Selasa, 5 Mac 2013

Planet Blue: Work From Home today

Hi semua
Hari ini saya nak cerita satu flexibility di tempat kerja saya. Iaitu WFH aka work from home. Apa  tu? Mesti korang pernah dengar perkataan Jana pendapatan dari rumah. Bla bla bla.... tapi WFH ni bukanlah sama macam yang selalu ikan dalam facebook tu.
WFH kat tempat kerja saya adalah satu flexibility yang diberikan kepada pekerja sekiranya ada apa-apa hal yang emergency, yang membuatkan korang tak boleh hadirkan diri. So dengan berbekalkan sebuah laptop dan account broadband yang ditaja oleh PB, maka anda boleh lah melaksanakan tugas di rumah. Best kan kerja macam ni :) (* Tapi tertakluk la kepada manager, ade ang tak memberikan flexibility begini)

Selalunya trend WFH ni dijadikan:
* Kalau sesiapa yan nak balik kampung, so WFH je lah sementara di kampung
* Sesiapa yang tak sihat sangat tapi boleh bekerja lagi.
* Anak-nak sakit dan kena babysit
* Tunggu pacel dari courier
* Tunggu plumber, electrician datang rumah.
* Dan banyak lagi lah. You just name it....

Tapi ada jugak lah yang tak best, expactation bos dekat anda adalah anda boleh bekerja bila-bila masa tak kira lah anda cuti, balik kampung, hari minggu dan bla bla bla...... Tapi  biasalah setiap yang positif mestilah datang dengan negatif  kan. Omputih cakap win-win situation.

So hari ni aku WFH untuk 1st half ( 1/2 hari). Reason ada 2. satu sebab aku  macam nak demam je berjangkit dari AMN. SO kalau duduk kat lab sehari suntuk, rasa macam memburuk kan keadaan.
kedua, AMN still belum betul2 sihat. Lepas makan ubat batuk pukul 7AM, beliau tidur sehinggalah pukul 11AM. So saya pun boleh memfokus membuat kerja saya yang tiada penghujungnya.

Sekian sahaja coretan saya pada hari ini.

Regards:
Fyna de Great


Catat Ulasan