Rabu, 30 Mei 2012

Life mission

Tadi siang masa training 7 habit, insructor tu suruh spend 30minute to write life mission. Imagine masa birthday 80 tahun , apa achievement yang aku dah buat. Seriously sangat tak boleh bayang. Jgn kate 80 tahun, mission for another 5 years pun aku memang takde. Yang nyatanya2, hari2 pergi kerja, buat routine work, cukup masa tidur. Pas tu pusing la lagi, hari-hari pun sama. So rasanya dah tiba masa untuk aku menulis mission aku....
Hmm tapi rasanya takyah la aku share kat sini kan, cukuplah sekadar untuk aku seorang je... sebab rasanya mission saya sangat ambitious.
Okbyebye

Khamis, 24 Mei 2012

Single Mother

2-3 hari kebelakangan ini saya asyik jumpa blogger single mother or single parent. Tiba-tiba teringat pulak background diri sendiri. Ya saya bukan single mother as of now ( Insyallah) tapi saya dibsesarkan dengan titik peluh Single Mother semenjak usia saya 11 tahun. Di waktu itu adik-adik saya berusia 7 tahun dan 2 tahun. Tapi nasib saya tidaklah semalan nasib ibu-ibu tunggal seperti dalam Bersamamu TV3, Teriam kasih kepada keluarga ibu saya yang banyak memberi sokongan mahupun dari segi kewangan mahupun sokonngan moral.
Di waktu itu saya sikit pun tak merasakan yang ibu saya susah or penat menjaga kami bertiga beradik. Asyik-asyik menyusahkan mak macam-macam. Tapi bila diriku sendiri dah menjadi ibu, barulah saya sedar betapa susahnya untuk membesarkan anak seorang diri. Salutue to you mom.
Yang paling kasihan anak-anak tidak mendapat aksih sayang yang sempurna. Bukanlah bermaksud kasih sayang mak itu tak cukup tapi setiap anak layak menerima kasih sayang dari kedua ibu dan bapa.
Tapi buat para wanita di luar sana, saya nak share experience saya, kalau boleh
  1. Silalah bekerja, bukanlah saya mengatakan suri rumah itu hina. Tapi kita sebagai manusia hanya mampu merancang tapi Allah yang mencaturkan segalanya. Sekiranya jadi apa-apa kepada suami or rumahtangga, at least kita ada sumebr pendapatan.
  2. Sediakan payung sebelum hujan, Kalau boleh beli lah insuran untuk anak-anak. Kalau terjadi apa-apa, sekurang-kurangnya anak masih ada coverage insuran.
  3. Belialh rumah seawal yang mungkin at least ada juga tempat berteduh anak-anak kita
  4. SIlah la bertolak ansur dengan suami/isteri. Perkara yang kecik tidak perlu dibesar-besarkan yang sampai melibatkan hal penceraian.. This is for the sake of our children
Peace no war

Selasa, 15 Mei 2012

Investment for "poor" people

Morning guys
Before start kerja update blog dulu. Tapi nak update apa? :)
Sekarang zaman kejatuhan harag emas, paling rendah dalam 4 bulan ini. Maybe ini peluang untuk orang yang takde kurang duit macam aku untuk masuk segment gold investment. Itu pun belum layak nak beli jongkong emas, hanya sekadar beli dinar emas 2-3 keping. Nevertheless what still beli kan? Still menabung untuk future kan? Aku paksa-paksa suami aku suruh jadi dealer emas pulak beli baru 2-3 keping tapi dah nak jadi dealer.Au memang macam tu suka suruh suami aku jadi dealer macam-macam. Tahun lepas Unit Trust - Hwang. Reason? Sebab aku nak invest dalam unit trust. Sebabnya aku rasa senang kalau suami aku jadi dealer, tak perlu bergantung kat orang lain suruh lock price.

Aku nak share kenapa harga emas jatuh? ( Ini menurut pemahaman aku yang naif, yang bukan belajar ekonomi ok)
Mengikut pemahaman aku harga emas jatuh disebakan ke'bankrapan' kerajaan Greece di mana yang memaksa Bank dunia membantu negara mereka. Kenapa Greece jatuh? Difahamkan sebab Greece suka mem'invest' unt wellfare rakyat mereka which in long run is not good for ekonomi negara. ( So korang jangan marah kerajaan kita tak buat negara kebajikan ok, nak ke jad mcm Greece)
Tak macam negara lain, Greece mengunakan matawang Euro dimana terpaksa berkongsi dengan 17 negara yang mengunakan matawang yang sama. Maka denga ini mereka tak boleh nak naikkan kadar inflasi untuk mengatasi masalh dalaman negara ( So lagi sekali kalau kadar inflasi negara kita naik jangan marah k, Nak ke bankrup mcm Greece?)
So secara taklangusng ekonomi sedunia banyak bergantung kepada Europe di mana Greece adalah part of Europe. If entire European company bankrup maka secara tak langsung akan melibatkan US di mana 1 dunia akan terlibat.
SO kat sini apa kena mengene ngan harga emas? Hmm lainkali lah aku type, dah nak start bekerja ni.

Note: Sila beli emas SEKARANG .

Oktenksbye.

Isnin, 14 Mei 2012

Entree moody

Morning everyone
Hari ini pagi-pagi bangun siapkan semua apa-apa yang patut. Pagi ini senang sangat bangun, kenapa? Sebab semalam saya tak boleh tidur. Petang minum Nescafe dibancuh oleh hubby sempena mother's day. benarnya tak boleh tidur sebab Miqael asyik bersin-bersin. Bersin ni selalu tandanya nak selsema, then batuk and finally kahak yang menyebabkan Miqael bernafas laju. Risau Risau Risau.
Kenapa risau? Sebab frequencynya macam dah meningkat, 2 minggu lepas baru je baik, ini jadi balik. Risau sungguh mummy.
Fikir-fikir, allergies ke, asthma ke, viral innfection ke? and bla bla bla. Rasa macam malas nak bagi makan ubat dah sebab makan ubat hanyalah merawat tapi punca sebenar masih tak tahu. Harapkan suami, very tak supportive asyik asyik suruh makan ubat doctor. Bukan lah nak selidik kenapa macam tu?
Last 2 week saya mengesa doctor nak buat allergy test tapi 2-2 doctor tak bagi. Ridiculous katanya. "So if your son allergy to air, is he going to stop breath? " Terkedu sekejap nak cakap apa?
Hmm saya berharaplah balik nanti, babysitter tak cakap Miqael selsema.
Doa-doakan lah ye kawan-kawan.
K lah saya nak pergi breakfast and masuk meeting.

Mood: Sangat takde mood untukl bekerja hari ini. Tapi ustaz cakap jangan culas bekerja nanti tuhan turunkan macam-macam musibah, spt kekurangan duit, anak selalu sakit. uhuk uhuk.

Ahad, 13 Mei 2012

Ada apa dengan mothers day?

Hari ini 13 May 2012 secara rasminya Hari ibu di Malaysia. Buat pada yang tak tahiu, Hari Ibu diraikan setiap Ahad minggu kedua bulan May setiap tahun. Tiba-tiba terbaca bebrapa ustaz mengatakan Haram menyambut hari ibu kerana pada asalnya hari ibu ini disambut kerana ibu kepada nabi Isa, iaitu Maryam di mana nabi Isa itu adalah tuhan kepada agama kristian. Maafkan saya kalau apa yang saya taip ini salah, sebab masa menulis tidak merujuk kepada mana-mana website.
Secara jujurnya saya sendiri kadang kala menyambut kadang kala tidak menyambut. Tapi semenjak 3-4 tahun kebelakangan ini selalunye meraikan at least sekadar ucapan and maybe sejambak bunga. Kadang-kala budget lebih sikit beli lah handphone, handbag bla bla bla.
Memang la hari-hari sepatutnya menyayangi ibu kita tapi apa salahnya setahun sekali kita meluahkan rasa kasih sayang kita kepada ibu kan kan kan... :)
Tahun ini tahun kedua saya menyambut Mother's day. Tapi Miqael kecik lagi, mungkin tak mengerti pun apa itu Hari Ibu. tapi yang jelasnya saya amat mengerti kesusahan kepayahan ibu saya menjaga saya semasa kecil. Mengapa? Kerana saya sedang mengalaminya sekarang.
Ini bukan rungutan, just nak share with readers sekalian. Nampak macam mudah tapi sebenarnya kena agak tabah untuk menjadi ibu. Kena gigih pump susu untuk menyusakan anak, Harus masak solid food untuk baby hari-hari, harus jaga malam untuk menyuskan, Harus menjaga anak ketika sakit n bla bla bla. Panjang sangat list tu.
So in conclusionye, hargailah dan sayangi lah ibu anda ok?

Note: Time ni lah Liz Claiborne buat Buy 1 free 1 untuk wide store. Maka kesempatan ini haruslah di ambil untuk present MIL and present My mummy. :)