Sabtu, 23 Julai 2011

23072011 :Dari Britax ke Fair World

Weekend datang lagi. Hari ni nak jalan2 survey2 carseat Miqa lagi. Pergi 1 pot kat goergetown mmg murah2 brg baby die, tapi takdelah branded sgt kan...
Semalam pegi dengan Ju kat peekaboo during lunch hour, ada 1 car seat brand babyluxe promotion RM399, before RM600++
Tapi carseat favourite - Britax maintain xde promotion RM1200++... Haizzz x mampu le utk saye yg underpaid nih....
Hari ni pergi kedai apek tu, ushar2 ade 1 brand fair World - Rm200 ngam... Takde pk panjang terus amik jer...
Itu lah titlenye Dari Britax ke Fair World.
Tapi Miqa cam happy je dok dlm carseat nih.. Bile Miqa happy, mummy pun happy... :)
Hmm Britax tuh? Tungue je lah adik Miqa nnt.. Insyallah.
(Picture nnt kalau rajin aku hapdate ye)

Selasa, 19 Julai 2011

19072011 : Miqa on Cutest baby COntest in Paenthood Malaysia Magazine.

Dear all readers...

Miqa is participating in cutest baby contest at Parenthood Malaysia Magazine. Hope you all can give a vote on Miqa's picture. Your voting is most appreciate. Here is few steps on how to vote:

  1. Click Like on FB: Parenthood Magazine Malaysia.http://www.facebook.com/ParenthoodMalaysia


  2. Click Like on Miqa's picture: http://www.facebook.com/ParenthoodMalaysia#!/media/set/?set=a.10150238473387186.322274.354672507185


Easy rite? So what else you waiting for. LIKE LIKE LIKE..




Isnin, 18 Julai 2011

Contest by LELONG.MY: My Most Memorable Online Shopping Experience


Working in an environment of computers and internet surrounding with almost 24/7 make online shopping as one of routine habit. Especially end of the month when paycheck is available :). There are numerous of goods I bought online from item cost me from a figure till item cost me 4 figure. Wow, what a big number for me. I used almost all online shopping channel from blog (which is not really 100% trusted) to an establish platform like lelong.com no matter in country or outside of the country.

One of the most memorable experiences buying online was during my confinement period. Having a first baby, there is a lot of things that I left out in my checklist. During this 60 days with my husband hundreds mile away from me ( I’m staying with my mother during confinement).I feel online shopping is the most helpful medium as a lot of review or rating from the buyer can be read for a particular product which helps me a lot for being a new mother. Courier service provider will be in front of my house at least once a week. Sometimes I did receive item every day from the courier service.

I decided to give breast milk to my baby as it was known as the best milk with enrich of nutritious for baby. Being a working mother I need to prepare EBM (Express Breast Milk) while I’m working to ensure my baby can have 100% breast milk feeding. However expressing breast milk it is not easy as my first impression. Not all breast pumps in market can suit with all individual needs . I just get to learn this is really subjective for each different mother and for my case I have bought one which cannot suit me and as a result I failed to express out my milk. I almost give up and intend to switch to formula milk. Here you are online buying do help me. After a while reading reviews for breast pump I finally decide to give a try on Medela Harmony breast pump.

After 3 days placing the order, I have received the Breast Pump and I’m very satisfied with this choice. I manage to pump out my milk and fulfill the daily need of my baby right until today. I’m proud to say Miqael is fully breastfeed right until today – 4months++ by using this pump.

(Not to mention buying the breast pump online reduce the price 40% then buying it from the shop – worth it for price)

Below is picture of my baby Miqael which fully breastfeed, my Medela Harmony Breast pump with EBM stock.






Cheers

Ahad, 17 Julai 2011

17072011 : Bukit Merah Laktown resort

Weekend datang lagi yeay ~~~~


Weeksend ni agenda Bukit Merah laketown Resort bersama2 kawan2. Thanks acik for the free entrance. Miqa stay dalam tu dari kul 1130 am smp la kul 6pm. Main2, Tido, Minum susu, Nangis... Routine die berulang2... 3x gak la die tido dalam tu... Tapi kali ni masuk water park aku tak main mende pun, sip kering je badan... 1st time tuh, kalo idak aku sume pun aku try... Nak wat camane jage miqa nye pasal... Anyhow i enjoy taking care him :)


Balik singgah Mee udang Banjir Kuala Sepetang, pekene semangkuk dulu....


Malam tido hotel kat rumah opah :) makan sup tulang lagi... Gemok gemok......


We're having fun this weekend.


Mode: Monday blues....




Rabu, 13 Julai 2011

13072011 : Miqa new car seat

Di kala ni 1040PM, miqa baru je tido. Barulah ade chances pegang lappy sambil survey2 car seat Miqa yang baru. *Wink, Wink* Yes, mummy gonna buy u a new carseat, baby....
Tapi agak clueless, from past experience, dah beli baby seat cum carrier for newborn yang agak murah dah x branded lgsn. End up Miqa mcm x mau duduk je kat dalam tu, maybe he's not feeling comfortable kut. So lesson, janganlah kedekut sgt, belilah yang agak comfortable utk baby. :)
Tgk Graco, Britax, Recaro mcm sgt suka tapi aku sangat takde duit pulak untuk car seat yang $$$$.
SO after filter maybe consider beli SCR or Mydear. But who knows tetibe dapat durian runtuh ke. Hihihhih.
Mode: Still searching a good carseat for Miqa

Isnin, 11 Julai 2011

11072011: Hughies Dry Vs Petpet

Entry kali ni no picture okie, cuma sekadar luahan hati seorg mummy.
Sikap aku yang suke sangat try and error membuatkan aku try semua jenis diapers yang berada di market tambah2 kalau ade sales kat TESCO, GIANT dan seangaktan denganye. Tapi Petpet tetap favourite.
Memadangkan Miqa punya usage monthly mencecah 180 keping maka memang aku try mcm2 brand la, tapi yg penting Petpet mesti 1 packet besar.
Bulan nih aku beli Hughies Dry and Petpet.
Tapi lepas usage beberapa kali rasa macam tak suke pulak Hughies ni sebab:


  1. Size yang kecik, walaupun M tapi still kecik. Sian Miqa dah la chubby.

  2. Cepat bocor, hubby dah buat experiment tuang 1 gelas air kat Hughies and Petpet hasilnye mmglah Hughies tuh bocor.

Maka lepas ni katakan tidak pada Hughies dry. Sekian

Ahad, 10 Julai 2011

10072011: Kasut baru Miqa n Koew Teow Kicap

Breakfast kat Megoplex, Ipoh, perkena koewteow kicap. Sedap wow..... Then jalan-jalan kat tempat baby jumpa kasut.


Opah nak miqael pakai kasut mcam ni, bukannye stoki manjang
Lalu opah pun beli kasut itu. Then jalan-jalan lagi jumpa sepasang kasut ag, maka mummy pulak yang beli.



On the way nak balik tiba2 kat Heritage hotel ada banner handbag sales (COACH, LONGCHAMP, PRADA) maka kami pun saje la sibuk2 di tempat kejadian. Tapi semua pun tak best, macam local pun ade maka kami pun bergambar je di hotel :)



Tapi hari ni mood Miqa macam swing2 je, macam sakit pun ade . Balik rumah asik nan nangis je, pantang letak bawah je nangis. Bile dukung pun nangis kecuali mummy die je dukung okie. Confuse2 nape lah anak mummy ni. Risau sakit pun ade

Sabtu, 9 Julai 2011

09072011: Miqael nursing in public

Weekend di Ipoh lagi. Dikala orang lain bz demostrasi BERSIH kat KL aku pulak bz berwindow shopping di sana sini. Dari warehouse sale sampai ke parkson ipoh parade. Terasa geram dengan hubbyku yang bulan ni sahaja 3 helai seluar JEANS yang die beli. Yang paling hebat ARMANI, LEVIS, LEVIS... Gaye bersoping mcm org kaya... Such a waste, yang mak aku pulak cakap biar le dah die berduit... APAKAH? I swear sampai end of year jangan berharap nak beli lagi seluar JEANS yang mahal begitu.....
Sampai kat PARKSON tibe2 kasut ZANGTOI ade offer 50%. Phewwwww berpinar mataku, tapi belum sempat aku try Miqa dah buat hal nangis2 (Time daddy beli sua x mau pulak nangis) Tanpa berpikir panjang selamba je aku g breatfeed kat kerusi rehat2 (nafus bershopping mengatasi segalanye) dalam parkson tuh dengan harapan dah kenyang boleh aku explore ZANGTOI ag. Malangnye lepas dah kenyang pun Miqa nangis gak... Haizzzz.


Maka kami pun beredar ke parking dan pulang. I'm thinking in a postive way,maybe kat Penang ade kasut yang lebih hebat dengan sales yang lebih hebat, tu pasal Miqa tak bagi mummy beli ZANGTOI. Sob Sob