Selasa, 18 Oktober 2011

18102011: Mothers room in my workplace.

Hari ni entry pasal breastfeeding lagi, supaya menjadi sumber inspirasi buat diriku kekal untuk BF selama 2 yrs.
Mothers room? Tahu tak apa itu mothers room? Masa 5 yrs ago baru start kerja, ternampak sign mothers room. Dengan jahilnya aku bertanya, "Mothers room tuh mende?, tempat letak anak ke?" Tapi tak mendapat sebarang jawapan.
Then 5 yrs after, during pregnancy, baru lah ku tahu kewujudan mothers room itu apa. Rupa2nya bilik yang disediakan company utk para ibu mempump susu atau nama lainye " Bilik Pump Susu" :)
Lepas balik dari Maternity Leave, terus bergegas amik kunci bilik mothers room dari nurse, health service. ( Masa ni sangat semangat utk BF)
Owh what a suprise, rupa-rupanya ramai pengguna MR ye. Siap kene q panjang di kala peak hours. Yang paling impress peti ais penuh dengan susu, siap berebut tempat n kene label OK~~~
This shows yang rupenye awareness of BF telah lama ada di companyku tidak kira apa2 bangsa (companyku dimonopoly oleh chinese). Aku je yang lambat dtg awarenessnye.
Rupa MR ni takde la besar mana, ade 3 bilik comel beserta meja, kerusi n 2 plag. Tapi aku amatlah bersyukur sebab company sediakan facilities sebegini.
As of aku baca post rakan-rakan KIM, ada yang kene pump kat bawah meja la, workplace die la, store la... bla bla bla.....

Tapi lately aku makin memalas mengepump, pas tuh complain susu sikit, susu sikit. So camane? x(

Isnin, 17 Oktober 2011

17102011: Sesi pump 2nd session

Dikala ku menulis blog ni, ku tgh bz mengepump for 2nd session. Production makin lama makin sikit. Tambah pulak dengan kemalasan yang melanda ni, bertambah-tambah la sikit. Now stok susu Miqa kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Kalau tak kais susu formula la jawapanya. Kesian anak mummy kan, di usia 7 month dah nak campur-campur. For sure kalau Miqa boleh bersuara, mesti die marah mummy die pemalas nak pump.
Milk booster pun macam2 dah try dr yg murah sampai la yg agak mahal tapi hasilnya sama jugak, mana taknya makan macam2 tapi nak pump keluar malas. Huhuhuhu......
"Ya Allah ya tuhanku, perbanyakkan lah air susu ku ini untuk Afraz Miqael" - Amin
Malas-malas plz go away, come again anotehr day.

Khamis, 6 Oktober 2011

06102011: Routine seorang mummy

Serios lama tak update blog kan?
Kenapa?
Owh ya, saya bz dmenjalani routine seharian sebagai seorang wifey, mummy n pekerja yg rajin... :)
Basically ini lah routine harian ku kini:
Celik biji mata, terus siap2 nak g kerja, siap barang2 miqa nak ke baby sitter, masak makanan miqa.. Nasib baik asben yg prepare breakfast. Thanks asben. 730 hantar Miqa to baby sitter


Then kerja. Dah nama pun kerja mmg sentiasa ada kerja lah... Tapi routine seorg ibu kene pergi mengepump breast milk untuk dibekalkan kepada anak yang tercinta. 3x selama 30mins.


Balik kerja pulak, bergegas Bawak miqa pi sightseeing kalau idak mesti nangis2 nak kua gak, then malam masak or tapau. Lepas tu sibuk cuci botol, prepare miqa food, lipat baju, kemas rumah and bla bla bla.. Tapi thanx to hubby again sbb tolong cuci baju n jemur baju.


Dan kepenatan maka saya pun tidur bersama Miqael ku sayang.


Bangun pagi besok buat lagi routine yang sama.


Kalau dalam program C++ , kiranya loop do~ while memang takkan habis lah.... :) run forever