Ahad, 13 Mei 2012

Ada apa dengan mothers day?

Hari ini 13 May 2012 secara rasminya Hari ibu di Malaysia. Buat pada yang tak tahiu, Hari Ibu diraikan setiap Ahad minggu kedua bulan May setiap tahun. Tiba-tiba terbaca bebrapa ustaz mengatakan Haram menyambut hari ibu kerana pada asalnya hari ibu ini disambut kerana ibu kepada nabi Isa, iaitu Maryam di mana nabi Isa itu adalah tuhan kepada agama kristian. Maafkan saya kalau apa yang saya taip ini salah, sebab masa menulis tidak merujuk kepada mana-mana website.
Secara jujurnya saya sendiri kadang kala menyambut kadang kala tidak menyambut. Tapi semenjak 3-4 tahun kebelakangan ini selalunye meraikan at least sekadar ucapan and maybe sejambak bunga. Kadang-kala budget lebih sikit beli lah handphone, handbag bla bla bla.
Memang la hari-hari sepatutnya menyayangi ibu kita tapi apa salahnya setahun sekali kita meluahkan rasa kasih sayang kita kepada ibu kan kan kan... :)
Tahun ini tahun kedua saya menyambut Mother's day. Tapi Miqael kecik lagi, mungkin tak mengerti pun apa itu Hari Ibu. tapi yang jelasnya saya amat mengerti kesusahan kepayahan ibu saya menjaga saya semasa kecil. Mengapa? Kerana saya sedang mengalaminya sekarang.
Ini bukan rungutan, just nak share with readers sekalian. Nampak macam mudah tapi sebenarnya kena agak tabah untuk menjadi ibu. Kena gigih pump susu untuk menyusakan anak, Harus masak solid food untuk baby hari-hari, harus jaga malam untuk menyuskan, Harus menjaga anak ketika sakit n bla bla bla. Panjang sangat list tu.
So in conclusionye, hargailah dan sayangi lah ibu anda ok?

Note: Time ni lah Liz Claiborne buat Buy 1 free 1 untuk wide store. Maka kesempatan ini haruslah di ambil untuk present MIL and present My mummy. :)
Catat Ulasan