Isnin, 29 Mac 2010

Cermin keretaku pecah di Penang

28 March 2010.
Genap setahun usia perkahwinan kami. Happy aniversary to us. :)
We have our breakfast + lunch at Hamediyah Relau, nasi beriyani udang, paling sedap di Penang. Almaklum sajalah bangun pon agak lewat, lagi sejam nak pukul 12 tengah hari. Setelah selesai makan, suami berhasrat untuk mencuci keretanya di car wash bersebelahan dengan Hamediyah restaurant itu.
1st phase : Kereta melalui pam air automatik untuk memberishkan kotoran degil di kereta
2nd phase : Kereta dipancut oleh pam sabun buih secara manual
3rd phase : Kereta dicuci secara manual
4th phase : Kereta akan dilalu mesin pecucian & seterusnya mesin pengering autoomatik
Dekat phase ni tiba2 teserlah satu garisan yang agak panjang melintasi cermin. Kami terpinga
kotoran degil apkah ini. Sambil2 melalui mesin automatik itu kami menghayati keretakan cermin depan kereta
suamiku.Macam auto show la pulak ek. Padahal hati nak menjerit tapi siapa yang nak disalahkan.
Maka kami redha je la dengan cubaan yang diberi.Marah-marah pon dah memang retak.

5th phase : Dikeringkan secara manual

Keluar dari car wash itu terus kami melilau2 sekitar bayan baru, bayan lepas cari kedai cermin. Akhirnya kami ke Chai Leng park di, Seberang Perai. Mengapa disini kerana kami dah pernah tukar cermin penduduk depan yang pecah terkena batu di sini. Sekeping cermin depan waja RM370, nasib baik la aku tak tukar kat island, iaitu RM600.Gambar dibwah menunjukkan keretakan yang melampau:

Sementara menunggu proses penukaran iaitu selama 1 jam siap maka kami pon melilau2 la cari tempat untuk minum. Kool tak muka suami saya walaupun cermin keretanya retak.


Inilah kedai cermin kereta itu. Sesiapa yang berada di Penang nak tukar cermin perfilah ke kedai ini. Harganya amat reasonable.


Pulang dari tukar cermin, suami ajak pergi hiking. Saya pon bersiap sedia lah. Sampai di tapak mendaki, suami saya hanya hike 5minit saja dan kemudian ajak saya turun kembali. Mengigil lutut katanya.Dalam perjalanan turun itu kami telah ditertawakan oleh 2 org budak gemuk. Hihihihii..Kerana mereka nampak kami naik dan juga nampak kami turun. Suami saya berkata di dalam hati " Kuang ajo punye budak gemuk" Mesti dia orang bangga keranawalaupon mereka gemuk tapi mereka berjaya mendaki hingga ke puncak. *Wink*Wink*


Sekian sahaja post buat kali ini. Kesimpulannya biar retak cermin kereta tapi jangan retak rumah tangga.
Posted by Picasa
Catat Ulasan