Ahad, 23 September 2012

SHARING: I'm using Skin79 BB cream

Hello semua
Pagi-pagi ni saya nak share pasal product Skin79. Pada yang tak tahu Skin 79 ni merupakan sebuah company dari Korea dan ia juga salah satu antara peneraju utama BB cream dalam DUNIA. Dari mana saya ambil fakta berani ni? Mestilah dari wikipedia :)

Apa itu BB cream? BB cream ini adalah sejeni cream 10 dalam 1. Kerana dilah mousterizer, dialah, foundation, dialah sunblock, dialah merawat kulit dan bla bla bla. Yang paling best bila kita pakai2 die terus absorb dalam muka kita untuk menyesuaiakn warna kulit kiat itulah sebab dia takda banyak tone macam foundation. Saya sendiri dah pakai BB cream ni hampir 3 tahun. Hasilnay memang tidak mengecewakan lah.
No minyak-minak, No jerawat2, No clog2.... Satisfy sangat.

Saya bukanlah nk memuji kecantikan diri sendiri, tapi saya cumanak share product yang marvelous ni. Lagi pun saya bukanya pengeluar Skin79 tapi saya penjual dan penguna Skin79 :)

Kepada yang nak tahu:
Jenis kulit saya : Sensitive skin, dan acne prone, n oily




P/S: Saya bukan laha pakai SKin79 ni sahaja untuk wajah saya. Ada beberapa barangan lagi. Insyallah kalaua ada masa saya share lagi OK....

Ahad, 16 September 2012

Cendol warisan at bercham, ipoh

Hari ni nak buat entree pasal cendol. Alahhh ape yg hebat sgt cendol, belambak2 cendol jual serata negara. Haaa tak kira la nak tulis gak pasal cendol warisan di bercham, ipoh.
Kenapa saya nak tulis? Sebab saya kene beratur 1/2 jam nak dapatkan cendol saya. Then bila sampai turn saya, pulut hanya cukup untuk 1 paket saje, asalnya nak tapau 4 cendol pulut. Maka cendol pulut, cendol jagung, cendol lengkong n cendol kacang. Total of rm12. Hmm rasanya mestilah sedap kalau tidak masakan ramai orang bearurnkan kan kan....
Yang paling bagus, org yg beratur memang 1 malaysia, cina, melayu n india semua ada.
Yang paling kagum walaupun uncle ni baut kerja sorang tapi sgt cekap dan pembersih...serious....
Ok kepada yang nak try, location dia berdepan dengan mobil bercham and hanya bukandr kul 12 smp habis... Normally 3 lebih dah habis la..
Harga ulak semua cendol if makan situ rm2.50, if tapau rm3

Bawah ni picture sempat posing sementara beratur tengah panas....
( walaupun tgh panas muka tetap x berpeluh kan, itu la the power of skin79 bb cream, nak tau lanjut pm lah saye)



Note: berapalah income si pembuat cendol ni sebulan, 30 minit beratur pun saya kira2 hampir rm150 jugaklah die menerima duit..... Kaye kaye kaye....jum jual cendol....hihi

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Bercham, ipoh

Sabtu, 15 September 2012

Review Homemade Krim Rambut Kelapa Dara

Post kali ni saya nak buat review tentang Krim Rambut Kelapa Dara. Mula-mula saya saja beli sebab kakak tu dah banyak sangat bagi info pasal kelapa dara kat saya, tak mahal pun harga dia RM15 sebab promosi.
Khasiatnya, boleh melembutkan rambut serta melembapkan rambut. Dalam hati saya mesti lah busuk minyak rambut kelapa ni.
Tapi bila balik saya pakai, series wangi dan texture die sangat lembut. Then after saya cuci rambut , memag rambut menjadi lembut..... Owh lepas ni saya nak tukar tak nak dah pakai minyak rambut loreal yang mahal itu RM60 1 botol kecik......


Jumaat, 14 September 2012

Ekspo Beli Barangan Buatan Malaysia 2012 Penang

Hari ni saya pergi ekspo ini 2 kali. 1 dengan Affa masa lunch and lagi 1 dengan family after dinner.
Reason: saja pergi buang masa disamping cari network business :)
Dekat Ekspo ini ada macam - macam, Kosmetik, Prosuk Kesihatan, Makanan, Minuman, Baju-baju,dan pelbagai lagi.
Tapi dalam banyak-banyak tu saya beli 1 barang je, minyak kelapa dara @ virgin coconut oil. Harga nya sangat murah dari pasaran, selalu saya beli sebotol RM45++ tapi tadi cuma RM25. Khasiat sama saja bukan?

Minyak kelapa dara ini mempunyai 1001 khasiat, untuk pengetahuan lanjut rajin-rajinlah Google ok. Kalau dah malas sangat nak google PM lah saya, boleh la saya explain sikit-sikit yang saya tahu. :)

Balik-balik saya terfikir, kenapa perlu kita mengunakan produk luar walhal buatan Malaysia jauh lebih murah dengan kualiti yang sama. Sebagai contoh, mengapa anda memilih SKII sekiranya D'na vchee (contoh je) memberi kesan yang sama? Hmm fikir-fikirkanlah ye wahai kawan-kawan
Siapa lagi nak mengagungkan Made in Malaysia, kalau bukan Malaysian sendiri.

Peace no war

Khamis, 13 September 2012

Teambuilding at Jerejak Spa & Resort

Hello all readers

Sekarang dah pukul 5PM, tunggu time nak balik. Maka dikesempatan ini saya nak share pengalaman saya ber'teambuilding di Pulau Jerejak, Penang. Kepada siapa yang tak tahu Pulau Jerejak ni tersangat dekat dengan Penang, 5 minit lamanya menaiki speedboat dari jetty ke Jerejak. Kepada siapa yang sea sick, saya confirmlah mmg selamat untuk anda.

So total of participance 50 orang, yang sepatut asalnya 90 orang ~ . Apalah dio orang ni management bagi rilex2 pun tak nak. Tunggu kat Jetty kul 730, lepas tu 830 baru sampai jerejak. Jangans alah faham ya, bukan bot tu yang lama tapi time manegemnt yang fail. Ada ke pulak kene angkut 12 orang - 12 orang.

Sampai-sampai terus breakfast, expactation saya untuk breakfast mestilah hebat kan, sebab resort. Owh tidak hanyalah bihun goreng dan kuih karipap sebijik besertakan air teh yg pelik rasanya. Breakfast kat cafe company lagi besh oooo......

Lepas dah selesai2 breakfast ikut instructor, aktivitu pertama hiking and jungle tracking. Besh ooo, semenjak ada Miqa ni saya dah lama sangat tak pergi berhiking ni... Trail die lebih kurang 850 metre. Tengah2 jalan jumpa ular... OMG.... Then at the end kene merentas jambatan gantung then berflying fox..... Weehooo... cepat2 berebut nakpergi dulu...Reason: biarlah rahsia... It was fun, nasib la tali flying fox tu tak putus, kalau tak dah jadi santapan biawak... Owh ya bawah tu tasik yg ada biawak yg besar cam buaya :) Scary tak???

Then after dah beraktiviti lasak, time for lunch. Again standard ekonomi rice aje... tapi beryukurlah dapat makan kan..... Sepattnya aktiviti lepas lunch wall climbing tapi disebabkan hujan makan back-up plan die main2 telematch kat dalam hall nya. Ok lah fun - fun.... lari dalam guni etc....

Then pukul 330 kampi pun tunggu boat nak pulang... Overalll besh lah jugak dari kena pergi kerja kan :)
Ada tak kerja yang hari2 xtvt gini ek....

P/S: Package teambuilding utk full day evet : RM75 per head.

Okie ini picture untuk santapan mata korang :).........
Eyh cam malas nak upload pulak, if korang interested view kat FB saya k... Click je link kat bawah ni
Picture Pulau Jerejak

Sabtu, 8 September 2012

Restoran Pen Mutiara, batu maung review

Hari ni I nak write tentang Restoran Pen Mutiara, Penang. Sepanjang I duduk penang dor 7 years ni at least dah 7x kut makan kat sini. The specialities is kari kepala ikan, yg agak marvelous la among all in Penang.
Last night pergi sempena celebration birthday my hubby and sempena joint venture Kami Group. (Insyallah will tell more about this later). It was 6 of us + 4 kids. Kami ambil set A which total bill cost of RM240 for 8 people. Moderate price?
Tapi the enviroment was nice, clean and if you have babies, yes it is baby friendly.
Miqa pun sangat suka makan kari kepala ikan ni okie... like daddy like son. Lauk dalam set ni consist of nasi, kari kepala ikan, ikan masak 3 rasa, kangkung belacan, kerabu mempelam, telur dadar, sotong tepung... hmm itu je kot yang i can remember.
Overall we're happy tonight sebab can unite together. Looking foward for a long term friendship. :)
Attach picture kari kepala ikan buat santapan korang semua.



Jumaat, 7 September 2012

Happy Birthday daddy - 30th


Hmm sedapnya ice-cream cake from Baskin Robbin. Kek ni ada 2 layer, 1 layer cake, 1 layer ice cream. Saja je ambil 2 layer, because i dah predict yang baby Miqa mesti sibuk-sibuk nk makan cake kan. Here you go, memang betul lah naluri seorang ibu, Miqa yg makan macam sedap sangat. Owh I'm not so homemade kan....Ade pulak bagi baby makan kek manis. Tapi tapi tapi takpela he's my son let me decide what is the best for him.

Semalam dah 30years dah husband ku, owh so old..... im still young 2X years lagi :)
Makin dah tua ni makin risau pulak dengan achivement diri sendiri kan, Its time to plan a better future.
No matter what he is I will always love him and appreciate him as what he is. Bukan senang tau nak dapat suami, ramai je rakan-rakan seperjuangan no boyfriend. So kepada women out there plz do appreciate your husband.

Oklah nak pergi siap-siap pergi makan ngan rakan-rakan sebiznes... Chewahhhh, ada macam milionaire punya bunyi tak....

Bye take care....

Khamis, 6 September 2012

06092012: Update 4 bulan lamanya

Jum vacum2 blog maklum la dah 4 bulan langsung tiada update update.Sorry my follower (eyh eyh ade follower ke?, rasa macam tulis sorang2 je kan)  Tapi bukan bermakna saya duduk idle /static je selama 4 bulan ni. Banyak jugak la saya explore dor self development. Maklum la last entree kan pasal 7 habit. Tapi sejauh mana habit saya change, itu saya tak pasti. But no matter what kita kena sentiasa ke aura positif for our future.
In summarize apa yang saya gain within  this 4 month
  • Saya  Kami dah ada online shop sendiri. Bukan 1 tapi 2 tau. https://www.facebook.com/GlamisCouture and https://www.facebook.com/BilikKami
  • Saya register untuk post-graduate USM for part time and saya diterima tapi disebabkan pilihan saya sendiri saya untuk menagguhkanya dengan harapan saya sukses dalam Tenaga Pengajar Muda.
  • Saya berjaya memasak selang sehari di bulan Ramadhan. Ini memang nawaitu saya supaya rajin memasak untuk menjadi sepeti mak saya. Barulah rasa macam seorang isteri dan mummy kan.
  • Saya berjaya puasa penuh disamping breastfeeding Miqael yang kini berusia 18 bulan.
  • Saya berjaya menghilangkan kesan2 degil di muka saya kerana pengamalam beberapa tips kecantikan saya. Chewah....
  • Saya  berjaya menurunkan berat badan dari 48 KG ke 45 KG.
Hmm itu je kot achivement saya untuk 4 bulan ni. Tapi there are few more thing which i suppose to do tapi tak terlaksana lagi. Insyallah kalau diizinkan-Nya. Amin