Isnin, 27 Februari 2012

Support group facebook for new parent

Hi all
Hari ini saya nak bercerita tentang support group parenthhod yg acap kali digunakan. Sebelum jadik mummy sumpah saya tak tahu. Semenjak jadi mummy ni baru la saya tahu betapa banyaknya support group especially melalui facebook and it was never ending support group. Setiap phase pembesaran baby ada je benda baru yang kene learn sampai terfikir kalau dulu amik bachelor early childhood education kan bagus or dietian ke or maybe paedetrician bla bla bla. OK kat sini saya senaraikan beberapa support group for mummy of daddy to be. List di bawah mengikut sequence dari preggy sampai la dah bersalin  till toddler.
  1. Pengalaman Bersalin
  2. Hospital Bersalin
  3. Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM) ***
  4. Breastfeeding mother to mother support
  5. Beeing mommies, wife and woman
  6. World Allaince for Breastfeedin Action (WABA)
  7. Secret Club for mummies
  8. HSFFYB ***
  9. My 1st solidfood
  10. Solid food for my baby
  11. SOlid & Semisolid food for your baby
  12. Asthma Allergy and Eczema
  13. MMPS ( Mother to mother peer support)
  14. Our Healthy Unvicinated baby PPP
  15. Malaysia Home Schooling Network
and tonnes more... *** adalah favaourite saya berkunjung setiap hari menimba ilmu. Memang kekadang certain user bertindak sangat obses sebagai contoh KIM, user sangat protective dah membantah sekiranya ada yang mengunakan FM untuk baby. Apa itu FM ... haaa akan ditulis next post (insyallah) tapi tegarkan mata baca je apa2 ilmu yang patut kita tahu. Nobody perfect kan.

Sekiranya ada group lain yang saya tak tahu sila-sila lah share dengan saya k.....
Chow sin chin

Ahad, 26 Februari 2012

Makan at Charlie Brown Cafe Straits Quay Penang

Entree hari ini nak bagitau yang kami makan di Charlie Brown Cafe. Kenapa makan kat sini ek? Sebab kat dalam tu ade banyak patung2 yang boleh mematrract Miqa tapi food die so so je lah plus macam overprice je. 2 air + 1 fish and chip = RM40... Cup die kecik ok....

Happy Miqael :)

Rabu, 22 Februari 2012

Hapy New Year 2012 guys

Hello
Lamanye tak memblog? Kenapa?
Sebab saya sangat bz, bz sebagai seorang worker, seorang mummy and seorang wife. Owh bznya saya.....
Padahal malam2 sekarang bz main wheres my water by appstore yang the never ending story.

Miqael going to be 1 year soon. Ramai orang kate cepat je ek dah 1 year... Too me tak cpt lgsn..... BTW tgh bz memikir nak buat apa utk birthday Miqa spy menjadi memeroble. Mule2 nak organize party tp x memjadi sbb rase mcm leceh dengan Miqa x boleh berjalan lagi. Nanti end up kene dukung budak 11.5kg tu.

Next ingat nak plan jalan2 dekat2 ni je la. Potong kek.. tada...... thats it. Amik pic upload facebook....tag sana sini.... mwahahha....