Jumaat, 22 Mac 2013

Baucer Buku 1 Malaysia (BB1M) memudahkan siapa?

Salam 1 Malaysia semua
Entree kali ini hanyalah pandangan saya tentang perkhidmatan 1 Malaysia yang dibangun kan khas untuk pelajar - pelajar yang kononya boleh meringankan bebanan pelajar.
Tapi selepas pemerhatian hari pada hari ini, ianya ternyata meleset. Mengapa?
Ada seorang pelajar A (nama tidak boleh diberitahu kerana khuatir diambil tindakan tatatertib terhadap pelajar) berjumpa saya sambil hendak menjual Buachernya dengan harga yang murah dari nilai asalnya. RM200 untuk Baucher bernilai RM250. Bila ditanya mengapa dia buat seperti itu?
Tujuannya adalah untuk membeli buku juga. Aik pelik kan?
Bila ditanya lebih lanjut katanya dia perlu membeli buku dari pensyarahnya yang jumlahnya berharga RM200 juga namun pensyarah tidak menerima Baucher tersebut. Only Cash and delivery.
Maka kerana terdesak untuk membayar buku yang sebagai keperluan itu, dia mengambil keputusan untuk mencari pembeli baucher. Malah katanya sekiranya dijual di kedai buku, mereka hanya memberi RM180 untuk baucher yang bernilai RM250.
Kasihan kan, kerana kedai buku telah mengambil kesempatan terhadap golongan pelajar yang susah.

Persoalanya sekarang BB1M ini menguntungkan siapa? Pada saya ada beberapa pihak yang untung:
1. Kedai buku yang membeli baucher dengan harga yang murah
2. Pelajar yang kaya, pergi membuang duit Baucher di kedai buku membeli hard drive untuk meingstall lagu dan game.
3. Pihak ketiga yang mengambil kesempatan terhadap kesusahan student yang membeli dengan harga yang murah.

Ianya amat merugikan kepada:
1. Pelajar yang terdesak untuk membeli buku pada tempat yang tidak mengunakan BB1M.

So pada kerajaan, saya amat menyokong program ini tapi lebih baik kalau ianya boleh ditunaikan spt BR1M.

Sekian

Regards
FynaDeGreat

Sabtu, 16 Mac 2013

Monologue seorang isteri di malam minggu

Di waktu lapang pada malam minggu isteri berbual bersama suami:

Isteri : 
Nanti kalau suami free kita pergi klinik sama-sama ya, Isteri nak check something.
Suami : 
Kita pergi di hari minggu lah
Isteri : 
Tak nak weekend nanti kena beratur panjang
Suami: 
Kalau macam tu mmg tiada pilihan, suami sibuk minggu ni,minggu depan. Tambahan pula, cuti tahunan tinggal 2 hari sahaja. Lebih baik simpan untuk prtkara yang penting
Isteri:
Terdiam ."Terkedu, kesihatan isteri rupanya tidak penting sangat. nak dibandingkan dengan benda lain". No komen.
Walhal isteri tu hanya berharap kalau suami tu mengambil berat terhadapdirinya. Cukuplah sekadar ayat yg sedap di dengar. SEDIH

So moral of the story, pandai pandai lah para isteri berdikari sendiri. Jangan nak berharap dekat suami sangat walaupun isteri rasa sangat memerlukan suami ketika itu. 
Tapi orang selalu mengatakan "Layan Suami macam Raja" 
So persoalanya, yang melayan raja itu siapa? Permaisuri, dayang, hamba abdi, tukang gaji?

Note: Cerita di atas tiada kene mengena dengan org yang hidup atau pun mati. Ianya hanyalah ciptaan penulis sahaja.

Wassalam

Regards;
Fynadegreat

Khamis, 14 Mac 2013

Planet Blue: Motivational talk by Prof Dr George Lee Eng Geap

Beyond possiblities, Y Not Me?
Tagline untuk program motivasi dekat tenpat kerja saya, rasa macam dah budak-budak sekolah kan ada program motivasi. Pelik tetapi benar, kita orang dewasa ni memang selalu kena motivasikan diri sendiri kalau tak macam mana nak meneruskan kehidupan kiat secara proaktif kan. Jadilah macam saya selalu, lemau je nak datang kerja.

Total ada 5 panel speaker, Prof Dr George Lee, Manager Planet Blue, DJ radio Cina - Chui Ling, dan Stuart Lim. Tapi dalam semua speaker ini sayang paling suka PDGLEH - Prof. Dr George Lee Eng Hiap.

Beliau adalah seorang Doktor Pakar Urinology di Glenegles, Kuala Lumpur dan jua seorang pensyarah di Monash University KL. Profile dia sahaja dah cukup mengagumkan pada saya. Sepanjang 20 tahun merantau d negara luar, dia juga menerima pendidikan dan bekerja di beberapa unievrsity yang agak ternama seperti Oxford, Cambridge, Havard dan Imperial College. Mengagumkan!!!

Apa yang menarik sangat ceramah beliau? Adalah beberapa perkara yang saya rasa agak tertarik yang boleh diimplikasikan di dalam kehidupan seharian kita. Owh ya tujuan saya menulis ini adalah untuk peringatan diri saya sendiri pada masa hadapan, maklumlah manusia ni mudah lupa. So at certain point we need a refresher.

So here you go apa nasihat penting beliau, maaf kerana bahasanya campur aduk, ini kerana program yang dikendalikan beliau adalah dalam English.
  1. 3 main keywords : Changes, Adaptable and Intelligent
  2. Sebagai seorang manusia yang nak maju ke hadapan saya haruslah mengamalkan 3 kata 'hikmat' di atas.  Saya kena sealu bersedia dengan changes, dan boleh adapt dengan changes tersebut. Dan yang paling penting saya perlu adapt the changes inteligently. Ada la dia bagi contoh- contoh yang beliau harungi tapi saya macam malas nak tulis, panjang sangat.
  3.  Hidup kita ibarat roundabout, kita boleh memilih untuk terus pusing-pusing dan pusing tapi at certain point kita kenalah memilih . Tapi roundabout bukan sebarang roundabout tau. Cuba tengok kat bawah ni:













Then yang palin last paling saya suka tagline beliau ialah "Dont let nature to determine the destiny".
So harap-harap post saya kali ni boleh memtivate kan anda semua ya.

Note: Speaker yang lain to so, so je lah. Tetambah Chui Ling si radio DJ tu. Dah lah asik cakap bahasa cina, tak faham i. Not 1 Malaysia at all.

Regards:
Fynadegreat

Selasa, 12 Mac 2013

Food: nasi lemak pak raja, bukit gedong penang

Hello semua

Malam ini saya nak ceritakan lagi satu tempat makan yang mesti anda cuba sekiranya anda berada di Penang.
Nama : Pak Raja Nasi Lemak Station
Lokasi : kompleks makanan bukit gedong, penang
Waktu beroperasi : 4pm till 10 pm. ( tapi selalunya pukul 8 pm dah licin)
Hari beroperasi : hari- hari kecuali isnin
Menu utama : nasi lemak berlauk
Harga : Rm3 till Rm7

Hari ni selepas Solat maghrib, terus kami sekeluarga keluar demi mengejar nasi lemak pak raja. Tapi bila sampai pukul 8pm dah pun habis, cuma cukup untuk 1 hidangan sahaja. Maka suami saya tak dapat la makan nasik lemak ni. Bagi peluang dekat isteri tercinta.
Memang selalu gerai ni confirm kene beratur panjang.
So till here than. Layankan lah picture nasik lemak yang lazat ini.


Regards
Fynadegreat

Food : Mikki Western Food at Pantai Jerejak Penang



Salam semua
Entree pagi ni saya nak cerita tentang salah satu tempat makan di kawasan rumah saya. Ianya bercirikan western. Contoh menunya Steak, Chicken Chop, Spagheti dan lain-lain.
  • Nama Kedai : Mikki Western Food
  • Waktu beroperasi : 6PM - 10PM
  • Hari beroperasi : Hari-hari kecuali Rabu
  • Anggaran Harga 1 menu - RM10 ~ RM30
  • Istimewa: Ada Redeem Card, Setiap kali pergi dapat 1 cop, Kumpul 10 kali dapat makan free.
Semalam kami sekeluarga makan Black Pepper Steak. Kesedapannya di paras normal. Bukan lah Wow sangat. Total price RM48 untuk 2 set steak, 2 air, 1 french fries utk AMN ku sayang.

Note: Makan dinner awal sangat, malam  sebelum tidur supper maggi asam laksa. Sungguh tak sihat.
OK till here then

Regards,
Fynadegreat

Isnin, 11 Mac 2013

Sharing : Tenaga Pengajar Muda UITM

Hi semua
Entree kali ini saya nak menulis tentang Program Tenaga Pengajar Muda UITM. Kalau sesiapa yang mencari info tentang TPM boleh lah baca. Apa itu TPM? TPM ni adalah satu program yang menaja anda semua untuk belajar ke peringkat masters/ PHD dan kemudinaya apabila tamat pengajian anda diwajibkan untuk menjadi pensyarah di UITM. Yang menariknya program ini semasa anda belajar anda ditaja 100% yuran pengajian dan juga anda mendapat elaun bulanan yang dikira agak lumayan jugak lah RMXXXX untuk seorang student. Kalau sesiapa nak tahu boleh la PM saya ya, we talk offline :). Best kan dah lah pergi belajar lepas itu dapat gaji penuh  macam pegawai kerajaan yang lain lagi. Dan paling bagus tak termasuk dalam cukai kerana ianya elaun :)

Tapi seperti biasalah disebalik semua kebaikan adalah terselit beberapa keburukan seperti anda diwajibkan menghabiskan pengajian dalam tempoh 2 tahun untuk masters, dan perlulah mendapat pointer 3.0++ sekiranya di dalam mode pengajian coursework. Dan akhir sekali anda perlu menandatangani bond 7 tahun berkhidmat dengan UITM. Sekiranya anda gagal menepatai syarat-syarat ini, perlulah anda semua menyediakan wang RM100 000.... Huuhuhh banayk tu kosong, :)

So saranan saya, program ini amat bersesuaian untuk 2 golongan iaitu golongan pemegang ijazah sarjana muda yang nk menjadi lecturer (kerana sekarang ini tak banyak universiti menawarkan kerjaya pensyarah untuk student 1st degree. Sekurang-kurangnya perlu ada masters. Dan golongan kedua, untuk orang yang memang cita-citanya adalah pensyarah :)

Kenapa saya menyarankan begitu? Ini adalah kerana saya salah seorang penerima Program TPM untuk batch 2012 ini :) . Haiz... masa dapat offer ni dalam bulan Ramadhan 2012 melalui e-mail rasa nak pitam saya. Tak sangka sangat dapat offer ni kan. Akhirnya saya mendapat peluang yang saya kira lebih bagus dari karier sekarag ini.

Maka, banyaklah persiapan yang saya kena buat sperti kena mengambil IELTS, cari universiti n bla bla bla. So far saya dah ambil IELS dan alhamdulillah layak dengan sekali ambil :)
So next step adalah mencari universiti pilihan hati. Tempoh sah offer saya ni sampai September 2013. Ada beberapa bulan lagi sebelum status saya menjadi seorang student kembali. :)

P/S: Saya dapat offer ni bersama dengan teman tapi mesra saya. Wahahaha... Belajar diploma dekat poli sama, masuk planetblue hari yang sama, amik degree tempat yg sama dan akhirnya TPM pun sama jugak... Selamat ko bukan jadik suami aku kan... Kikiki......


Regards,
Fynadegreat.

Parenting : Potty train in progress - AMN 2 yrs

Hi semua
Malam ni nak cerita bahawasanya saya telah membeli potty trainer untuk AMN tadi. Saya beli brand yang biasa sahaja, sweet cherry, rm21.90 di queensbay mall tadi. Kalau ikutkan ada lagi yang murah, rm9 tapi macam tak comel je untuk AMN yg chomel. Hihihi......
Kenapa tiba2 saya beli potty trainer ni? Ini adalah kerana AMN kini selalu memberitahu beliau nak poo poo dan suruh membuka diaper beliau. Kalau tak dibuka dia marah2 sambil nangis2. Kalau dah dibuka diapernya mungkin beliau poo poo, mungkin tidak. So menurut pembacaan saya menerusi google maybe AMN dah bersedia untuk potty train.
Tapi mummy pulak macam malas2 kan?
Sebab priority saya sekarang adalah untuk memutuskan breastfeeding AMN kerana beliau sudah 2 tahun kan.... Cabaran yang sangat mencabar...... Ada sesiapa ada idea tak macam mana?
Nnti rajin2 saya ceritakanlah progress Potty train ni k....


Mode: sakit tekak yang berleluasa dah seminggu. Ada sesiapa tahu ubat yg berkesan tak?

Regards,
Fynadegreat

Jumaat, 8 Mac 2013

Shopping: Uniqlo Penang Opening 8 March 2013

 
 
Entree ni nak cerita pasal ketibaan Uniqlo yang dinanti-nantikan di Penang. Sebenarnya saya tak tahu pun yang Uniqlo ni  famaous sangat, cumanya niat saya nak cari seluar jeans murah seperti yang digembar-gemburkan kat dalam flyers. RM49.90 for men jeans ok kan?
Maka masa lunch saya pun mengajak lah rakan-rakan saya untuk lunch di Quensbay Mall. Setelah lunch cepat-cepat, terus naik Uniqlo di first floor  cepat-cepat. Sekali bila sampai rupanya kene beratur panjang........ Ayaiyaiyai.....
Tapi sebab hari ni saya MC gara-gara sore throat yang masih belum pulih maka saya pun beratur la.
Overall macam banyak jugak lah pakaian yang murah. harganya berpatutan. Jalan punya jalan sorang-sorang maka saya amik lah selai sorang, saya amik shawl  tudung sehelai, untuk Miqael saya amik baju tshirt sehelai dan untuk suami saya amik lah seluar yang RM49.90 tu. Tak tahu lah suami saya suka atau tidak. Kerana dia seorang yang memeilih sangat. Nak seluar jeans semua mahal-mahal. Pepatah mengatakan ukur baju di badan sendiri kan... tapi suami saya ukur seluar di badan org lain yg besar dari dia.... Wahahahha...
Saya kuat mengatakan yang dia tak suka seluar yang saya beli ini, tapi takpe nanti saya update k, samada die suka atau tak. :)
 
dah pilih-pilih nak bayar pun saya kena beratur k... Fuhhhh mencabar sungguh Bersopin kat Uniqlo ni. Ke orang kat Penang ni banyak duit sangat suke sopim. ??????
 
K lah till here then, layan lah picture kat atas ni.
 
 
Regards
Fynadegreat.

Food : Nasi Minang at pasar malam Penang

Hari ini saya nak share my current food obsession iaitu nasi minang yang paling sedap kat Penang. (macam over pulak kan). Ia nya boleh didapati di pasar malam Mahsuri, Bayan Baru setiap hari Khamis. So sekarang ni tiap-tiap minggu saya suruh suami pergi beratur membeli. Tak percaya kena beratur? Serious OK!!!! Tapi saya takda pulak proof of picture nak tunjuk.
So lauk dia yang saya rasa agak lazat:
* Udang Goreng Cili
* Daging Rendang
* Pucuk Ubi Rebus ( NI kawan saya yang suka sangat)
*Kcang panjang with Tempe
* Sambal Cili Padi (Yang ni wajip amik.....)

So to all Penangaites, selamat mencuba lah..
Kat bawah ni saya share picture nasik saya semalam. So camana lazat tak?

 
 
Regards,
Fynadegreat
 

Khamis, 7 Mac 2013

Parenting: List of paedetrician in bayan baru penang.

Salam semua

Entree malam ni saya nak share tentang beberapa paedetrics yang saya pernah pergi untuk merawat sakit AMN. Almaklumla semalam kami sekeluarga baru balik dari pantai mutiara jumpa doctor di situ, suslan dari demam and batuk AMN. So dekat bawah ni saya listkan mengikut preference saya yang paling saya suka.

1. Dr. Chan Li Pon - pantai mutiara hospital
Kenapa dia? Sebab beliau adalah dr yg menyambut AMN ketika baru lahir. Selain dari itu kredibiliti die sebagai seorg pakar sangat teserlah kerana selalu explain dengan detailnya dah macam bagi lecture gitu. Sampai kadang2 kita org takut kene marah dengan dia sbb garang sgt. Pernah sekali die explain struktur paru2 macam anggur bla bla.... Lepas tu siap bagi homework bila g pasar tgk paru paru kambing ke lembu... Tapi overall i like this doctor... Yang tak sukanya pergi klinik dia waktu menunggu kalah klinik goverment. Berejam... Sila call buat appointment untuk percepatkan....

2. HOPE children, sg ara
Klinik ni ada beberapa doctor. Dan doctor yang paling saya suka Dr ooi boon khay. Malangnya beliau telah quit dari klinik ini kerana membuka klinik dia sendiri. Doctor yang lain pun ok jugak la cuma saya je macam tak suka sangat. Oh lagi 1 dia ada ward die sendiri, dan sangat selesa kalau admited kat sini. Macam berkampung kat rumah sendiri gitu. Dan wad die mmg didesgn untuk kanak2.AMN ade la 2 kali kene admitted disebabkan masalah pernafasan yang membuat,an kena nebulizer setiap 6 jam.

3. Kids career,taman pekaka
Klinik ni plak ade 2 doctor. Review die biase2 je. Tapi doctor die mesra pelanggan la. Cuma nuurse plak agak langsi sikit. Tapi klinik ni suke bagi dose yang tinggi. Bila kita tanya doa cakap die kirabdengan tepatnya mikt berat badan AMN. tapi pernah la AMN mcm overdose makan ubat die ni. Takut sekejap kami, terus bawak g dr chan li pon balik.

3 klinik pakar kanak kanak toong, bukit jambul
Ha klinik ni aku memang tal berkenan lah. Doc okay, tapi aku rase mcm x boleh ngam dn cara dia.

Oklah itu saja sharing buat hari ini.


Regards,
Fynadegreat

Rabu, 6 Mac 2013

Parenting : Yoyo Car for AMN 2nd birthday

Hi semua

Hari ni saya nak cerita tentang hadiah birthday AMN yg kedua - Yoyo Car. Apa benda Yoyo car ni? Dia adalah sejenis kereta mainan yang tak perlu tolak pakai kaki, hanya pusing -pusing stering maka ia akan bergerak. Malah menurut penjual itu ada OKU juga yang membeli yoyo car ini, untuk memudahkan pergerakan mereka di dalam rumah. Mesti korang tertanya OKU? Ini adalah kerana Yoyo Car ni boleh menampung sehingga 60KG. Tak percaya? Anda kena percaya sebab saya yang seberat 45KG ini sudah mmencuba. Hihihiih.... Malah suami saya yang 65KG pun dah mencuba.

Reaksi AMN mula-mual je teruja dah lama-lama die memaksa kami untuk menaiknya. Ayayaya.... Menyesal pulak pergi demo dekat die. Kenapa saya memilih Yoyo car? Kerana saya merasakan yoyocar ini boleh meningkatkan 'moto skill' AMN kerana dia akan selalu memikir macam mana nak pusing stering supaya corner, reverse etc... Keberhasilanya tunggu lah......

Suami suruh saya membeli slide yg besar sangat. Haizz saya dengan selama menjawap "daddy beli lah villa dulu baru boleh letak" Am i right? Ini rumah pun 700 sqft ak tahu lah nak letak kat mana.
Plus AMN dah pun mendapat ipad mini from daddy die. So tak perlu lah nk invest banyak-banyak sangat dekat 2nd birthday. Insyallah ade banyak tahun lagi....

Okay macam mana rupa yoyocar? kat bawah ni saya attach picture. Pricenya - RM79.
So sesiapa yang tengah2 fikir nak beli apa untuk anak, maybe boleh consider option ini.
Regards
fynadegreat

Selasa, 5 Mac 2013

Planet Blue: Work From Home today

Hi semua
Hari ini saya nak cerita satu flexibility di tempat kerja saya. Iaitu WFH aka work from home. Apa  tu? Mesti korang pernah dengar perkataan Jana pendapatan dari rumah. Bla bla bla.... tapi WFH ni bukanlah sama macam yang selalu ikan dalam facebook tu.
WFH kat tempat kerja saya adalah satu flexibility yang diberikan kepada pekerja sekiranya ada apa-apa hal yang emergency, yang membuatkan korang tak boleh hadirkan diri. So dengan berbekalkan sebuah laptop dan account broadband yang ditaja oleh PB, maka anda boleh lah melaksanakan tugas di rumah. Best kan kerja macam ni :) (* Tapi tertakluk la kepada manager, ade ang tak memberikan flexibility begini)

Selalunya trend WFH ni dijadikan:
* Kalau sesiapa yan nak balik kampung, so WFH je lah sementara di kampung
* Sesiapa yang tak sihat sangat tapi boleh bekerja lagi.
* Anak-nak sakit dan kena babysit
* Tunggu pacel dari courier
* Tunggu plumber, electrician datang rumah.
* Dan banyak lagi lah. You just name it....

Tapi ada jugak lah yang tak best, expactation bos dekat anda adalah anda boleh bekerja bila-bila masa tak kira lah anda cuti, balik kampung, hari minggu dan bla bla bla...... Tapi  biasalah setiap yang positif mestilah datang dengan negatif  kan. Omputih cakap win-win situation.

So hari ni aku WFH untuk 1st half ( 1/2 hari). Reason ada 2. satu sebab aku  macam nak demam je berjangkit dari AMN. SO kalau duduk kat lab sehari suntuk, rasa macam memburuk kan keadaan.
kedua, AMN still belum betul2 sihat. Lepas makan ubat batuk pukul 7AM, beliau tidur sehinggalah pukul 11AM. So saya pun boleh memfokus membuat kerja saya yang tiada penghujungnya.

Sekian sahaja coretan saya pada hari ini.

Regards:
Fyna de Great


Ahad, 3 Mac 2013

I know its march but hello 2013!!!

Lama kan tak tulis blog? Kenapa?
Sebab saya busy sangat denga rencana kehidupan saya sejak kebelakangan ini.
Tapi biasalah sebab utama malas sangat kan. Tiba2 malam minggu ni teringat pulak nk mencoret di blog kesayangan saya ni.
AMN dah tidur, dia demam lagi, kesian anak mummy kan. Last week demam, sehari terus baik selepas opah, aichu n makngah dtg visit. Tapi minggu ni takde siapa dah nk melawat AMN, so mummy je lah jaga ok.
Dulu masa AMN baby, bila demam je, penat mummy pecah kepala diagnose ape puncanya. Tapi sekarang ni dah takde camtuh, anggap je lah ujian dari Allah. Maybe kifarah dari tuhan terhadap mummy kan. So disamping rawatan melalu ubat banyak2 lah merawat diri sendiri yang penuh dengan titik2 hitam ni kan. Insyallah
So nak share sikit apa yang aku busy sangat sekarang selain dari kerja di planet blue. Owh yes last saya bakal melanjutkan pelajaran saya ke peringkat postgraduate. Insyallah, tolong doakan ye kawan2 semoga semuanya dipermudahkan. Satu ujian dah settle, IELTS. Alhamdulillah pass in 1 taking. Walaupun tak lah success sangat tapi layaklah untuk masuk universiti tempatan ini. So next step kena apply universiti and prepare sikit2 tajuk research.
Nervousnya nak masuk study ni kan~~~
Chowsinchin

Picture menunjukkan AMN sedang lena tidur tanpa baju tapi sekali sekala batuk teruk. Kesian die kan.