan di dalam pinggan untuk disteam.
4. Rebus air hingga mendidih
5. Steam ikan selama 15-30minit bergantung pada saiz ikan.

Senang bukan? Apa lagi cepat-cepat lah try, sedap hingga menjilat jari.
Posted by Picasa

Sabtu, 3 Julai 2010

02072010: Final Exam + Laksa

Mummy is in the house.
So di kesempatn ini aku mengambil kesempatan untuk mempelajari masak laksa, di samping menjamu kawam-kawan yang terpilih.
Pagi-pagi bangun pergi ke pasar. Bahan-bahan yang dibeli merangkap yang digunakan adalah:
1. 2kg laksa (lupa pulak brand apa)
2. 1.1 kg ikan kembung
3. 2 kuntum bunga kantan
4. 3 keping asam keping
5. 2 biji bawang besar
6. 2 biji bawang kecil
7. Sedikit Belacan
8. Sedikit cili kering
9. Telur ayam
10. Timun
11. Salad
12. Cili padi

Balik dari pasar. Tanpa melengahkan masa saya terus memasak dengan bantuan ibuku. So siapa-siapa yang nak belajar boleh lah mengunakan panduan yang aku sertakan ini. Panduan ini juga mudah untuk aku gunakan kelak. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut.


1. Rebus ikan kembung selama 5-10 minit. Air rebusan di simpan dan dimasukkan di dalam periuk untuk membuat kuah
2. Selepas direbus, asingkan isi ikan dan tulang ikan.
3. 1/3 dari isi ikan itu dimasukkan terus ke dalam periuk. – Ini untuk menjadikan kuah laksa lebih pekat
4. Manakala 2/3 isi ikan dikisar – Setelah dikisar masukkan ke dalam periuk
5. Tulang ikan yang diasingkan tadi dikisar juga, dan kemudiannya ditapis airnya ke dalam periuk. Tulang boleh dikisar beberapa kali sehingga lumat
6. Bawang besar + Bawang kecil + Belacan + Cili padi + Cili kering, dikisar kesemua sekali dan juga dituangkan ke dalam periuk.
7. Apabila semua Langkah 1 – 6 telah dilakukan, maka kuah itu boleh mula direbus.
8. Sambil mula merebus, masukkan asam keping dan bunga kantan itu tadi. Jangan lupa letakkan garam secukup rasa.
9. Kuah akan siap dimasak selepas 30minit dengan api serdahana perlahan.
10. Sementara menunggu kuah siap dimasak, bolehlah mula merendam laksa seketika dan kemudianya dicelur.
11. Selain itu sediakan semua bahan seperti timun, telur rebus, salad, cili padi, dan bawanguntuk dijadikan bahan tambahan.
12. Sekian....

Rupa-rupanya buat laksa ni bukanlah sesusah mana, cumanya agak renyah prosesnya terutama proses nak tarik isi ikan tu. Hmm tapi kami makan dengan seleranya laksa itu, dari lah lunch sampailah ke dinner. Dalam kesibukan aku membuat laksa itu, hari yang sama juga aku ada 1 paper final exam untuk etika profesional. Hmm apalah gred yang bakal ku perolehi. Makin lama makin malas aku nak mengulangkaji.
Picture untuk laksa tak sempat nak snap sebab asik makan je.....