Isnin, 29 Mac 2010

Cermin keretaku pecah di Penang

28 March 2010.
Genap setahun usia perkahwinan kami. Happy aniversary to us. :)
We have our breakfast + lunch at Hamediyah Relau, nasi beriyani udang, paling sedap di Penang. Almaklum sajalah bangun pon agak lewat, lagi sejam nak pukul 12 tengah hari. Setelah selesai makan, suami berhasrat untuk mencuci keretanya di car wash bersebelahan dengan Hamediyah restaurant itu.
1st phase : Kereta melalui pam air automatik untuk memberishkan kotoran degil di kereta
2nd phase : Kereta dipancut oleh pam sabun buih secara manual
3rd phase : Kereta dicuci secara manual
4th phase : Kereta akan dilalu mesin pecucian & seterusnya mesin pengering autoomatik
Dekat phase ni tiba2 teserlah satu garisan yang agak panjang melintasi cermin. Kami terpinga
kotoran degil apkah ini. Sambil2 melalui mesin automatik itu kami menghayati keretakan cermin depan kereta
suamiku.Macam auto show la pulak ek. Padahal hati nak menjerit tapi siapa yang nak disalahkan.
Maka kami redha je la dengan cubaan yang diberi.Marah-marah pon dah memang retak.

5th phase : Dikeringkan secara manual

Keluar dari car wash itu terus kami melilau2 sekitar bayan baru, bayan lepas cari kedai cermin. Akhirnya kami ke Chai Leng park di, Seberang Perai. Mengapa disini kerana kami dah pernah tukar cermin penduduk depan yang pecah terkena batu di sini. Sekeping cermin depan waja RM370, nasib baik la aku tak tukar kat island, iaitu RM600.Gambar dibwah menunjukkan keretakan yang melampau:

Sementara menunggu proses penukaran iaitu selama 1 jam siap maka kami pon melilau2 la cari tempat untuk minum. Kool tak muka suami saya walaupun cermin keretanya retak.


Inilah kedai cermin kereta itu. Sesiapa yang berada di Penang nak tukar cermin perfilah ke kedai ini. Harganya amat reasonable.


Pulang dari tukar cermin, suami ajak pergi hiking. Saya pon bersiap sedia lah. Sampai di tapak mendaki, suami saya hanya hike 5minit saja dan kemudian ajak saya turun kembali. Mengigil lutut katanya.Dalam perjalanan turun itu kami telah ditertawakan oleh 2 org budak gemuk. Hihihihii..Kerana mereka nampak kami naik dan juga nampak kami turun. Suami saya berkata di dalam hati " Kuang ajo punye budak gemuk" Mesti dia orang bangga keranawalaupon mereka gemuk tapi mereka berjaya mendaki hingga ke puncak. *Wink*Wink*


Sekian sahaja post buat kali ini. Kesimpulannya biar retak cermin kereta tapi jangan retak rumah tangga.
Posted by Picasa

Ahad, 28 Mac 2010

Lobster @ Victoria Station Penang

27 March 2010
Today is our 1st wedding classaniversary. The actual date in our marriage cert were 28th> March 2010 but my hubby decided to celebateit today since our solemnization ceromany fall in "Earth Hour Day". It was really surprised and unexpected, i got a bouquet of flower consist of chocolate, teddy bear , artificial flower and fresh flower. This is the first time i received after knowing him for 8 years. He's trying to be a romantic person indeed. No mater how you are I will still love you. I hope this wont be the last bouquet from you.


We have our dinner in Victoria Station in Bayan Baru. It was my first time eating lobster. The lobster were cut into half, 1/2-baked & 1/2-grill. The meal is also included a peace of steak. I can say baked lobster is better than grill lobster. And too bad mine was the grilled. It taste quite bitter. As usual the steak will be marvellous.



It was not plan to be a candle light dinner but we never know that Victoria Station did support the earth hour. Well it can be consider as a candle light dinner, right? Luckily they turn off the light when i was done eating the lobster. I don't expect to use the plier to crack the lobster in a candle light.



Thanks to my hubby for everything. I really appreciate this. I LOVE you.

Khamis, 25 Mac 2010

Movie: Evolusi KL Drift II at Queensbay Mall

Saya baru saja pulang dari nonton fiem Evolusi KL Drift 2 di Queensbay Mall Penang. Kaget jua melihat keadaan penonton yang agak ramai, full house tue dah la cinema paling besar. Rupanya ramai lagi orang Melayu kat Penang ni lagi. :)
Cerita diramalkan mula pada 930PM tetapi lagi seupuluh minit pukil 10 bari kami dibenarkan masuk ke panggung. Tidak pasti pula di mana salahnya.
Pertama kali dalam sejarah aku menonton movie , tanpa sebarang advertisment pada permulaan.
Secara keseluruhannya movie ini agak menarik bagi pandangan aku. Janganlah nak dinilaikan tahap lakonan SYamsul Yusof tapi nilaikan bakatnya sebagai seorang sutradara filem drift. Kesemua shot@scene drifting agak kemas, tidak memenigkan kepala penonton semperti Impak Maksima. Movie ini jua turut ada storyline yang agak tersusun rapi. Takdela orang kata filem syok sendirikan. Cuma yang kelakarnya bile Syamsul Yusoff & Scha Al-Yahya berlakon. Sangat kelakar. Saya terpaksa mengakui kehebatan fasha Sandha berlakon jika nak dibandinngkan dengan Scha Al Yahya.
Bab samseng nya pula, Aaron Aziz and Shahiezy Sam...pergh memang sangat hampir perfect, tiada sebarang aduan terhadap lakonon mereka.
Overall, dari penilaian saya sendiri 4star.
Saranan saya pergilah menonton wahai kaum Melayu. Janganlah asik agungkan pembikinan filem barat. Malaysia boleh.

Isnin, 22 Mac 2010

Diarrhea & Urinary infection

For past 3 days i was having problem whenever i went to toilet for urine. I felt so pain and somehow i feel like going to toilet again and again.
On Sunday morning i really cant stand on the pain, and decided to go clinic. I missed my class on this day.
After examine by the doctor i was diagnose having urinary infection & diarrhea. There is blood on my urine test result. After taking the medicine given for a day, finally my pain reduce.

p/s: Drink a lot of water in a day.

Khamis, 18 Mac 2010

HotFM Big Jam @ Penang

Big Jem dah beberapa weeks berlalu tapi baru berkesempatan nak tulis pasal big jem. Setiap kali dengar iklan big jam @ Hotfm rasa bersemangatnya nak pegi. Sebab utama kerana ada MUH and Bunkface. Walaupun advertismentnye 30 artis tanpa henti, padahal aku nak tengok 2 band tu je.
Tapi bila check balik timetable lecture, rupanya ade skul la pulak hari HotFm tuh, siap extended hour lagi 8.30AM - 9.00AM. Fuhh.... rasa macam agak frustrated la pulak.
Tiba-tiba apabila aku pulang ke Ipoh, terjumpa la pulak seorang kawan aku ini yang merupakan event coordinator untuk Big jam ni, apalagi terus tanya schedule Bunkface and MUH. Makanye schedulenye akan berada pada 3 terakhir before penutup 12 midnihgt. maka masih ada harapan balik kelas bergegas ke sana. Nampak sangat mereka ini hebat bukan, 3 yang terakhir kalah mawi tuh....
Sehari sebelum Big Jam saja la meronda-ronda kat esplanade, sekali rupa-rupanya mereka sedang rehersal, apa lagi kami cepat-cepat berlari. Sebab utama berlari bila sampai tuh MUH sedang rehersal. Berikut adalah MUH dengan vokalisnya EN Hazama beserta En Black.


Selepas Settle MUH, Giliran Hujan pulak, malangnya hujan tiada di tempat kejadian maybe Noh berasa mereka agak hebat kot. Tapi lagi bagus cepat sikit turn Bunkface. Walaupun rehersal, layannya dengar Sam perform. best Best....


Picture bawah ni pulak, SAM sedang mendemo memanjat tiang yang ada.


Makanya tibalah hari concert yang dinantikan. Dalam hati bila la nak abis lecture nie. Tak focusnya bile study. Setelah kipas-kipas lecturerku maka kelas release agak awal 630PM. So cepat2 balik rumah dan mandi-mandi. Sesampianya di Esplanade ramainyalah manusia, tapi nasib la senang dpt parking. Sesudah parking crowdnya tersangatlah havoc okies. Dalam hati aku musti redah sampaii kedepan jugak untuk 3 concert terakhir.
Setelah sampai kat depan tuh (2 jam jugak la nk rempuh crowd), damn VIP TM je ley masuk depan. VIP adalah sesiapa yang register Streamyx pada hari itu kay... Aku nih yang dah guna streamyx bertahun2 nih dianaktirikan.
Tapi aku buat kering jugak duduk depan main entrance VIP tuh, bagi RELA tuh rasa semak sikit tengok aku. Akhirnya cun-cun time MUH tuh RELA tuh da lemas tengok aku, mereka benarkan aku jugak masukke dalam. Yeay......
So because of that dapat lah aku picture yang agak close-up



Dalam kol 12 abis conccert, bergegas balik ke kereta dan baru la terhegeh-hegeh carik dinner. 5 jam kot aku berdiri, series tak rasa pon. tapi bile balik rumah rasa macam nak tercabut kaki gue....
However It was really enjoying moment. Thanks HotFM for bringing my favourite.

Ahad, 14 Mac 2010

Data Structure | Nasi Kandar Kapitan |PSP 3000 | Goergetown White Coffee| Rempit V3

7.30AM
Bangun pagi dengan sanga malas untuk bersiap-siap pergi ke lecture data structure. Sementara perjalanan ke kelas sempat lagi stop kat medan suri untuk breakfast nasik lemak.

8.30AM - 1.30PM
Lecture Data Structure bermula. Memang tersangat la preasure. Sebab utama hari ni ada 2 presentation which are chapter pointer and mini project for this semester. Kedua-dua tajuk nih tahap kefahaman cuma lah 70% kut, itulah gabra semacam je. Tapi alhamdulillah semua berjalan lancar dan tak dijangka markah yang diperolehi agak tinggi dari yang dijangka. Tak sia- sia penat lelah semalam membuat persiapan. (Padahal tajuk dah diberi 1 month ago.) Thanks to suami and alap for beeing a great teammate. Other than that today will be last class from DR Azman. He was a wonderful DR. Tak pernah mengantuk pon die ajar, sangat terattract dengan caranya yang penuh diplomasi dan suka share cerita2 motivasi. Hope to see you soon DR but hopefully not in a same class. (Tak nak fail)

2.00PM -3.00PM
Pulang ke rumah untuk menghantar laptops dan juga menjemput adik bongsuku, Afif Saniy to have our lunch in Restoran kapitan in Goergetown. It was a massive trafic jam due to the Go-Kart Festival which is organize in Esplanade Penang. We have Claypot Nasi beriyana Daging, Claypot Nasi Beriyanai Ayam, nasi Kandar. Total amount for thsi meal = RM23. Quite cheap for a 3 person meal in mamak.

3.00PM - 6.30PM
Sesi pencarian PSP bermula di Perangin Mall. Tak ku sangka, banyaknya kedai game kat perangin mall ni. Almost 10 shop, maybe. And the worse thing is, all the shop are scatter around yang membuatkan kaki sangat penat untuk berjalan. Dan akhirnya tadaaaaa......



En suami sedang menayang PSP barunya.
Akhirnya tercapai jugak cita-cita beliau walaupon aku terpaksa korbankan keinginan aku terhadap Wii. I hope this will be the 1st and last gadget for this year hubby.
We bought this PSP 3000 at price of RM860 with dully modded and 8GB high speed memory card wuth a clour of white pearl at a shop name Titan on 2nd floor. The price is not that cheap compare to oterh shop but we was attract with the PR of the seller. Waited almost 2 hours at that shop for the installation process.

6.30PM - 7.30 PM

Having our tea time + dinner at Goergetown White Coffee. Picture shows hubby and lil bro sedang memdemo PSP baru sambil2 menunggu makanan yang diorder.


We ordered Hainan Mee, Char Koew Teow, Porridge Set, White Coffee, Teh Tarik, Sirap Cendol. Total for this meal RM43.


8:00PM
Reach home. Ingatkan this is the end for today. Rupanya hubby telah memebli tiket Rempit V3 for 3 of us.The movie start at 9.25AM.

9:00 PM
Reach QB mall. This movie is rated as 18SG but Afis yang 17 selamba je masuk. Mula-mula cuak la gak, takut-takut kantoi ke. tapi memandankan pack the mat rmepit, the staff tak sempat pulak nak chech IC sorang-sorang. maka terlepaslah si kecik ni tengak movie nie. Overall this movie is in average rating but meet the expactation. Was better than Adnan Sempit. Ok la cerita Malaysia kan. Dont expact too much like Avatar pulak kan.Total expenses for tonight RM46 = ticket + popcorn

11:30PM
Selesai untuk agenda hari ini. What a tiring day but enjoyable. It was also a costly Sunday, takpa lah sekali sekala kan...