Isnin, 9 Disember 2013

Homemade food recipe : Kari Ayam

Hari ini first time masak kari ayam version begini. Maka kena cepat-cepat tulis resipi untuk dijadikan rujukan di masa hadapan.
Rasannya agak sedaplah ebrbanding yang sebelum ini.

Bahan- bahan yang diperlukan:
5 ketul ayam (2 daddy, 2 mummy, 1 miqael)
1 biji kentang
3 beradik rempah ( sikit je)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar cili kering
1 biji tomato
1/2 cawan air asam jawa
3 tangkai daun kari
5 sudu minyak untuk menumis
1 paket 25gm serbuk kari Babas (dikacau dengan air dalam 2 cawan)
1/2 kotak santan
5 sudu susu cair
2 sudu kecil garam

Cara-cara masak
Panaskan minyak
Tumis 3 beradik rempah sampai naik baru - 3 minit
Tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili kering, daun kari, tomato - 5 minit
Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dan kemudian terus
Masukkan Ayam dan kentang - 10 minit
Masukkan air asam jawa
Masukkan santan dan jugak susu cair, serta garam secukup rasa.

Okay dah siap. Senang je semua pun masuk dalam 1 periuk.
Selesai 1 family makan.
Amin

Gambar untuk tatapan pembaca semua. Marvelous!!!!



 

Ahad, 8 Disember 2013

Tupperware lifetime warranty betul ke?

Jangan terpedaya dengan kata-kata lifetime warranty ini. Semuanya strategi utk promosi barang supaya laku.
Saban kali aku terpedaya dengan pelbagai produk, tapi masih degil nak jugak jaminan sebegitu rupa.
Bulan lepas TV aku rosak, telefon senheng macam-macam alasan diberikan untuk aku claim balik 5 yrs warranty kononya.
Sepeti biasa dalam terma dan syarat dah ada tulis bla bla bla... Alasan terhebat penjual di Malaysia. End-up kena bayar 180++ berbanding hrga awal yang diminta sampai 400++.
Kali ni pengalaman dengan tupperware pulak. Letak harga mark-up sikit konon bagi jaminan lifetime warranty.

Aku ni memang banyak minum air, at least dari container yang aku usung ke hulu hilir ni mesti 1 litre = 1 hari. Semuanya bermula bila ku start breastfeeding, 3 litre sehari wajib. So tupperware eco green ni lah menjadi peneman setia aku kemana-mana.
Tiba-tiba satu pagi bila aku basuh penutup nya, boleh pulak pecah. Maka aku pun decide untuk pergi ke tupperware claim warranty. Dah sampai dekat puan counter tu selamaba cakap kalau pecah sebab jatuh tiada warranty. Aku membalas saya tak tahu lah, bila saya nak basuh tengok dah pecah.
Okay ikut prosedur kena hantar pergi KL selama sebulan, company akan decide boleh atau tidak claim waranty?

Ha?? sebulan!!! Aku rasa macam sangat bodoh sebab benda kecik RM35 macam tu ko kena hantar pergi KL untuk buat keputusan? Dengan kos minyak, kos driver semua.Then aku cakap oklah hantar je lah, walaupun aku tahu mesti tipis harapan nak claim kan,kalau dah macam ni modus operandinya???

Balik dengan bengang aku terus pergi AEON beli je drinking bottle 1litre yang baru berharga RM20. Puas hati takde warraty bagai kan? Padahal boleh je nak beli kat kedai die jugak kan, tapi buat apa nak beli dengan penipu?

You charge me for additional RM15 for all your hidden cost kan. Tak kisah la setebal mana terma dan syarat ko, aku sebagai pengguna merasa sangat rasa ditiipu. Next aku plan nak log report dekat tribunal tuntutan pengguna (kalau rajin) sekiranya tak dapat claim botol itu. Then aku akan pastikan aku dapat balik botol aku yang pecah tu . Bukanya aku hairan sangat dengan nilai RM35 tu, tapi sebagai pengajaran korang, korang, korang acap kali menipu pengguna. Disebababkan RM35 tuh let you guys feel the pain jugak kan.


#tupperwaremalaysia

Regards
+thinkerbell lady

Khamis, 5 Disember 2013

Assignment yang menimbun: sikit sikit lama lama jadi bukit

Semester ini aku register 3 subject elective which are

  1. Advanced Knowledge Management
  2. Distributed System Design and Concept
  3. Data Communication & Networking
Nampak macam sikit kan, tapi sangat banyak kerja. Nak kata aku himpun die buat last minute memang tak lah kan. Sebab aku tahu condition aku yang mempunyai tanggungjawab lain lagi dekat rumah. Maka aku cuba untuk disipinan diri from 8am - 5pm no matter how no matter what i will do all the necessary work as a student. (Tulis blog ni as a student ke?)
Nasib baik la ada sparing partner, kalau lah sorang2 tak tahu lah aku ni hanyut di bawa arus ke mana. Tapi overall learning is fun, hari2 dapat ilmu yang baru. Terasa bodohnya diri ini kerana banyak benda yang kita tak tahu.
Ada sorang lecturer ni cakap, lagi tinggi awak belajar, lagi bodoh awak akan rasa. The knowledge is too much, kalau nak ditukar dengan cas tak tahu lah berapa nilainya.
Tapi trend sekarang takde pun orang yg ilmu tinggi itu, tidak semetinya wang nya tinggi.

Till here, Nak siap2 pergi buat slide utk next week presentation.


Rabu, 4 Disember 2013

Update progress of a student life

Ramai tanya, macam mana student life? Hows your study doing? Mesti banyak masa lapang kan, duduk rumah goyang sambil goyang kaki makan pulak m'n'm bersalut coklat... Hmm sedapnya!!!!

Tapi ternyata silap  tanggapan itu, hariku bermula seawal 8am sampailah 5PM  hari - hari. Tanpa boleh curi tulang. Masa aku bekerja dulu, banyak slot boleh curi tulang ( Baru sedar yang di mana keberekatan aku mencari rezeki itu) Kenapa? Asignment banyak sangat wei.... Kadang - kadang ada terasa give-up. why im doing this? Tapi cekalkan minda, tabahkan hati sahaja  yang ku mampu besertakan banyak2 doa kepada yang Maha Esa.

No matter how, the game must be complete kan. Takkan nak tinggal separuh jalan. It is sooo not me doing things half way.

Till here, nak cari mood buat assignment Distributed System ni. Ada siapa2 expert map reduce tak?


Regards
#fynadegreat