Rabu, 30 Jun 2010

Dah lama tak menulis

Dah hampir 2 week tak update blog. Hmm setiap hari fikir-fikir macam banyak nak tulis, tapi setiap hari lah sangat malas nak menaip. Almaklumlah malam-malam ku berteman selama 2 minggu. Agter tak berteman laju balik la 'hapdate' blog. Stay tune

Isnin, 21 Jun 2010

21062010 : Buah Kiwi

Entree kali ini amat mudah, berkaitan buah kiwi,
Hari ahad yang lepas saya membeli buah Kiwi di pasar malam, 1st time npk buah kiwi kat pasar malam dengan harga yang sangat murah 10 bijik = RM5. Murah bukan. WOW~~~
Hari ini saye memakan 2 bijik yang pertama....
Eeeeeee...... rasanya sangat tak sedap, berbeza dengan kiwi lain yang pernahku makan.
Warna nya jugak agak berlainan, namun keadaan fizikalnya adlah sempurna tanpa sebarang kerosakan.
Saya berkata pada diri sendiri " maybe kiwi tanaman malaysia"

Kesimpulanya, janganlah mudah terpedaya dengan harga yang murah. namun makan lah buah-buahan selalu, kerana ia sangat baik utk kesihatan. Sekian



Ahad, 20 Jun 2010

20062010: Dadih strawberry

Hari ni masih weekend. Terlintas di hati nak membuat agar-agar. Tiba-tiba suami saya berkata " Buatlah Dadih".
Lalu saya mem"google" resipinya. Owh sangat senang caranya.
Bahan-bahanya adalah seperti:
1 paket agar²
1 liter susu Dutch Lady berperisa strawberry
3 senduk gula
1 liter air masak.

Cara-caranya adalah:
Masuk kesemua bahan-bahan ke dalam periuk. Masak sehingga mengelegak. Kemudian cedok masakan tadi ke dalam bekas-bekas yang telah disediakan. Sejukkan dadih tadi di dalam peti ais. Dan akhirnya makan lah bersama-sama org yg tersayang.



19062010: Kenduri Kawen & Hiking at Bkt. Jambul & She's out of my league.

Weekend datang lagi. Yahoo!!!!!

Plan hari ini nak pergi kenduri x-schoolmate SMTSM, acheng aka Hazlan. Memang dah deal dengan En Arip si pengantin yang agak baru bertemu di area Taiping. Bangun pagi pun agak lambat, 10am. Siap-siap terus pergi ke UOB bank, Goergetown melunaskan hutang kad kredit - beli tiket Air Asia ke Phuket, somewhere next year. Actualy dah due 2 days ago, haih berapa la pulak interest yang nak kena ni. Selepas breakfast + lunch at Juru R&R hampir 1240pm, wuhuuu janji dengan En Arip kol 1pm. En botak pon memandu sepantas kilat kereta Waja tanpa turbonye. Sampai taiping dalam 1.15pm, mujur arip pon baru je sampai. So takdelah kene marah. After makan kenduri, plan asal nak pergi mee udang banjir, tapi saya sangat kenyang. Maka balik terus ke Penang dan tidur. Zzzzzz.....


Selamat pengantin baru Hazlan. Moga menjadi suami yang baik2 selalu.



Bangun tido, tiba2 rasa nak pergi hiking at Kawasan Mendaki Bukit Jambul. Cubaan pertama beberapa bulan yang lepas, gagal. Makanya kali ini kami pergi sekali lagi. ALhamdulillah kami selamat sampai ke destinasi walaupun kedua-duanya sangat penat. Namun hubby saya sangat pucat, dan hampir hendak pengsan.


Turun dari kawasan mendaki, terus ke pasar malam. Pulang dari pasar malam, menonton Jepun vs Belanda seketika sambil menghadap makanan dari pasar malam. Selesai match kami menonton pula movie She's out of my league yang baru akan release di Malaysia 24 June 2010. Namun ianya sudah available di torrent yang berformat Blu-Ray kerana ianya telah release di US pada 12 March 2010.
Dari pandangan saya, cerita ini hanya sesuai ditonton dirumah, tidak di cinema. Jalan ceritanya agak menarik, genre love comedy. Namun Bounty Hunter lebih menarik.




Selesai movie, saya pon tidur.

Khamis, 17 Jun 2010

17062010 : MBTI courses

A day full of meeting. Started the day with a 1 1/2 hrs meeting till 1030am. Duduk kejap, went for a team lunch at McDonalds tesco. Riding a new Toyota Camry belong to one of the manager. Hmm bestnye, bilalah nak dapat beli kereta besar camnie? Tapi sebenarnya camry takde pon dalam wishlist car yang aku minat. Sangat bulky. But I do like toyota wish. Harap2 dapat lah beli suatu hari nanti. Amin....
Have a training at 2pm, which i did the pre-course last night. Attended MBTI training. Just a short brief what MBTI is? It is an assessment design to measure physicological in how people preceive the world and make decisions. For futher information, silalah google "MBTI" The course was schedule from 2Pm-6PM. Phewwww 4 hours course after having Mcdonalds. But the trainer ended the course at 430pm. Yeay.
Briefly outcome from the training:
  • I was ISTJ type of people.
  • There are 16 type of people in world..

Details on ISTJ person which 80% had the similarity to me are:

  • Practical, Sensible and realistic
  • Systematic --- am i?
  • Logical and analytical
  • Detached and reasonable.

Other people may see me as a: (not sure how true it is)

  • calm, reserved and serious
  • Consistent and orderly
  • Valuing traditions.

However there are alot of bad thing about ISTJ which i choose not to let everyone know :)

Rabu, 16 Jun 2010

16062010: Kari Daging and pre-course work

Dinner for tonight kari daging, prepared by Mr Botak. First time masak kari ni. Semalam masak sambal tumis pedas melahar. Will taste it after this posted.
At the same time, malam ni kene buat pre course work untuk training besok. Tiba2 pulak one of the manager sent invitation for the training. Pray for my stremyx connection to be good :)
That's all for today.

Selasa, 15 Jun 2010

Teambuilding : Treasure Hunt & Charity work

Yeay teambuilding again :(
Yeay Treasure Hunt again :(
Yeay Charity Work Again :(
Yeay dinner again :)
We had teambuilding every quarter, We had treasure hunt once last year at gurney plaza, and we done our charity work at a primary school last 2 year. But year 2010 teambuliding we had charity + treasure hunt = dinner. This activity takes up one whole day from 8am - 9pm. Nonit to work.
The theme was "Hunt back to school" We did the treasure hunt from Seberang Perai till Jit Sin School in Bukit Mertajam. It was very tiring + exhausted day. But quite fun (I will tell you down why its fun)

Treasure Hunt
Started at 830 am after briefing by the organizer. and was suppose to ended on 1130am. A team of 4 person with 3 set of challenging question. Thanks to the driver,who was really expert. However we don't manage to answer all question but we did try our best and pass up the answer at 1145.
The picture was one of the clue.


Lunch
Sangat tak sedap. Air sirap yang sangat manis dan nasi berlaukkan ayam yang kurang menyelerakan. tapi bedal je la sebab sangat lapar selepas berlari2 angkara Treasure Hunt.

Charity Work - Mud Ball
First let me explain what mud ball is.
"The mud balls are made up of a combination of earth, EM treated rice-rinsed water and Bokashi, a fermented organic matter made using sawdust and bran. The mixture is patted into balls for slow and even disbursement into the river. General Manager, Bruno Cristol stated that the mud ball is more like a magic ball which does wonders to the environment. The concoction is extremely effective in breaking down harmful bacteria and had been used successfully in cleaning up 150rivers in Japan."

Our task is not to throw the mud ball, but to shape the mud into the ball. The soil+chemical pour is very very smelly. I'm the only person use glove all the way, compare to my teammates. Afraid all the gems go underneath my nails. We were assign to join PBSM group to help them on this. We finish up at least 4-5 tray. This activity take up till 2 hours.
Below is a picture one of my teammate wuth all the mud balls.


Dinner @ Goldern Triangle at Queenbay Mall
At 6 we start our dinner. The food was just fine but better than the nasi ayam.
Price giving ceremony. We were at 5th place out of 31 group and receive a voucher of RM70.
Receive additional RM60, because we were few teams left for the charity work. This is the reason why i'm happy.
The event finish around 9pm.

I slept early
Posted by Picasa

Ahad, 13 Jun 2010

Movie: Karate Kid

Finally berjaya jugak membeli ticket Karate Kid di malam minggu tapi tayangannya 12 malam. Honestly, i wouldn't buy ticket in such time but my husband is totally different from me. Pukul 11.15pm baru lah bangun dari tidur dan bersiap² selepas menonton kekalahan Greece di tangan Korea. 12pm in cinema - the movie was delay for 30mins. Back to car utk menidurkan diri. Nampaknya percaturan hubby menonton England vs USA ternyata meleset. He can only start to watch the 2nd half game.
I was attracted with the starting of the movie. Beside of the movie, i do like Jaden Smith since Persuit of Happiness in 2006. Mukanya saling tak tumpah seperti bapanya. Perjalanan cerita yang agak menarik dan kesemua waktu digunakan dengan perfect sekali tanpa ada sebarangperlengahan masa. Dengan kata lain isi cerita yang agak padat. Plot cerita juga menarik dan endingnya juga agakmenarik walaupun we can expact ehat the ending will be.
Yang aku confusenye mengapa karate kid? Macam tidak banyak elemen karate di dalamnya or maybe jugak i'm not into martial arts.
Kami sampai di rumah at 330am. ketika USA vs England seri sehingga la penghabisnya.

Note: Karate Kid was directed by US people (70%), a reason why an Englishman can win the kungfu tournament. Unlike Ip Man, chinese will always be the winner for thier kungfu tournament.Ip Man was directed 100% by Chinese

Sabtu, 12 Jun 2010

Jalan - jalan @ Padang Besar, Perlis

Penatnya baru balik dari jalan-jalan kat padang besar. Dengan senggugut yang agak heavy. Haih~~~ Last minute plan to padang besar cause hubby jemput his elder brother and wifey from jetty Kuala Perlis. Mereka pergi berhoneymoon buat ke sekian kalinya. At padang besar nothing much yang dibeli and belah kecuali Jersey sempena musim world cup ini.
Back from Padang Besar, kami ke Factory Outlet di Juru pulak, untuk membeli dan belah. Tapi bukan kami, family kami. Balik layan pizza from pizza hut, hasil belanjaan abang iparku dan lalu ku terus tidur membiarkan mereka melayan opening world cup.