Isnin, 22 Oktober 2012

Sakit Sakit n Sakit

Kesinambungan dengan title 3x sakit kenapa?
Sebab minggu lepas kami sekeluarga ditimpa ujian dari Allah iaitu ketiga-tiga kami sakit. Bila difikir-fikir balik ini mungkin Kifarah dari Allah. Wallahualam.
Mulakan dengan cerita ketua keluarga, suamiku. Seharian dia cirit-birit, beserta muntah-muntah, pening-pening. Macam morning sickness bunyinye. Tapi akibatnya memang tersangat flat langsung tak larat nak bangun. Walaupun dia seorang daddy tapi bile sakit perangai die mengalahkan baby. So bermula la tugas seorang isteri mithali masak bubur nasik. Pergi jumpa doktor, doktor bagi antibiotik. Selepas 3 hari barulah ade perubahan.
Next baby Miqael pulak, die pun ada symptom yangs sama  macam daddy die. Tapi Miqa kan baby lagi memangs angat kesian lah. Cadar dalam 1 malam boleh tukar sampai 3 kali sampai sudahnya aku alas dengan kain batik tempat die tidur tu. Risau sangat kalau dehydrate yang sampai kene drip air pulak nnt. Serious trauma nak kene drip-drip ni. Tapi memang sangat kurus dah la anak mummy ni. As of today, miqael bukan fully recover pun. Batuk yang agak teruk la jugak.
Lastly, aku sendiri. Aku pun pening-pening kepala n muntah2. Ingatkan symptop yg same la kan, padahal takde pulak cirit birit. Lepas tuh terfikir pregnant ke saye. Pergi beli pregnancy test kit, mmg 1 line je. Sudahnya bila dah didiagnose low blood preasure rupenye saye. Dulu zaman tak kahwin mmg selalu ade problem ni, tapi dah bertahun lamenye takde. Doctor diagnose tak cukup nutrition sbb aku kan ibu yang menyusukan jugak. Itu la learnt from lesson, jangan la malas makan vitamin okie. Di kala saat begini mula la rebus kerang la, bayam merah la bla bla bla. Cube kalau dari awail rajin jage pemakanan takde lah jadi macam ni kan.
Terus lah aku continue balik makan Shaklee secara berdisiplin.

Itu je lah entree sakit, sakit n sakit ku kali ini. Moga-moga lepas ini kami sekeluarga dilindungi dari wabak penyakit. Amin....

Ahad, 14 Oktober 2012

Long nap on weekend.

Hari ini hari ahad. Plannya nak jalan2 tengok jelajah anugerah skrin kat gurney plaza at 3PM. Tapi im still here sebab miqael is having long nap from 12 smp la sekarang 4pm. Semalam pun macam tu jugak. Siapa la kau ikut perangai ni tidur berejam2. Kejut pun tak nak bangun, skip lunch. Sanggup tidur. Tapi in positive way baguslah mummy boleh berehat rehat manakala daddy boleh concentrate dlm match.....fifa die.....uhuhuhhuhu. Sekeping picture sicomel cilik.



- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Rumahku syurgaku