Jumaat, 16 Disember 2011

Entree yg ke 100 ~ Baby Sitter Miqael

Yeay setelah 3 tahun blogku keudara, akhirnya sampai jua entree yang ke 100. 3 tahun = 100. Orang lain dah 900 post agaknye. Yelah aku ni bukanye penulis tegar blog macam orang2 lain. Semejak, 2 menjak ni rajin tulis pun sebab tulis semasa dalam Mothers room. Kalau kat rumah aku dah ade blog bergerak, hihihihhi - Miqael.

Post kali ni aku nak cerita tentang baby sitter miqael bulan ni. Bulan ni je die ade 3 baby sitter. Hebatkan. Sebenarnya macam ni, 1st BS dah nak kawih dah esok, so aku kene la switch ke yg 2nd, tibe2 yang 2nd selepas 3rd day jage Miqael, telepon hubby ku suruh amik sbb Miqael asyik nangis sehari suntuk. Ciannye anak mummy.

Actualy yang 2nd baby sitter ni, masa 2nd day aku dah mula tak sedap hati sbb Miqael masa balik mata die bengkak n then comot2. Maka malam tu aku suruh hubby ku g advertise utk BS yang baru. Rupa-rupanay on 3rd day die pulak yg voulenteer tak nak jage miqael dah. Cian Miqa kan. Ntah ape lah makcik tu buat kat miqa sampai nangis sheari suntuk. Tpai in positive way bagus la makciktu surrender, or else aku pulak rasa beralah nak quit camane.

Nasib baik la hubby dah advertise awal lagi, maka banyak la phone call yang bertalu-talu masuk. Sementara tu, Miqael stay dengan kak YA- 1st BS merangkap BS kesayangan Miqael. Thank you very much kak ya. Nnt akak bagi wedding pressent kat kak ya ye... maka pencarian 3rd BS pun bermula. Hari yang sama jugak dapat BS yang baru

which is so call 'MAMI' orang penang la katekan. So we give a try few hour, then 1/2 day and finally full day. Miqael looks so better compare to before. Whatever it is the 1st BS is the most superb. Manatknya muda, bergaya, miqael sekali bergaya. :) Baju mesti kene salin banyak kali, sampai mummy die pun tak serajin tuh.

Hmm banyak lagi nak tulis pasal BS ni, tapi time is running out. Dah habis 30mins. :)

Chow sin chin

Khamis, 15 Disember 2011

Entree merungut

Disclamair: Walau apa pun aku tetap bersyukur dengan apa yang tuhan berikan, tujuan entree ni hanyalah semata-mata nk melepaskan apa yg dibukukan di dada.

Boring seyh dengan life sekarang, tambahan pula asyik memikirkan masa depan diri sendiri n family. Aku terfikir-fikir 10 tahun lagi apa la aku buat. Takut kut memikirkan masa depan yang tak keruan. Semuanya bermula bila dah ade miqael. Membuatkan aku berfikir dan terus berfikir.
Bukanya tak bersyukur apa yang Allah SWT kurniakan, tapi kita sebagai manusia layak merancang tapi tuhan menentukan  segalanya kan!!!! Kenapa aku ckp life sekarang boring?

Sebabnya hari-hari bila aku hantar Miqael kat babysitter, hati kecil ku meraung2 tak nak bagi Miqael kat babysitter, namum apakan daya ekonomi zaman sekarang sangat tinggi dan membuatkan dua-dua kene kerja. Aku rasa lagi cuak bila memikirkan takkanlah 10 tahun lagi pun routine aku hari-hari kene hantar pegi babysitter. Mana perginye quality time ku. Lama-lama nanti miqael pun lagi suka rumah babysitter instead of rumahnye sendiri. Mana perginya tagline rumahku syurgaku?????

Lepastu kat tempat kerja pulak, dah almost 6yrs aku kerja kat tempat yang same, terdetik perassan ku macam nak mencuba nasib kat tempat lain. Tapi dalam mase yang sama again dalam hati kecilku, aku dah rasa selesa dekat sini, enviroment ok, boss ok,worrkload pun ok n bla bla bla. Walaupun aku sedar ni entree berani mati ni, mana tau tiba2 boss aku bace ke? But still ini luahan hatiku sahaja, dalam masa yang sama kerja aku tetap jalan.......

Pasal rumah pulak, Haizzz umur dah meningkat tapi rumah sendiri tetap takde lagi, merancang mmg ade, tapi again tak puas hati sbb rumah kat Penang semuanya kecik2 belaka 1000sq ft je kalau mengikut kemampuan. Itu pun harge dah mencecah 300K. Bukanye takde rumah besar kat penang ni tapi again ukur baju di badan sendiri. Ape kejdahanye kalau dah harga rumah mencecah 1 juta RM bukan rupiah. Tak termasuk kene bayar duit maintenance rumah monthly lagi. Tapi sampai bile pulak aku nk memsewe. nanti kene halau dengan tuan rumah, camane? Tidur bawah jambatan?

Pasal kesihatan pulak. Lately aku asyik demam2 je, nanti aku dah baik demam berjangkit kat Miqael, pas tu pusing kat balik n so on. Padahal suplimen dah makan. Camane lah nk stay fit? Tapi try to think in positive way ini dugaan tuhan dekat kami. So terima lah dengan seadanya.

Finally, aku tension dengan husband aku yang asyik suke main PS3. Siang malam FIFA. Die fikir die punye leisure je, langsung tak nk fikir sesuatu yg membenefit kan utk diri sendiri n family. Die pikir kalau keje kat kampeni die tu leh jadik jutawan kut. Dah semua maslah keluarga aku pulak kene fikir. Sampaikan nak maintain rumah kecik pun dah kene panggil cleaner. Bile miqael menangis ckit2 nak susu nak susu. Kalau husband aku baca pun aku tak kisah, sbbnye dah brerbuih mult aku ckp kat die. Agaknye kalau dah muntah tu dah tuka muntah hijau. Serious menyesal bagi Green Light beli PS3. Samapikan nak tgk ASTRO pun kene berebut. Tyre kete aku dah flat pun, die tak nak g pump. Alasan tunggu la ade free time. sbb mase lain semua berbayar main PS3. Dah terbalik patut ade anak ni lagi komited terhadap family, ni ade anak lagi peangai keanak-anakan. Sampai gaduh2 aku ckp nak pegi jual PS3 die. Lepas tuh siap ckp nak main kat  rumah kawan bla bla bla... Lantak la pegi rumah kawan ade aku kisah, larat pulak kawan die nak bagi die main memanjang.

TENSIIIIIIIII.......



Isnin, 12 Disember 2011

Its my birthday

Lalalal, its my birthday. Ape gift yang ku dapat?
Priceless gift: AFRAZ MIQAEL tak perlu lah hadiah2 dah... :)
Secara taklangsung dah tua dah aku ni... Tapi terfikir-fikir apa achievemnt sepanjagng kehidupan aku nih.
Hmm macma risau pun ade dok fikir future ni.

Celebrate lunch kat Golden Triangle jer.... rupa-rupanya o[pah tanjung Miqa pun buat celebration. Kami sampai-sampai kek tinggal suku je. Huhuuhu

No matter what always bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. N alway berusaha for a better one....

Gambateh