Sabtu, 22 Februari 2014

Anaknda kesayangan tak sihat, jumpa DR Chan Li Pon lagi


Sejak 19 February 2014 (4 hari) AM dilanda ciri birit. 

1st day (19 feb) - Frequency yang sikit 2-3 kali. Maka mummy ingat makan pisang banyak agaknya.

2nd day (20  feb) - Frequency bertambah banyak 8x, aiks dah macam pelik. AM pun mengadu sakit perut memulas. Punah hati seorang mummy tengok anakda kesayangan 3 tahun cakap macam tu. Syukur dikurniakan suami yang understanding, sanggup mengambil cuti untuk menjaga anak kerana mummy perlu hadik ke lecture. Pagi - pagi bersiap pergi jumpa Dr Chan Li Pon doctor ever since miqael berusia 1 minit di dunia ini. Diagnosenya kerana jangkitan virus yang  tak diketahui dan bukan keracunan makanan. Treatment yang diberi ubatt-ubatan yang sungguh tak sedap. Tapi DR dah beritahu yang for next 24hrs expected cirit birit lagi. 

3rd day - No improvement (expected) but what am i not expected the stool contains blood !!!! Oh no... cepat2 mengadap DR Chan lagi. The feedback was, not so serious maybe sebab banyak kali sangat then luka. Sekali lagi nasib baik ada suami yang superb, sanggup ambil EL lagi sekali while i need to attend the lecture.

4th day - Improvement a lot. Ada la 1 kali je terlepas....

To Afraz Miqael, if 1 day you know how to read this, its not because mummy does not love and care about you. You're my everything to me form the minute you exist in my womb. I really hope you understand on what im doing is everything for our family future.

Untuk siapa- siapa yang nak consult Dr Chan Lee Pon at Pantai Mutiara Penang as a pediatrician for your LO this is the working hours.



Rabu, 19 Februari 2014

Chap Goh Mei celebration in Esplanade Penang.

Dalam perjalanan keluar dari rumah jumpa chinese neighbor dalam lift. Perbualan:
Suami: Takpergi baling limau ke?
Jiran: Tak mau ooo, nanti telinga jatuh
Suami : Gelak Gelaak
Aku: Ape hal balilng limau sampai telinga jatuh? Confuse.

Owh rupanya baling limau untuk cari jodoh, kan jiran itu sudah berkahwin maka isteri nya akan menarik telinga sampai jatuh. Lawak sungguh......

So malam sabtu, decide nak pergi esplanade celebrate chap go mei,  tengok fireworks la..... Bawak miqael mesti sangat teruja. Disamping bawak mak dan adik melawat Penang. 1 week derang duduk kat sini.

Before ergi esplanade, singgah makan kat Kapitan favaourite sekeluarga nasi beriyani. Aku punpergi kalau ada visitor mana2 yang aku rasa nak bawak.

Settle makan dalam 1015 baru pergi esplanade, yang peliknya tak ramai orang sangat parking pun senang carik.Agaknya orang ingat chap go mei, chinese je leh pergi....

Ok enjoy the scene guys...








1st Drum set for my little AM

AM got a surprise from his beloved mak ngah or maybe pak ngah wannabe!!!
He was absolutely happy ketuk - ketuk drum but it was a nightmare for everyone because he play it daay ant night.
I was planning to get him one for his coming birthday but i can turn the money into buying 1 or 2 gm of gold :)
Thank you mak ngah!!!





Jumaat, 14 Februari 2014

2014 : Year of crawling

That is my tagline for year of 2014.
Orang lain dah 1 month plus start new year but for  me its just started.
Kenapa year of crawling? Sebab selepas di kahi-kaji macam2 perkara yang akan dilaksanakan tahun ini masih di fasa merangkak.
Salah satu contoh , to finish my Masters study, itu boleh diambil kira sebagai crawling phase.
Dan ada lah yang lain lagi dekat dalam resolution list myself, my small family and my big family.
Insyallah kalau semua list "checked" nanti boleh update year of walking :). kalau tak continus je la crawling sampai ke sudah.

Tapi alhamdulillah checklist for 2013 80% achievement done for my own record. AT least there is something i can proud of myself dari asyik tengok kejayaan orang lain, lain dan lain. Kenapa kita tak ubahkan positive energy itu kepada diri kita kan?

Semoga tahun 2014 akan membawa kejayaan kita semua. Insyallah kalau ia disertakan dengan usaha, usaha dan usaha. Dan kemudian DOA, doa dan DOA!!!

Oklah got to go now.
Nak pergi pasar!!!

Note: Baru perasan yang tahun baru aku ni start pada Valentine day dan juga Chap Goh Mei!!!

Regards,
#fynadegreat