Khamis, 24 Mei 2012

Single Mother

2-3 hari kebelakangan ini saya asyik jumpa blogger single mother or single parent. Tiba-tiba teringat pulak background diri sendiri. Ya saya bukan single mother as of now ( Insyallah) tapi saya dibsesarkan dengan titik peluh Single Mother semenjak usia saya 11 tahun. Di waktu itu adik-adik saya berusia 7 tahun dan 2 tahun. Tapi nasib saya tidaklah semalan nasib ibu-ibu tunggal seperti dalam Bersamamu TV3, Teriam kasih kepada keluarga ibu saya yang banyak memberi sokongan mahupun dari segi kewangan mahupun sokonngan moral.
Di waktu itu saya sikit pun tak merasakan yang ibu saya susah or penat menjaga kami bertiga beradik. Asyik-asyik menyusahkan mak macam-macam. Tapi bila diriku sendiri dah menjadi ibu, barulah saya sedar betapa susahnya untuk membesarkan anak seorang diri. Salutue to you mom.
Yang paling kasihan anak-anak tidak mendapat aksih sayang yang sempurna. Bukanlah bermaksud kasih sayang mak itu tak cukup tapi setiap anak layak menerima kasih sayang dari kedua ibu dan bapa.
Tapi buat para wanita di luar sana, saya nak share experience saya, kalau boleh
  1. Silalah bekerja, bukanlah saya mengatakan suri rumah itu hina. Tapi kita sebagai manusia hanya mampu merancang tapi Allah yang mencaturkan segalanya. Sekiranya jadi apa-apa kepada suami or rumahtangga, at least kita ada sumebr pendapatan.
  2. Sediakan payung sebelum hujan, Kalau boleh beli lah insuran untuk anak-anak. Kalau terjadi apa-apa, sekurang-kurangnya anak masih ada coverage insuran.
  3. Belialh rumah seawal yang mungkin at least ada juga tempat berteduh anak-anak kita
  4. SIlah la bertolak ansur dengan suami/isteri. Perkara yang kecik tidak perlu dibesar-besarkan yang sampai melibatkan hal penceraian.. This is for the sake of our children
Peace no war
Catat Ulasan