Khamis, 14 Mac 2013

Planet Blue: Motivational talk by Prof Dr George Lee Eng Geap

Beyond possiblities, Y Not Me?
Tagline untuk program motivasi dekat tenpat kerja saya, rasa macam dah budak-budak sekolah kan ada program motivasi. Pelik tetapi benar, kita orang dewasa ni memang selalu kena motivasikan diri sendiri kalau tak macam mana nak meneruskan kehidupan kiat secara proaktif kan. Jadilah macam saya selalu, lemau je nak datang kerja.

Total ada 5 panel speaker, Prof Dr George Lee, Manager Planet Blue, DJ radio Cina - Chui Ling, dan Stuart Lim. Tapi dalam semua speaker ini sayang paling suka PDGLEH - Prof. Dr George Lee Eng Hiap.

Beliau adalah seorang Doktor Pakar Urinology di Glenegles, Kuala Lumpur dan jua seorang pensyarah di Monash University KL. Profile dia sahaja dah cukup mengagumkan pada saya. Sepanjang 20 tahun merantau d negara luar, dia juga menerima pendidikan dan bekerja di beberapa unievrsity yang agak ternama seperti Oxford, Cambridge, Havard dan Imperial College. Mengagumkan!!!

Apa yang menarik sangat ceramah beliau? Adalah beberapa perkara yang saya rasa agak tertarik yang boleh diimplikasikan di dalam kehidupan seharian kita. Owh ya tujuan saya menulis ini adalah untuk peringatan diri saya sendiri pada masa hadapan, maklumlah manusia ni mudah lupa. So at certain point we need a refresher.

So here you go apa nasihat penting beliau, maaf kerana bahasanya campur aduk, ini kerana program yang dikendalikan beliau adalah dalam English.
  1. 3 main keywords : Changes, Adaptable and Intelligent
  2. Sebagai seorang manusia yang nak maju ke hadapan saya haruslah mengamalkan 3 kata 'hikmat' di atas.  Saya kena sealu bersedia dengan changes, dan boleh adapt dengan changes tersebut. Dan yang paling penting saya perlu adapt the changes inteligently. Ada la dia bagi contoh- contoh yang beliau harungi tapi saya macam malas nak tulis, panjang sangat.
  3.  Hidup kita ibarat roundabout, kita boleh memilih untuk terus pusing-pusing dan pusing tapi at certain point kita kenalah memilih . Tapi roundabout bukan sebarang roundabout tau. Cuba tengok kat bawah ni:













Then yang palin last paling saya suka tagline beliau ialah "Dont let nature to determine the destiny".
So harap-harap post saya kali ni boleh memtivate kan anda semua ya.

Note: Speaker yang lain to so, so je lah. Tetambah Chui Ling si radio DJ tu. Dah lah asik cakap bahasa cina, tak faham i. Not 1 Malaysia at all.

Regards:
Fynadegreat
Catat Ulasan