Selasa, 22 Julai 2014

Kalau mak bapak bercerai, macam mana dengan masa hadapan anak?

Setuju tak dengan tajuk dekat atas?
Nak tak nak kita kena setuju jugak, kenapa?
Dah ada pepatah melayu, bersatu teguh bercerai roboh. Betul tak?
Tapi takkan sebab pepatah melayu, tak pasal-pasal kita kena setuju pulak kan?
Sejujurnya aku memang anak mangsa perceraian, tapi hidup aku bukanlah daif sangat, malah ada yang anak beribu bapa masih daif dari aku dari segi wang ringgit, keperluan dan kehendak semua diikuti.
Syukur kerana nasib aku agak baik.

Tapi bila dah meningkat alam dewasa, baru aku nampak implikasi dia.
Besar jugak, perbezaan kasih sayang ibu bapa dan kasih sayang ibu atau bapa sahaja.
Sangat berbeza....
Apa yang beza? Perbezaan dia dari segi pembetukan sahsiah diri kita dan juga emosi kita.

Entree ni bukan nak bercerita tentang kisah hidup aku sebagai mangsa penceraian.
Tapi hanya luahan hati apa yang terjadi sejak dua menjak ini di masyarakat kita.
Semuanya boleh dikatakan sebab PENCERAIANN. Tiada KESATUAN antara sesama manusia.

Contoh-contoh yang aku nampak dengan mata kasar akibat PENCERAIAN:

1. Cerita KIKI stering lock. Sesetengah bangsa menjadikan dia isu bangsa. (bukan semua) Padahal ini tidak perlu terjaadi, ianya sepatut dihukum mengikut adab ssesama manusia bukan agama atau bangsa.
2. Cerita Sim Kuan Yew. Walaupun dilaporkan account FB telah di hack, namun siapa yang hack itu? Orang yang menulis itu sudah pasti ada sifat anti - MELAYU yang kuat. Sekali lagi ini kesan penceraian bangsa.
3. GAZA VS ISRAEL : Mengikut logik akal, tidak sepatutnya peperangan pertumpahan terjadi pada alaf moden ni, tapi kenapa dia terjadi? Sekali lagi kerana penceraian.
4. #MH17 : Kalau lah betul sekalipun tersalah tembak missile, persoalanya kenapa anda perlu berbalah sesama sendiri RUSSIA vs UKRAINE. Tidak boleh kah kalian bersatu? Tidak termasuk lagi komen-komen rakyat Malaysia yang seolah2 mengutuk negaranya sendiri seperti kenapa kapal terbang tu lalu jalan salah bla bla bbla. Tak boleh ke kalian bersatu ?

Memang susah nak mencapai kata sefahaman. sedangkan suami isteri bercerai pun susah nak baik ini kan pulak melibatkan banyak kaum, bangsa, negara dan seantero dengannya.
Tapi satu benda yang pasti PENCERAIAN takkan menguntungkan mana-mana pihak.
Cumanya sekadar memuaskan hati dan nafsu korag sahaja.

Fikir-fikirkanlah masa depan anak-anak kita nanti...

Aku manusia yanng kerdil ini hanya mampu berdoa supaya kita sesama manusia boleh bersatu untuk terus mencapai keamanan. Itu sahaja yang aku mampu.

#PrayforGAZA
#PrayforMH17

Regards
@fynadegreat

Rabu, 16 April 2014

Gagal Sekali bukan bererti gagal selamanya.

Hari ni entree susudah subuh, tiba-tiba rasa nak menulis sebelum sediakan breakfast. Saya nak cerita pen galman hidup sendiri, boleh jua dijadikan contoh untuk yang sedang jatuh  terutama untuk SPM failure. Zaman saya dahulu bermula dari UPSR, PMR dan SPM. Untuk UPSR saya dikira agak cemerlang - 4A, dan kemudian PMR pula agak baik 5A3B, manakala SPM saya sangat teruk dan tak perlu saya tuliskan disini.

SIJIL
Keputusan saya hanya layak menempatkan saya di peringkat sijill politeknik. Dalam masa 2 tahun saya habiskan  pengajian saya dalam bidang Sijil Kejuruteraan Elektrik Elektronik dengan pointer yang agak tinggi. 3.8 kalau tak salah. Namun persepi masyarakat bukanya lihat sangat maklum lah saya ini hanya lepasan sijil, banyak jugak la yang memandang serong dekat saya (perasaan saya) terutama jiran-jiran malah sedara mara sendiriMaklumlah mereka semua sambung ke matriks dan terus ke ijaza sarjana muda. Namun banyak yang saya belajar di kala pengajian saya, semasa cuti semester saya bekerja sebagai operator pengeluaran kilang dengan berpendapata RM390 (tahun 2003) campur semua overtime boleh la dapat RM500. Di kala tamat pengajian saya ditawarkan kerja sebagai technician yang berpendapatan RM1000 pula. Di sini saya dah ternampak jurang gaji yang agak besar antara lepasan SPM dan juga SIJIL.
Tapi kelebihan saya di sini di usia yang muda 20  tahun, saya dah tahu banyak ilmu kehidupan kalau nak dibandingkan dengan rakan yang masih menuntut di matriks atau diploma.

DIPLOMA
Rezeki saya murah, 6 bulan kemudian saya dapat melanjutkan pengajian ke peringkat DIPLOMA KEJURUTERAAN ELEKTRONIK KOMPUTER di Politeknik Ungku Omar. Saya belajar selama setahum. Di dalam tem[oh pengajian saya, saya masih bekerja part time ti TGV cinema untuk menampung kos kehidupan, Sejam = RMM3.20, bulanan boleh la dapat RM300 tak silap. Masih saya ingat saya beli seluar LEVIS pertama mengunakan duit sendiri mengunakan gaji ini. Kerjanya agak penat tapi saya berjaya menyesuaikan diri saya dengan keadaan dan akhirnya membuatkan saya rasa enjoy. Saya grad dengan pointer agak okay, 3.55 kalau tak salah. Belum pun menduduki final saya dah ditawarkan kerja sebagai Validation Technician di sebuah MNC yang agak famous. Gaji permulaan RM1500. Seminggu selepas habis final terus saya masuk kerja, sementara ramai rakan saya yang masih berehat-rehat di rumah. Di usia 21 tahun saya dah keluar dari rumah saya untuk mencari rezeki saya sendiri.Namun ada saudara mara yang mungkin iri hati mengatakan alah budak ni lepasan politeknik itu yang senang dapat jadi technician kat syarikat MNC tu.

IJAZAH SARJANA MUDA
Selepas 6 bulan saya menghabiskan diploma, saya diterima untuk membuat degree baik full time mahupun part time. Masa tu agak buntu yang mana satu pilihan kalbu? Tapi sekali lagi rezeki saya agak murah majikan saya bersetuju menaja pelajaran saya secara part time sebanyak RM30000. Maka bermula lah pengajian saya pada June 2006 dalam bidang SAINS KOMPUTER. 4 tahun saya mengembeling tenaga untuk habiskan dergree saya. Bukanya senang kena kerja, dan weekend kelas selama 8 jam selama 2 hari. Tiada weekend bagi saya. Sepanjang 4 tahun ini jugak lah saya mendirikan rumah tangga dan juga diperolehi cahaya mata Miqael. :) Banyak pengalaman hidup yangs aya belajar dari sini. Namun ada suara-suara kecil mengatakan degree part time sahaja, bukan susah sangat.

MASTERS (terkini)
Selepas bergelar graduan, rezeki saya sekali lagi murah terus dinaikkan pangkat menjadi JURUTERA tanpa perlu menunggu skrol IJAZAH. Bekerja selama 3 tahun sebagai JURUTERA, kemudia saya ditawarkan biasiswa menyambung MASTERS sebagai pensyarah di salah sebuah universiti. Maka setelah difikir panjang saya terus menerima tawaran tersebut dan kini saya masih di semester kedua dalam pengajian masters science (computer). Mungkin ada jua suara kecil mengatakan lebih baik belajar masters di oversea, setakat universiti tempatan apa lah sangat.... :)

Point penting saya disini, semua orang akan ditimpa ujian hidup, cuma jalan penyelesaian itu yang berbeza dimana disinilah perlu orang lain menilai kita. Kalau dari dulu saya asyik dengar hinaan demi hinaan, say yakin saya pasti tak bergerak ke tangga yang seterusnya. Masih duduk di takuk yang lama. Bukannya saya nak cakap yang saya hebat sangat, cuma saya nak tunjukkan bagaimana saya lalui fasa-fasa kehidupan sebagai seorang yang pernah GAGAL dan saya cuba bangun untuk menuju KEJAYAAN.

So kepada adik-adik yang pernah gagal dalam SPM, janglanlah korang ingat korang ni loser saangat. There is still more challenges upfront.
Saya berani cakap, orang yang top scorer pada SPM dahulu, lepasan MRSM, SBP n etc, maybe di saat ini dia bukan siapa-siapa ataupun mungkin dia juga seorang bakal pensyarah seperti saya..

Panjang sungguh karangan hari ini, sebenarnya stress nak maasuk test sekejap lagi!!!!! hahahahah....



Khamis, 10 April 2014

Review tentang CLARISONIC MIA 2 - facebrush

Hari ni rasa nak berselfie sendiri. Bukannya perasan cantik. Tapi barang yang baik kena lah share sesama umat kan. Tapi bukan share duit tau, hanya share review sahaja.

Seperti yang sedia maklum kulit muka saya ni selaalu mengalami masalh pimple. Bila pimple mula la berparut, sampai rasa macam rimas. Tapi pimples saya dah seteruk zaman-zaman muda dulu.

Serabut memikirkan masalh parut, ffreckles yang macam sikit-sikit, maka saya tanya lah adik saya yang merupakan beauty consultant kat Sephora. Maka dia reccomend clarisonic Mia 2.  Tambahan pula dengan ada jua doctor yang sarankan CLARISONIC MIA 2  serta sedikit bacaan di Google maka saya tekadkan usaha untuk membeli dengan berbekalkan modal dalam RM500 dianggap sebagai investment untuk muka. Hahaha.....

Ini saranan oleh Dr Kulit dari facebook:


Maka selepas saya pakai hampir sebulan beginilah hasilnya. Walaupun bukan 100% parut hilang tapi saya nampak la perubahan sikit demi sedikit ia berkurang. Saya memang tak percaya kepada produk yang boleh mendatangkan improvement over the night.



Maka kepada pembaca yang mempunyai masalah seperti dibawah amat saya sarankan untuk memakai facebrush ini.

  • Parut
  • Freckles
  • Blackhaad/ White head.
  • Jerawat (Yang ni saya kurang bersetuju walaupun banyak review lain mengatakan it helps.)
Namun perlu saya ingatkan ianya bukan prodcut magic yang boleh mengubah wajah anda sekelip mata.

Saya tidakmenjual product ini namun sekiranya di kawasan anda tidak terdapat clarisonic mia2 ini boleh la saya meminta tolong adik saya untuk membelikan bagi pihak anda. Harganya RM500 nett.

Cara-cara untuk mengunakannya.
  1. Basuh muka anda dengan pencuci muka anda (kalau boleh biarlah yang mengeluarkan buih yang banyak.
  2. ON Clarisonic MIA anda. 20 saat dagu, 20 saat dahi, 10 saat pipi kanan, 10 saat pipi kiri.
  3. Setiap interchange of time akan berbubyi beep.
  4. Gunakan sehari 1x atau sehari 2x. (Saya gunakan 1x sahaja)
  5. Berus perlu ditukar setiap 3 bulan sekali atau ketika dirasakan perlu. (Macam guna berus gigi la) Kos berus salam RM40 untuk 1.
  6. Mudah bukan?

Regards
@fynadegreat




Rabu, 9 April 2014

Tanggungjawab dan zakat/sedekah

Hari ini keinginan untuk menulis datang. Sepatutnya saya perlu menyiapkan chapter 1 and chapter 2 thesis saya. Tapi saya memilih untuk menyimpang seketika.
Kenapa tajuk kat atas tu macam tajuk ceramah agama? :)
Tapi bukannya saya nak tulis pasal agama, lagipun saya bukanlah yang pakar untuk membahaskan tentang hukum agama.

Sebenarnya dah lama saya tahu yang rezeki yang kita dapat ini bukan 100% milik kita. Sewajarnya dikongsi dengan keluarga dan golongan yang diperlukan. Tapi berapa nisbahnya saya tak pasti, cukuplah sekadar yang dirasa mampu.

Namun saya akui saya tidak berapa mengamalkannya, kerana saya tamak terkadap diri sendiri, gaji yang diterima dirasakn tidak pernah cukup. Macam mana pulak nak cukup dapat gaji beli baju cantik, beli kasut anak, beli tudung aidijuma. dan macam2 sampai habis lah gaji saya.

TANGGUNGJAWAB
Tapi sejak akhir-akhir ini (mungkin sebab meningkat tua) saya mula berfikir tentang tangungjawab.
Berbaloi ke saya melaram tudung, baju yang hanya berharga rm200 namun adik saya yang masih belajar makan berikat perut, sekali sehari?
Berbaloi ke saya melaram handbag yang branded, tapi ibu yang menanggung saya 20 tahun dibiarkan di rumah keseorangan?
Dan macam-macam lagi. Maka timbul rasa tanggungjawab terhdap mereka semua.

ZAKAT VS SEDEKAH
Kenapa saya letakkan VS?
Kerana saya sendiri confuse apa erti zakat, dan apa erti sedekah.
Sedangkan 2-2 adalah wajib ditunaikan bagi orang Islam yang berkemampuan.
Bila saya memberi wang saku kepada adik saya.
Adik saya akan bertanya: Apa ni kak? Maka lantas saya menjawab angaplah zakat,
Tapi bila bulan yang lain dia tanya saya menjawab anggaplah sedekah.
CONFUSEKAN bagi manusia yang cetek ilmu agama macam saya.

Adik perempuan saya bakal bernikah dalam masa sebulan. Setelah dibincangkan bersama suami, kami setuju mengeluarkan sejumlah wang untuk kenduri doa selamaat dan tahlil di rumah ibu saya.  Lagi sekali nawaitu kami anggaplah sedekah atau zakat.
Namun sebenarnya wang itu kami simpan untuk pergi bercuti-cuti tapi atas rasa tanggungjawab kami uatamakan taggungjawab dahulu.

Tujuan saya menulis ni bukanlah nak menunjuk-nunjuk atau riak, tapi cma sekadar ingin berkongsi nukilan seorang insan baru menyedari dia mempunyai TANGGUNGJAWAB untuk mengeluarkan ZAKAT VS SEDEKAH


Sekian
@fynadegreat


Sabtu, 22 Februari 2014

Anaknda kesayangan tak sihat, jumpa DR Chan Li Pon lagi


Sejak 19 February 2014 (4 hari) AM dilanda ciri birit. 

1st day (19 feb) - Frequency yang sikit 2-3 kali. Maka mummy ingat makan pisang banyak agaknya.

2nd day (20  feb) - Frequency bertambah banyak 8x, aiks dah macam pelik. AM pun mengadu sakit perut memulas. Punah hati seorang mummy tengok anakda kesayangan 3 tahun cakap macam tu. Syukur dikurniakan suami yang understanding, sanggup mengambil cuti untuk menjaga anak kerana mummy perlu hadik ke lecture. Pagi - pagi bersiap pergi jumpa Dr Chan Li Pon doctor ever since miqael berusia 1 minit di dunia ini. Diagnosenya kerana jangkitan virus yang  tak diketahui dan bukan keracunan makanan. Treatment yang diberi ubatt-ubatan yang sungguh tak sedap. Tapi DR dah beritahu yang for next 24hrs expected cirit birit lagi. 

3rd day - No improvement (expected) but what am i not expected the stool contains blood !!!! Oh no... cepat2 mengadap DR Chan lagi. The feedback was, not so serious maybe sebab banyak kali sangat then luka. Sekali lagi nasib baik ada suami yang superb, sanggup ambil EL lagi sekali while i need to attend the lecture.

4th day - Improvement a lot. Ada la 1 kali je terlepas....

To Afraz Miqael, if 1 day you know how to read this, its not because mummy does not love and care about you. You're my everything to me form the minute you exist in my womb. I really hope you understand on what im doing is everything for our family future.

Untuk siapa- siapa yang nak consult Dr Chan Lee Pon at Pantai Mutiara Penang as a pediatrician for your LO this is the working hours.



Rabu, 19 Februari 2014

Chap Goh Mei celebration in Esplanade Penang.

Dalam perjalanan keluar dari rumah jumpa chinese neighbor dalam lift. Perbualan:
Suami: Takpergi baling limau ke?
Jiran: Tak mau ooo, nanti telinga jatuh
Suami : Gelak Gelaak
Aku: Ape hal balilng limau sampai telinga jatuh? Confuse.

Owh rupanya baling limau untuk cari jodoh, kan jiran itu sudah berkahwin maka isteri nya akan menarik telinga sampai jatuh. Lawak sungguh......

So malam sabtu, decide nak pergi esplanade celebrate chap go mei,  tengok fireworks la..... Bawak miqael mesti sangat teruja. Disamping bawak mak dan adik melawat Penang. 1 week derang duduk kat sini.

Before ergi esplanade, singgah makan kat Kapitan favaourite sekeluarga nasi beriyani. Aku punpergi kalau ada visitor mana2 yang aku rasa nak bawak.

Settle makan dalam 1015 baru pergi esplanade, yang peliknya tak ramai orang sangat parking pun senang carik.Agaknya orang ingat chap go mei, chinese je leh pergi....

Ok enjoy the scene guys...








1st Drum set for my little AM

AM got a surprise from his beloved mak ngah or maybe pak ngah wannabe!!!
He was absolutely happy ketuk - ketuk drum but it was a nightmare for everyone because he play it daay ant night.
I was planning to get him one for his coming birthday but i can turn the money into buying 1 or 2 gm of gold :)
Thank you mak ngah!!!





Jumaat, 14 Februari 2014

2014 : Year of crawling

That is my tagline for year of 2014.
Orang lain dah 1 month plus start new year but for  me its just started.
Kenapa year of crawling? Sebab selepas di kahi-kaji macam2 perkara yang akan dilaksanakan tahun ini masih di fasa merangkak.
Salah satu contoh , to finish my Masters study, itu boleh diambil kira sebagai crawling phase.
Dan ada lah yang lain lagi dekat dalam resolution list myself, my small family and my big family.
Insyallah kalau semua list "checked" nanti boleh update year of walking :). kalau tak continus je la crawling sampai ke sudah.

Tapi alhamdulillah checklist for 2013 80% achievement done for my own record. AT least there is something i can proud of myself dari asyik tengok kejayaan orang lain, lain dan lain. Kenapa kita tak ubahkan positive energy itu kepada diri kita kan?

Semoga tahun 2014 akan membawa kejayaan kita semua. Insyallah kalau ia disertakan dengan usaha, usaha dan usaha. Dan kemudian DOA, doa dan DOA!!!

Oklah got to go now.
Nak pergi pasar!!!

Note: Baru perasan yang tahun baru aku ni start pada Valentine day dan juga Chap Goh Mei!!!

Regards,
#fynadegreat





Selasa, 7 Januari 2014

Post office, a daily routine

Tulis blog pakai handphone baru #htconemax sementara tunggu post office bukak. Hari ni satu parcel sahaja, tapi syukur masih dikurniakan rezeki oleh ALLAH.
Itu lah routine harian pagi2 , tolong suami berniaga kecil-kecilan.
Petang ni 1st paper final exam. Harapannya supaya semuanya berjalan lancar.

Sabtu, 4 Januari 2014

Double Test, Double exam

1st test
Final exam start next week. Total subject taken 3 paper, Selasa, Khamis and Jumaat. Maka kena optimumkan masa yang ada. Semua serba tak kena, terasa marah dengan diri sendiri kerana tak well prepared dari awal. Tapi ini kan lumrah manusia. Oleh itu masa yang sedia ada 24 jam harus digunakan semaksimum yang mungkin.
Goal : Untuk mendapat 3.00 ke atas kerana ini perjanjian yang telah dimetarai bersamaan kerajaan Malaysia. kalau tidak sediakan RM100k sahaja.

2nd test:
Miqael diserang masalah pernafasan. Dr Chan cakap bukan asthma cuma laluan pernafasannya agak sempit yang membuatkan nafasnya agak laju. Mungkin disebabkan faktor habuk ataupun makanan. Bukan kali pertama, daah berkali - kali cumanya serangan terakhir July 2013 sehingga pembuka tirai January 2014. Treatmnet yang diberi nebulizer secara kerap 4x sehari selama 2 hari. Kali ini aku agak risau kerana selepas nebuliser nafaasnya masih kencang. Yang paling aku risau, kalau ade lung infection yang tiada ubatnya kerana lambat dikesan seperti beberapa kes yang aku baca dalamblog ibu-ibu yang lain.
Goal: Supaya anak mummy cepat sembuh dah boleh melompat macam biasa.

Double test untuk aku harungi diketika ini. Tapi harus bersyukur dalam apa jua keadaan yang diuji oleh-Nya.
Mujurlah suami yang sentiasa memberi moral support. Bekorbaan cuti, bekorban masa. Thank you daddy.
Mummy takkan sia-siakan 'investment; daddy, pasti ada 'keuntungan'  yang ber'margin' besar disebalik ini.

Okay bye,
Nak study dekat library di hari sabtu pukul 830 am.

Regards
#fynadegreat