Sabtu, 9 Januari 2010

Afif 1st day in MRSM Balik Pulau.

Monday, 4th January 2010 was the 1st day for all students to start their school after long term break ~almost 2 months. The only thing i miss my school day is the school holiday. Sometimes I've been thinking why firm/office/factory doesn't add this as 1 of the company benefit to their employee.

Before that Afif is my only little brother that i have. He had decided to pursue his study in MRSM Balik Pulau for this final year. If I'm in his situation i don't really do this, change school in the final year, lost seniority, lost friend, need to re-familiar with the environment and etc. Don't ask me why he made up this kind of decision.

So my mom, hubby and myself had accompany him to his new school.My 1st impression this school is totally old school - a 27 years old school. The hostel totally terrible as for me, even my hostel 10 yrs back does not look like this. Public washing machine- RM2 per wash:


1st day in school:
The hostel totally look like army dorm isn't it:


Hope that my lil bro can get used to this place and score the exam with flying colors. Good Luck babes.

Ahad, 3 Januari 2010

Keharmonian sesebuah rumah

Tadi masa lecture Data Structure, ada sesuatu yang menarik disampaikan oleh Dr. Azman tapi tiada kena mengena dengan Data Structure. Ada 3 cara, Sekiranya kita ingin rumah kita sentiasa harmoni, balik dari kerja je rase tenang takde nak marah-marah:
  1. Baca bismilah 3 kali, langkah dengan kaki kanan (ini memang majority dah tau)
  2. Maafkan semua kesalahan orang yang kita kenali
  3. Selalulah cuci toilet - ini yang aku rasa paling menarik. Sebab utama kerana toilet diletakkan sebagai tempat yang paling kotor dan hina di dalam sesebuah rumah, so sekiranya ita rajin mencuci tempat yang kotor lagi hina makan kita dah memang meletakkan diri kita di taraf yang paling bawah. Sekaligus kita akan sentiasa memaafkan segala kesilapan orang dan secara tak langsung harmonilah hidup kita.

Sekian wassalam.

P/S: Dr Azman ade jugak cakap kalau suami isteri bertengkar, maka lebih elok si suami mendiamkan diri dari melawan cakap isteri kerana diyakini tiada jalan penyelesaian untuk ini. Aku suka sangat dengan phrase nie.

Sabtu, 2 Januari 2010

Data Structure | Laksa | OldTown White Coffee | Hadif Darwish

Seawal 645am dah kena bangun nak bergegas ke lecture Data Structure by Dr.Azman. Tambahan pula hari ni journey agak jauh memandangkan nak travel to ipoh untuk menjemput ibu dan adik ke Penang. Almaklum la Afif si baby di rumah hendah mendaftarkan di sekolah barunya pada hari Isnin ini. Selepas mandi-manda kemas-kemas apa yang patut untuk pulang ke ipoh dan akhir sekali meninggalkan rumah untuk keluar bersarapan lalu ke kuliah yang diramalkan bermula pada 8.30am.
Setibanya di kelas, sesi memeningkan kepala telah bermula. Mana taknya kelas data structure ni purely programming C++. Dah la dengan lab work yang sangat panjang. Padahal bukanya susah sangat pun, program telah diberi, cuma cari error je. Itu pon terkial-kial nak buat. Selesai kuliah pada pukul 12.30pm, kami berdua cepat-cepat memandu pulang ke Ipoh
Setibanya di Ipoh, destinasi pertama adalah Mee Rebus Ramli di Bercham Raya. Namanya Mee Rebus Ramli padahal fav aku kat sini adalah laksa. Setibanya di situ rupa-rupanya tutup, malang sungguh nasib ku ini. Tetapi suami tidak berputus asa kerana die telah memandu menuju ke Mee Rebus Ramli di cawangan Tasek pula. Yeayyyy dapat makan laksa. From my personal opinion Laksa die paling sedap selepas laksa mak aku. Harganya RM3.50 dan yg paling penting ada telur rebus sebijik.
Selepas itu destinasi diteruskan untuk pulan ke pangkal jalan, iaitu home sweet home. Sampai - sampai je adik laki aku menghidangkan air nescafe bancuhannya, bukan 3 in 1 tau. Hebat tue~~ Tak sampai sejam aku di rumah mak dah ajak pergi Tesco pulak, motif utama nak beli padlock untuk Si baby, afif. Tujuan nak beli pad lock kecik je tapi 5 sekeluarga turut serta. Setelah itu, si pramugari yang juga merangkap si pemandu mengajak untuk pergi meminum petang di Old Town White Coffee di Medan Gopeng. Akaun ditanggung beres oleh si pemandu, - thanks adik so follow the leader je la. Si suami suruh memuploadkan picturenye, kerana diyakini hensem 100%


5 sekeluarga sedang gembira menikmati minum petang. dari kanan mengikut turutan jam, Afif-Si baby, Lan - Si Suami, Si penulis, Adik - Si pramugari merangkap si pemandu, mak- mem besar bergaya dengan oh my Dior. Bukan senang nak berkumpul ramai-ramai ni.
Dah 2 cawan cafe dah minum nie, alamatnye memang tak tido malam la. Pulang dari Old Town, si pemandu singgah di rumah kak chik untuk melawat babynye yang baru berusia sebulan. Perkenalkan Hadif Darwish -Awie Jr.:
Akhir sekali barulah pulang ke home sweet home. Selepas makan malam bersedia untuk menyiapkan assignment data structure bersama suami. Pening-pening. Esok seawal 6am terpaksa bersiap-siap utk pulang ke Penang utk attend lecture Data Structure sekali lagi. Sekian ~~~~



Jumaat, 1 Januari 2010

Activity on New Year 2010 - Membakar kek coklat

Hari nie saya telah memutuskan untuk membakar cake setelah sekian lama meningalkan aktiviti ini. Maka setelah bangun tido lebih kurang pukul 12 tengah hari, kami pon pergi membeli bahan-bahan membuat cake di Tesco di samping lunch sekali. Berikut adalah bahan-bahannya:


Setelah membakar lebih kurang sejam ini lah hasilnya (belakang cake)

Ini pula gamba yang telah siap disapu toping.Walaupon nampak tak cantik tapi percayalah sedap....Nyum- nyum sedapnya. Saya dan suami makan dengan seleranya. Sebahagian daripada kek ini juga turut diberi kepada jiran tingkat atas iaitu Wa. Moga-moga lain kali Wa bagi lagi masakan yang lain. Heheheheh.

Setelah selesai membakar cake, suami mengajak pergi mebeli dan belah bajunya di Juru Auto City tempat kegemaranya. Beliau telah menghabiskan banyak $$$$$ di situ. Katanya beli baju setahun sekali (buat-buat percaya je lah.) Tapi realitynye memang banyak sale yang sangat berbaloi-baloi. Sebagai contoh Seluar Levis sebanyak 30% tapi saya tidak berminat mebeli apa-apa pon kerana sudah pokai. Huuhuhuhuhu.

Pulang kerumah kami pon makan nasik berlaukkan sup tulang yang saya telah rebus dari pagi lagi. Dan sebagai kek coklat pencuci mulut. Nyum-nyum......


P/S: Credit to Isaac kerana telah menjual coklat selbourne dan turut memberi resipinya sekali. Ingat kalau nak buat kek coklat, pakailah hanya selbourne. Confirm menjilat jari.....



.



2010 Countdown at Queensbay Penang

This year we had decided to celebrate the new year at Queensbay Mall, Penang as for last year we had done it at Gurney Plaza, Penang. From my personal comment Gurney Plaza is much more better compare to Queensbaymall. The only reason is the language the used. Just imagine every single words was done in Hokkien/Chinese which is very imposible for me to understand. Up till one extend untill the countdown moment which everyone waiting for, it was done 100% in Chinese language. Sigh~~~ After all i still enjoy to this moment as i can celebrate with my only husband for the 1st year.
At first we went to Pesta Penang which will be closing today. As for this all items will be selling at realy super low price. For example a comforter set is only at RM30 and lots more. Sebenarnya memang tujuan utama kesini adalah untuk mencari dress yang dah memang dah tahu yang mana tanpa perlu dipilih-pilih. Harga sehelai dress hanyalah RM25. Thanks to my hubby for this. I love you so much.
After a while, sudah dapat apa yang diingini kami pon beredar dari sini dan menuju ke Queensbay Mall. As expected before memang keadaan traffic yang sangat padat. Walaubagaimanapun kami berjaya memboloskan diri dari keadaan ini. Setelah mendapat parking at 10.00PM cepat-cepat turun cari tempat makan.
We had our last dinner in 2009 at Dome. Menu for today: beef steak & choc'o ice blended (im not sure the full name) but the taste of ice blended is much better compare to coffee bean and of course the price slightly expensive .



Sesudah kekenyangan kami pon berjalan keluar menuju ke stage yang telah disediakan. For the 1st time theperfomer was Chinese and singing Chinese song and my assumption next will be at least english song but too bad the MC's itself converse in Chinese all the way. Memang sangat bosan sebab tak faham ape benda pon. Muka bosan tapi ceria:

Yang paling kelakar, bila countdown pukul 12 dalam bahasa Cina. Hahahahah. Apa la diaorang nie tak 1 Malaysia langsung. Maka kami pon layan je la bunga api yang ada. Tahun depan sumpah tak nak dah aku datang sini:

P/S: Credit to Magnum sebab berjaya mengorganize kan event yang sangat hebat ini.Terasa seperti seorang foreigner di negara sendiri pulak. Sucks......