Isnin, 20 April 2015

Fisher Price Save Voyage from Lazada

Finally pencarian car seat untuk adik Miqael berakhir. Dah satu penang mummy ronda akhirnya balik rumah beli through Lazada.com.
Dekat Penang ni tak banyak sangat option untuk barangan baby, in fact memang sikit sangat kalau compare to KL. In term of pprice memanglah mahal jugak.
Dalam banyak-banyak baby item kenapa teruja sangat nak beli car seat?
Dulu masa Miqael, I beli 2 car seat, 1 new born and 1 for toddler dan bukanya branded pun. End up kalau dicampur 2 price sama sahaja mcm harga yang branded. Actually bukan nya I go for brand sangat. The main reason why i choose for establish brand kali ni adalh because of the safety reason.
Ambil pengajaran dari Miqael, the car seat design mmg not certified by any safety body. Then bila letak Miqael kat dalam tu semua cakap tak sesuai lah, nanti bengkok tulang bla bla bla. End up sangat rugi kan.

So kali ni lepas dah discuss dengan husband, we search through all brand of car seat. Senarai yang masuk list adalah sperti fisher price, sparco, aldo, and britax.  And finally after taking consideration in terms of price, safety and comfortable we choose Fisher Prce Save Voyage through Lazada.

Sedikit advise untuk bakal parent untuk pemilihan car seat. Guideline ni pun digunakan oleh I jugak.
  1. Beli lah yang convertible car seat iaitu sesuai untuk kegunaan dari new born hingga 4 years or 18KG. Ini adalah untuk punjimatan wang yang berganda, memang akan rasa mahal tapi kalau dikira-kira kena beli 2 car seat the price is almost the same.
  2. Pilihlah fabric yang selesa dan mudah dibasuh. Jangan lah stylo sangat sampai nak bukak untuk recline pun susah.
  3. Make sure ade certification for safety, if possible from international punya organisation. Ala-ala macam JPJ tu lah kan endorse kereta kita.
Thats it.



So  finally nak share lah car seat yang I pilih tu which is Fisher Price safe voyage which cost me RM550 from Lazada.com and free delivery.



Okay till here.




Jumaat, 17 April 2015

2nd pregnancy update: 31 minggu

Lama sangat tak update blog kan.
I'm 31 weeks pregnant. Few more weeks to go before entering another phase.

Baby progress dalam perut mummy:

  • Age : 31 weeks
  • Gender : She
  • Weight : 1.7kg
  • EDD : 15 June 2015
Preparation nak sambut newborn semua tak buat lagi. Only 2 things yang dah complete, beli breastpump and booking mak bidan. Thats it.
Mr husband lately bz sangat, day time kerja, night time bz dengan business pulak.
Myself pun bz berjuang menyiapkan thesis yang bakal disubmit sama dengan due date.
Harap-harap semuanya berjalan lancar lah.
Miqael asyik tanya bia kita nak keluarkan adik ni mummy :) Kadang-kadang kalau fikir macam kesian pulak kat dia lepas ni tak boleh dimanja-manjakan. 4 years dia sorang-sorang je kan. I always answer takpelah lambat sikiit adik keluar, nanti adik dah keluar miqael tak boleh jadi bolster mummy dah malam-malam.

Okay till here.