Isnin, 17 Disember 2012

Monday blues lagi

Holla
Im here again, wah 2 hari berturut aku memblog... Satu tindakan yang agresif untuk dirikunyang selalu malas2 tulis blog kan. So whats up today for you guys?
Macam aku mcm rutin biase la, bangun pagi breakfast, makan vitamin n g kerja. Kat kerja sepeti biasa la monday blues kan, no mood to work. Tik tok tik tok jam 530 maka saya pun siap2 n balik. Boringkan....
Sampai muka pintu...mummy!mummy ! Nak nenen....haaa xtvt wajip miqael....maka aku pun beguling2 di dlm bilik air cond sambil2 chit chat dengan miqa... Hhuhuh biase la 1st few hor balik kerja mesti rasa mamcam rindu sangat kan...tapi bile dah kul 9 pm, bile lah kau nak tido miqael....mummy serabut ni main air la, main periuk la, bla bla bla.....
And nowwww die dah tidur so here i am writting my blog on my own way without any objective...... Haaa lantaklah takde objective bukanye aku tulis proposal utk white paper ke, conferance ke kan....
This is my own private space but im willing to share with you guys... Ok lah till here... See you again

Ps: miqa dah pandai ckp cubit2 sakit2 bile aku memcubit die.....sob sob pity u lil soldier....

Chowsinchin


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Lebuh Nipah 1,Bayan Lepas,Malaysia

Food :Pesta pulau pinang 2012

Holla
Lama tak update kan..... Speachless xtahu nak tulis apa. Tittle kat atas tiaada kena mengena dengan entree saya. Cumanya saya baru balik berlibur di pesta pulau pinang....wah rambang mata, tak tahu nak beli apa maklumlah, saya tengah broke akibat bershopping di clarks warehouse sale ari jumaat yang lalu.... Kenap la hujung tahun sale sane sini ha... Nafsu!!! Nafsu!!!! Pergi kau jauh jauh....
Pejam celik pejam celik its year end kan... Say buhbye to 2012. Welcome to 2013.... Hmm apa resolution 2013??? Ah malas lahhh yang 2012 pun belambak2 tak tertunai....
K lah till here...nnt rajin2 i update lagi ye wahai pembaca....oopsss ade ke pembaca blog i ni....rasa macam syok sendiri je.....
ChowsinchinWajah kesayangan hamba


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Penang

Selasa, 13 November 2012

Where to eat in Penang: D'dapor Penang

Hello
Sebenarnya entree ni dah agak basi, I went there on last weekend tapi baru sekarang ade kesempatan nak share. D'dapor ni adalah salah 1 Malay Cuisine di Penang. Before this, kalau sesiap korang pernah try Amandari, die seakan sama la jugak. Signature dish die bukanlah melambakan Penang sesangat tapi overall foodnya OK, and worth it to try.
Aku beli voucher yang berharga RM29.90 dan dikhabarkan set itu sepatutnya RM60++. So dalam set ini ada rice for 2, kari ikan siakap, otak-otak and ayam pandan.  Enviroment was very cozy, not so congested. Yang ade hari tu pun semuanya beli vocuher dari groupon jugak. Probably ini restoran baru.
Lokasi die agak menarik, kerana dia terletak dekat heritage building @beach street. So lepas makan, kami pun pergi lah sightseeing dengan berjalan kaki, selalunya lalu dalam kereta je. Agak unik jugak la decoration building itu. ALong the way ade lah 3-4 pasangan pengantin yang ambil wedding ohoto shoot kat situ.
So kepada sesiapa yang dah sampai Penang, tak tahu nak makan mana, boleh la try restoran ini.

Isnin, 22 Oktober 2012

Sakit Sakit n Sakit

Kesinambungan dengan title 3x sakit kenapa?
Sebab minggu lepas kami sekeluarga ditimpa ujian dari Allah iaitu ketiga-tiga kami sakit. Bila difikir-fikir balik ini mungkin Kifarah dari Allah. Wallahualam.
Mulakan dengan cerita ketua keluarga, suamiku. Seharian dia cirit-birit, beserta muntah-muntah, pening-pening. Macam morning sickness bunyinye. Tapi akibatnya memang tersangat flat langsung tak larat nak bangun. Walaupun dia seorang daddy tapi bile sakit perangai die mengalahkan baby. So bermula la tugas seorang isteri mithali masak bubur nasik. Pergi jumpa doktor, doktor bagi antibiotik. Selepas 3 hari barulah ade perubahan.
Next baby Miqael pulak, die pun ada symptom yangs sama  macam daddy die. Tapi Miqa kan baby lagi memangs angat kesian lah. Cadar dalam 1 malam boleh tukar sampai 3 kali sampai sudahnya aku alas dengan kain batik tempat die tidur tu. Risau sangat kalau dehydrate yang sampai kene drip air pulak nnt. Serious trauma nak kene drip-drip ni. Tapi memang sangat kurus dah la anak mummy ni. As of today, miqael bukan fully recover pun. Batuk yang agak teruk la jugak.
Lastly, aku sendiri. Aku pun pening-pening kepala n muntah2. Ingatkan symptop yg same la kan, padahal takde pulak cirit birit. Lepas tuh terfikir pregnant ke saye. Pergi beli pregnancy test kit, mmg 1 line je. Sudahnya bila dah didiagnose low blood preasure rupenye saye. Dulu zaman tak kahwin mmg selalu ade problem ni, tapi dah bertahun lamenye takde. Doctor diagnose tak cukup nutrition sbb aku kan ibu yang menyusukan jugak. Itu la learnt from lesson, jangan la malas makan vitamin okie. Di kala saat begini mula la rebus kerang la, bayam merah la bla bla bla. Cube kalau dari awail rajin jage pemakanan takde lah jadi macam ni kan.
Terus lah aku continue balik makan Shaklee secara berdisiplin.

Itu je lah entree sakit, sakit n sakit ku kali ini. Moga-moga lepas ini kami sekeluarga dilindungi dari wabak penyakit. Amin....

Ahad, 14 Oktober 2012

Long nap on weekend.

Hari ini hari ahad. Plannya nak jalan2 tengok jelajah anugerah skrin kat gurney plaza at 3PM. Tapi im still here sebab miqael is having long nap from 12 smp la sekarang 4pm. Semalam pun macam tu jugak. Siapa la kau ikut perangai ni tidur berejam2. Kejut pun tak nak bangun, skip lunch. Sanggup tidur. Tapi in positive way baguslah mummy boleh berehat rehat manakala daddy boleh concentrate dlm match.....fifa die.....uhuhuhhuhu. Sekeping picture sicomel cilik.



- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Rumahku syurgaku

Ahad, 23 September 2012

SHARING: I'm using Skin79 BB cream

Hello semua
Pagi-pagi ni saya nak share pasal product Skin79. Pada yang tak tahu Skin 79 ni merupakan sebuah company dari Korea dan ia juga salah satu antara peneraju utama BB cream dalam DUNIA. Dari mana saya ambil fakta berani ni? Mestilah dari wikipedia :)

Apa itu BB cream? BB cream ini adalah sejeni cream 10 dalam 1. Kerana dilah mousterizer, dialah, foundation, dialah sunblock, dialah merawat kulit dan bla bla bla. Yang paling best bila kita pakai2 die terus absorb dalam muka kita untuk menyesuaiakn warna kulit kiat itulah sebab dia takda banyak tone macam foundation. Saya sendiri dah pakai BB cream ni hampir 3 tahun. Hasilnay memang tidak mengecewakan lah.
No minyak-minak, No jerawat2, No clog2.... Satisfy sangat.

Saya bukanlah nk memuji kecantikan diri sendiri, tapi saya cumanak share product yang marvelous ni. Lagi pun saya bukanya pengeluar Skin79 tapi saya penjual dan penguna Skin79 :)

Kepada yang nak tahu:
Jenis kulit saya : Sensitive skin, dan acne prone, n oily




P/S: Saya bukan laha pakai SKin79 ni sahaja untuk wajah saya. Ada beberapa barangan lagi. Insyallah kalaua ada masa saya share lagi OK....

Ahad, 16 September 2012

Cendol warisan at bercham, ipoh

Hari ni nak buat entree pasal cendol. Alahhh ape yg hebat sgt cendol, belambak2 cendol jual serata negara. Haaa tak kira la nak tulis gak pasal cendol warisan di bercham, ipoh.
Kenapa saya nak tulis? Sebab saya kene beratur 1/2 jam nak dapatkan cendol saya. Then bila sampai turn saya, pulut hanya cukup untuk 1 paket saje, asalnya nak tapau 4 cendol pulut. Maka cendol pulut, cendol jagung, cendol lengkong n cendol kacang. Total of rm12. Hmm rasanya mestilah sedap kalau tidak masakan ramai orang bearurnkan kan kan....
Yang paling bagus, org yg beratur memang 1 malaysia, cina, melayu n india semua ada.
Yang paling kagum walaupun uncle ni baut kerja sorang tapi sgt cekap dan pembersih...serious....
Ok kepada yang nak try, location dia berdepan dengan mobil bercham and hanya bukandr kul 12 smp habis... Normally 3 lebih dah habis la..
Harga ulak semua cendol if makan situ rm2.50, if tapau rm3

Bawah ni picture sempat posing sementara beratur tengah panas....
( walaupun tgh panas muka tetap x berpeluh kan, itu la the power of skin79 bb cream, nak tau lanjut pm lah saye)



Note: berapalah income si pembuat cendol ni sebulan, 30 minit beratur pun saya kira2 hampir rm150 jugaklah die menerima duit..... Kaye kaye kaye....jum jual cendol....hihi

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Bercham, ipoh

Sabtu, 15 September 2012

Review Homemade Krim Rambut Kelapa Dara

Post kali ni saya nak buat review tentang Krim Rambut Kelapa Dara. Mula-mula saya saja beli sebab kakak tu dah banyak sangat bagi info pasal kelapa dara kat saya, tak mahal pun harga dia RM15 sebab promosi.
Khasiatnya, boleh melembutkan rambut serta melembapkan rambut. Dalam hati saya mesti lah busuk minyak rambut kelapa ni.
Tapi bila balik saya pakai, series wangi dan texture die sangat lembut. Then after saya cuci rambut , memag rambut menjadi lembut..... Owh lepas ni saya nak tukar tak nak dah pakai minyak rambut loreal yang mahal itu RM60 1 botol kecik......


Jumaat, 14 September 2012

Ekspo Beli Barangan Buatan Malaysia 2012 Penang

Hari ni saya pergi ekspo ini 2 kali. 1 dengan Affa masa lunch and lagi 1 dengan family after dinner.
Reason: saja pergi buang masa disamping cari network business :)
Dekat Ekspo ini ada macam - macam, Kosmetik, Prosuk Kesihatan, Makanan, Minuman, Baju-baju,dan pelbagai lagi.
Tapi dalam banyak-banyak tu saya beli 1 barang je, minyak kelapa dara @ virgin coconut oil. Harga nya sangat murah dari pasaran, selalu saya beli sebotol RM45++ tapi tadi cuma RM25. Khasiat sama saja bukan?

Minyak kelapa dara ini mempunyai 1001 khasiat, untuk pengetahuan lanjut rajin-rajinlah Google ok. Kalau dah malas sangat nak google PM lah saya, boleh la saya explain sikit-sikit yang saya tahu. :)

Balik-balik saya terfikir, kenapa perlu kita mengunakan produk luar walhal buatan Malaysia jauh lebih murah dengan kualiti yang sama. Sebagai contoh, mengapa anda memilih SKII sekiranya D'na vchee (contoh je) memberi kesan yang sama? Hmm fikir-fikirkanlah ye wahai kawan-kawan
Siapa lagi nak mengagungkan Made in Malaysia, kalau bukan Malaysian sendiri.

Peace no war

Khamis, 13 September 2012

Teambuilding at Jerejak Spa & Resort

Hello all readers

Sekarang dah pukul 5PM, tunggu time nak balik. Maka dikesempatan ini saya nak share pengalaman saya ber'teambuilding di Pulau Jerejak, Penang. Kepada siapa yang tak tahu Pulau Jerejak ni tersangat dekat dengan Penang, 5 minit lamanya menaiki speedboat dari jetty ke Jerejak. Kepada siapa yang sea sick, saya confirmlah mmg selamat untuk anda.

So total of participance 50 orang, yang sepatut asalnya 90 orang ~ . Apalah dio orang ni management bagi rilex2 pun tak nak. Tunggu kat Jetty kul 730, lepas tu 830 baru sampai jerejak. Jangans alah faham ya, bukan bot tu yang lama tapi time manegemnt yang fail. Ada ke pulak kene angkut 12 orang - 12 orang.

Sampai-sampai terus breakfast, expactation saya untuk breakfast mestilah hebat kan, sebab resort. Owh tidak hanyalah bihun goreng dan kuih karipap sebijik besertakan air teh yg pelik rasanya. Breakfast kat cafe company lagi besh oooo......

Lepas dah selesai2 breakfast ikut instructor, aktivitu pertama hiking and jungle tracking. Besh ooo, semenjak ada Miqa ni saya dah lama sangat tak pergi berhiking ni... Trail die lebih kurang 850 metre. Tengah2 jalan jumpa ular... OMG.... Then at the end kene merentas jambatan gantung then berflying fox..... Weehooo... cepat2 berebut nakpergi dulu...Reason: biarlah rahsia... It was fun, nasib la tali flying fox tu tak putus, kalau tak dah jadi santapan biawak... Owh ya bawah tu tasik yg ada biawak yg besar cam buaya :) Scary tak???

Then after dah beraktiviti lasak, time for lunch. Again standard ekonomi rice aje... tapi beryukurlah dapat makan kan..... Sepattnya aktiviti lepas lunch wall climbing tapi disebabkan hujan makan back-up plan die main2 telematch kat dalam hall nya. Ok lah fun - fun.... lari dalam guni etc....

Then pukul 330 kampi pun tunggu boat nak pulang... Overalll besh lah jugak dari kena pergi kerja kan :)
Ada tak kerja yang hari2 xtvt gini ek....

P/S: Package teambuilding utk full day evet : RM75 per head.

Okie ini picture untuk santapan mata korang :).........
Eyh cam malas nak upload pulak, if korang interested view kat FB saya k... Click je link kat bawah ni
Picture Pulau Jerejak

Sabtu, 8 September 2012

Restoran Pen Mutiara, batu maung review

Hari ni I nak write tentang Restoran Pen Mutiara, Penang. Sepanjang I duduk penang dor 7 years ni at least dah 7x kut makan kat sini. The specialities is kari kepala ikan, yg agak marvelous la among all in Penang.
Last night pergi sempena celebration birthday my hubby and sempena joint venture Kami Group. (Insyallah will tell more about this later). It was 6 of us + 4 kids. Kami ambil set A which total bill cost of RM240 for 8 people. Moderate price?
Tapi the enviroment was nice, clean and if you have babies, yes it is baby friendly.
Miqa pun sangat suka makan kari kepala ikan ni okie... like daddy like son. Lauk dalam set ni consist of nasi, kari kepala ikan, ikan masak 3 rasa, kangkung belacan, kerabu mempelam, telur dadar, sotong tepung... hmm itu je kot yang i can remember.
Overall we're happy tonight sebab can unite together. Looking foward for a long term friendship. :)
Attach picture kari kepala ikan buat santapan korang semua.



Jumaat, 7 September 2012

Happy Birthday daddy - 30th


Hmm sedapnya ice-cream cake from Baskin Robbin. Kek ni ada 2 layer, 1 layer cake, 1 layer ice cream. Saja je ambil 2 layer, because i dah predict yang baby Miqa mesti sibuk-sibuk nk makan cake kan. Here you go, memang betul lah naluri seorang ibu, Miqa yg makan macam sedap sangat. Owh I'm not so homemade kan....Ade pulak bagi baby makan kek manis. Tapi tapi tapi takpela he's my son let me decide what is the best for him.

Semalam dah 30years dah husband ku, owh so old..... im still young 2X years lagi :)
Makin dah tua ni makin risau pulak dengan achivement diri sendiri kan, Its time to plan a better future.
No matter what he is I will always love him and appreciate him as what he is. Bukan senang tau nak dapat suami, ramai je rakan-rakan seperjuangan no boyfriend. So kepada women out there plz do appreciate your husband.

Oklah nak pergi siap-siap pergi makan ngan rakan-rakan sebiznes... Chewahhhh, ada macam milionaire punya bunyi tak....

Bye take care....

Khamis, 6 September 2012

06092012: Update 4 bulan lamanya

Jum vacum2 blog maklum la dah 4 bulan langsung tiada update update.Sorry my follower (eyh eyh ade follower ke?, rasa macam tulis sorang2 je kan)  Tapi bukan bermakna saya duduk idle /static je selama 4 bulan ni. Banyak jugak la saya explore dor self development. Maklum la last entree kan pasal 7 habit. Tapi sejauh mana habit saya change, itu saya tak pasti. But no matter what kita kena sentiasa ke aura positif for our future.
In summarize apa yang saya gain within  this 4 month
  • Saya  Kami dah ada online shop sendiri. Bukan 1 tapi 2 tau. https://www.facebook.com/GlamisCouture and https://www.facebook.com/BilikKami
  • Saya register untuk post-graduate USM for part time and saya diterima tapi disebabkan pilihan saya sendiri saya untuk menagguhkanya dengan harapan saya sukses dalam Tenaga Pengajar Muda.
  • Saya berjaya memasak selang sehari di bulan Ramadhan. Ini memang nawaitu saya supaya rajin memasak untuk menjadi sepeti mak saya. Barulah rasa macam seorang isteri dan mummy kan.
  • Saya berjaya puasa penuh disamping breastfeeding Miqael yang kini berusia 18 bulan.
  • Saya berjaya menghilangkan kesan2 degil di muka saya kerana pengamalam beberapa tips kecantikan saya. Chewah....
  • Saya  berjaya menurunkan berat badan dari 48 KG ke 45 KG.
Hmm itu je kot achivement saya untuk 4 bulan ni. Tapi there are few more thing which i suppose to do tapi tak terlaksana lagi. Insyallah kalau diizinkan-Nya. Amin

Rabu, 30 Mei 2012

Life mission

Tadi siang masa training 7 habit, insructor tu suruh spend 30minute to write life mission. Imagine masa birthday 80 tahun , apa achievement yang aku dah buat. Seriously sangat tak boleh bayang. Jgn kate 80 tahun, mission for another 5 years pun aku memang takde. Yang nyatanya2, hari2 pergi kerja, buat routine work, cukup masa tidur. Pas tu pusing la lagi, hari-hari pun sama. So rasanya dah tiba masa untuk aku menulis mission aku....
Hmm tapi rasanya takyah la aku share kat sini kan, cukuplah sekadar untuk aku seorang je... sebab rasanya mission saya sangat ambitious.
Okbyebye

Khamis, 24 Mei 2012

Single Mother

2-3 hari kebelakangan ini saya asyik jumpa blogger single mother or single parent. Tiba-tiba teringat pulak background diri sendiri. Ya saya bukan single mother as of now ( Insyallah) tapi saya dibsesarkan dengan titik peluh Single Mother semenjak usia saya 11 tahun. Di waktu itu adik-adik saya berusia 7 tahun dan 2 tahun. Tapi nasib saya tidaklah semalan nasib ibu-ibu tunggal seperti dalam Bersamamu TV3, Teriam kasih kepada keluarga ibu saya yang banyak memberi sokongan mahupun dari segi kewangan mahupun sokonngan moral.
Di waktu itu saya sikit pun tak merasakan yang ibu saya susah or penat menjaga kami bertiga beradik. Asyik-asyik menyusahkan mak macam-macam. Tapi bila diriku sendiri dah menjadi ibu, barulah saya sedar betapa susahnya untuk membesarkan anak seorang diri. Salutue to you mom.
Yang paling kasihan anak-anak tidak mendapat aksih sayang yang sempurna. Bukanlah bermaksud kasih sayang mak itu tak cukup tapi setiap anak layak menerima kasih sayang dari kedua ibu dan bapa.
Tapi buat para wanita di luar sana, saya nak share experience saya, kalau boleh
  1. Silalah bekerja, bukanlah saya mengatakan suri rumah itu hina. Tapi kita sebagai manusia hanya mampu merancang tapi Allah yang mencaturkan segalanya. Sekiranya jadi apa-apa kepada suami or rumahtangga, at least kita ada sumebr pendapatan.
  2. Sediakan payung sebelum hujan, Kalau boleh beli lah insuran untuk anak-anak. Kalau terjadi apa-apa, sekurang-kurangnya anak masih ada coverage insuran.
  3. Belialh rumah seawal yang mungkin at least ada juga tempat berteduh anak-anak kita
  4. SIlah la bertolak ansur dengan suami/isteri. Perkara yang kecik tidak perlu dibesar-besarkan yang sampai melibatkan hal penceraian.. This is for the sake of our children
Peace no war

Selasa, 15 Mei 2012

Investment for "poor" people

Morning guys
Before start kerja update blog dulu. Tapi nak update apa? :)
Sekarang zaman kejatuhan harag emas, paling rendah dalam 4 bulan ini. Maybe ini peluang untuk orang yang takde kurang duit macam aku untuk masuk segment gold investment. Itu pun belum layak nak beli jongkong emas, hanya sekadar beli dinar emas 2-3 keping. Nevertheless what still beli kan? Still menabung untuk future kan? Aku paksa-paksa suami aku suruh jadi dealer emas pulak beli baru 2-3 keping tapi dah nak jadi dealer.Au memang macam tu suka suruh suami aku jadi dealer macam-macam. Tahun lepas Unit Trust - Hwang. Reason? Sebab aku nak invest dalam unit trust. Sebabnya aku rasa senang kalau suami aku jadi dealer, tak perlu bergantung kat orang lain suruh lock price.

Aku nak share kenapa harga emas jatuh? ( Ini menurut pemahaman aku yang naif, yang bukan belajar ekonomi ok)
Mengikut pemahaman aku harga emas jatuh disebakan ke'bankrapan' kerajaan Greece di mana yang memaksa Bank dunia membantu negara mereka. Kenapa Greece jatuh? Difahamkan sebab Greece suka mem'invest' unt wellfare rakyat mereka which in long run is not good for ekonomi negara. ( So korang jangan marah kerajaan kita tak buat negara kebajikan ok, nak ke jad mcm Greece)
Tak macam negara lain, Greece mengunakan matawang Euro dimana terpaksa berkongsi dengan 17 negara yang mengunakan matawang yang sama. Maka denga ini mereka tak boleh nak naikkan kadar inflasi untuk mengatasi masalh dalaman negara ( So lagi sekali kalau kadar inflasi negara kita naik jangan marah k, Nak ke bankrup mcm Greece?)
So secara taklangusng ekonomi sedunia banyak bergantung kepada Europe di mana Greece adalah part of Europe. If entire European company bankrup maka secara tak langsung akan melibatkan US di mana 1 dunia akan terlibat.
SO kat sini apa kena mengene ngan harga emas? Hmm lainkali lah aku type, dah nak start bekerja ni.

Note: Sila beli emas SEKARANG .

Oktenksbye.

Isnin, 14 Mei 2012

Entree moody

Morning everyone
Hari ini pagi-pagi bangun siapkan semua apa-apa yang patut. Pagi ini senang sangat bangun, kenapa? Sebab semalam saya tak boleh tidur. Petang minum Nescafe dibancuh oleh hubby sempena mother's day. benarnya tak boleh tidur sebab Miqael asyik bersin-bersin. Bersin ni selalu tandanya nak selsema, then batuk and finally kahak yang menyebabkan Miqael bernafas laju. Risau Risau Risau.
Kenapa risau? Sebab frequencynya macam dah meningkat, 2 minggu lepas baru je baik, ini jadi balik. Risau sungguh mummy.
Fikir-fikir, allergies ke, asthma ke, viral innfection ke? and bla bla bla. Rasa macam malas nak bagi makan ubat dah sebab makan ubat hanyalah merawat tapi punca sebenar masih tak tahu. Harapkan suami, very tak supportive asyik asyik suruh makan ubat doctor. Bukan lah nak selidik kenapa macam tu?
Last 2 week saya mengesa doctor nak buat allergy test tapi 2-2 doctor tak bagi. Ridiculous katanya. "So if your son allergy to air, is he going to stop breath? " Terkedu sekejap nak cakap apa?
Hmm saya berharaplah balik nanti, babysitter tak cakap Miqael selsema.
Doa-doakan lah ye kawan-kawan.
K lah saya nak pergi breakfast and masuk meeting.

Mood: Sangat takde mood untukl bekerja hari ini. Tapi ustaz cakap jangan culas bekerja nanti tuhan turunkan macam-macam musibah, spt kekurangan duit, anak selalu sakit. uhuk uhuk.

Ahad, 13 Mei 2012

Ada apa dengan mothers day?

Hari ini 13 May 2012 secara rasminya Hari ibu di Malaysia. Buat pada yang tak tahiu, Hari Ibu diraikan setiap Ahad minggu kedua bulan May setiap tahun. Tiba-tiba terbaca bebrapa ustaz mengatakan Haram menyambut hari ibu kerana pada asalnya hari ibu ini disambut kerana ibu kepada nabi Isa, iaitu Maryam di mana nabi Isa itu adalah tuhan kepada agama kristian. Maafkan saya kalau apa yang saya taip ini salah, sebab masa menulis tidak merujuk kepada mana-mana website.
Secara jujurnya saya sendiri kadang kala menyambut kadang kala tidak menyambut. Tapi semenjak 3-4 tahun kebelakangan ini selalunye meraikan at least sekadar ucapan and maybe sejambak bunga. Kadang-kala budget lebih sikit beli lah handphone, handbag bla bla bla.
Memang la hari-hari sepatutnya menyayangi ibu kita tapi apa salahnya setahun sekali kita meluahkan rasa kasih sayang kita kepada ibu kan kan kan... :)
Tahun ini tahun kedua saya menyambut Mother's day. Tapi Miqael kecik lagi, mungkin tak mengerti pun apa itu Hari Ibu. tapi yang jelasnya saya amat mengerti kesusahan kepayahan ibu saya menjaga saya semasa kecil. Mengapa? Kerana saya sedang mengalaminya sekarang.
Ini bukan rungutan, just nak share with readers sekalian. Nampak macam mudah tapi sebenarnya kena agak tabah untuk menjadi ibu. Kena gigih pump susu untuk menyusakan anak, Harus masak solid food untuk baby hari-hari, harus jaga malam untuk menyuskan, Harus menjaga anak ketika sakit n bla bla bla. Panjang sangat list tu.
So in conclusionye, hargailah dan sayangi lah ibu anda ok?

Note: Time ni lah Liz Claiborne buat Buy 1 free 1 untuk wide store. Maka kesempatan ini haruslah di ambil untuk present MIL and present My mummy. :)

Ahad, 22 April 2012

Future o future

Malam2 ni tibe2 memikirkan future. Tanye diri sendiri takkan aku nak keje kilang smp pencen kan ? Mesti lah nak stable life? What to do? Study to postgrad level but whats next? Do business but what to do? There is so many unanswered question.... Whatever it is im hoping to have a very comfortable old days if panjang umur... If posibble tak nak la mengharapkan anak2 as they will have thier own commitment.... No matter what , make a mpve now ... If we fail to plan, we plan to fail......

Rabu, 11 April 2012

My experience on Penang earthquake on 11th april 2012

Tadi masa tapau KFC di Kompleks Bukit Jambul, tiba2 semua orang lari meluru ke luar bangunan.
Pekerja kfc: kenapa semua org lari keluar bang?
Hubby : imigrisen dtg rush kut tu pasal semua indon n bangla lari bertempiaran
Pekerja KFC : Oooooooo

Bila dah rasa pening2, baru la tau gegaran rupanya. Sambil2 dekat bawah ade pelbagai jenis manusia, ada yg br lepas mandi, and son on

Sejam selepas tu, masa tengah tidurkan miqa, katil bergoyang2. Tanya daddy, gempa lagi ? Daddy menafikanya lagi sambil2 semua benda bergoyang. kali ni lagi kuat rasanya.

Tiba2 rasatakut sgt, barulah sedar hidup ni hanya sementara. Kalau Allah nk ambil dengan sekelip mata je. Lari la ke mana sekalipun, tetap di bumi Allah.

Amaran tsunami dikeluarkan, maka kami bertiga duduk rumah je. Nak turun bawah beli air, ajak semua sekali bukanya apa sbb takut sangat jadi apa2.
Kesimpulanya, Allah tengah menguji umatnya eloklah kita muhasabah diri kita. Persiapkan diri kita untuk bertemu dengan Nya.

Wallahualam



- Posted using BlogPress from my iPad

Location:penang

WM vs SAHM

Masuk ni dah 3 hari aku duk rumah jaga miqael. Most of the time spend time jaga miqa. Kerjarumah satu pun tak sentuh. Bukan sbb malas ya , tp x menang tangan nk ligan miqa 1 rumah. Smp lunch pun hubby yg hantar.

terfikir mcm mana la stay at home mummy aka sahm memsettlekan smua kerja rumah seharian.salute to you guys. Expactation hubby pulak mesi tinggikan , rumah kn kemas, makanmesti home cook n bla bla bla

At least kalau working mummy, bekerjasama husband n wife buat kerja bila balik, like what im doing now, laundry daddy setle lipat je mummy buat. Cuci botl pun daddy, food utk miqa mummynsettle n so on.

Hmm tefikir2mcm mana kalau tiba2 satu hari saya ditakdirkan SAHM
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Lebuh Nipah 1,Bayan Lepas,Malaysia

Selasa, 10 April 2012

Miqael n phlegm

Hari ni mummy EL lagi untuk hari ke dua. Kenapa? Sebab menunaikan tanggungjawab seorang mummy menjaga anaknya yg sedang sakit. Tanggungjawab pekerja macam mana? Rungsing.....
Kali ni agak teruk sbb almost 1 week still tak pulih lagi. Sehari kene berulang 2 kali ke hospital untuk nebulizer and today is the 3 rd day routine.
Dr suggest to be warded for drip since miqael keep on vomitting. Definitely no no no after having really bad experience with drip then dr suggest to take 3 day course of antibiotic (injection). I agree although i dont like this option.
After 1 jab, it do help alot , no fever, no vomit, except for coughing and breathless once a while.
If anybody happen to know the best way to treat phelgm, please do let me know k?

Isnin, 9 April 2012

Blogpost using my ipad

Hello all
I was always remember my blog but after all i always login using ipad which it is not so user friendly to write. However i found out an app from app store blogpress which suppose to ease blogging using ios. Looking foward to write more soon. Chiow.....


- Posted using BlogPress from my iPad

Isnin, 27 Februari 2012

Support group facebook for new parent

Hi all
Hari ini saya nak bercerita tentang support group parenthhod yg acap kali digunakan. Sebelum jadik mummy sumpah saya tak tahu. Semenjak jadi mummy ni baru la saya tahu betapa banyaknya support group especially melalui facebook and it was never ending support group. Setiap phase pembesaran baby ada je benda baru yang kene learn sampai terfikir kalau dulu amik bachelor early childhood education kan bagus or dietian ke or maybe paedetrician bla bla bla. OK kat sini saya senaraikan beberapa support group for mummy of daddy to be. List di bawah mengikut sequence dari preggy sampai la dah bersalin  till toddler.
  1. Pengalaman Bersalin
  2. Hospital Bersalin
  3. Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM) ***
  4. Breastfeeding mother to mother support
  5. Beeing mommies, wife and woman
  6. World Allaince for Breastfeedin Action (WABA)
  7. Secret Club for mummies
  8. HSFFYB ***
  9. My 1st solidfood
  10. Solid food for my baby
  11. SOlid & Semisolid food for your baby
  12. Asthma Allergy and Eczema
  13. MMPS ( Mother to mother peer support)
  14. Our Healthy Unvicinated baby PPP
  15. Malaysia Home Schooling Network
and tonnes more... *** adalah favaourite saya berkunjung setiap hari menimba ilmu. Memang kekadang certain user bertindak sangat obses sebagai contoh KIM, user sangat protective dah membantah sekiranya ada yang mengunakan FM untuk baby. Apa itu FM ... haaa akan ditulis next post (insyallah) tapi tegarkan mata baca je apa2 ilmu yang patut kita tahu. Nobody perfect kan.

Sekiranya ada group lain yang saya tak tahu sila-sila lah share dengan saya k.....
Chow sin chin

Ahad, 26 Februari 2012

Makan at Charlie Brown Cafe Straits Quay Penang

Entree hari ini nak bagitau yang kami makan di Charlie Brown Cafe. Kenapa makan kat sini ek? Sebab kat dalam tu ade banyak patung2 yang boleh mematrract Miqa tapi food die so so je lah plus macam overprice je. 2 air + 1 fish and chip = RM40... Cup die kecik ok....

Happy Miqael :)

Rabu, 22 Februari 2012

Hapy New Year 2012 guys

Hello
Lamanye tak memblog? Kenapa?
Sebab saya sangat bz, bz sebagai seorang worker, seorang mummy and seorang wife. Owh bznya saya.....
Padahal malam2 sekarang bz main wheres my water by appstore yang the never ending story.

Miqael going to be 1 year soon. Ramai orang kate cepat je ek dah 1 year... Too me tak cpt lgsn..... BTW tgh bz memikir nak buat apa utk birthday Miqa spy menjadi memeroble. Mule2 nak organize party tp x memjadi sbb rase mcm leceh dengan Miqa x boleh berjalan lagi. Nanti end up kene dukung budak 11.5kg tu.

Next ingat nak plan jalan2 dekat2 ni je la. Potong kek.. tada...... thats it. Amik pic upload facebook....tag sana sini.... mwahahha....