Selasa, 15 Mei 2012

Investment for "poor" people

Morning guys
Before start kerja update blog dulu. Tapi nak update apa? :)
Sekarang zaman kejatuhan harag emas, paling rendah dalam 4 bulan ini. Maybe ini peluang untuk orang yang takde kurang duit macam aku untuk masuk segment gold investment. Itu pun belum layak nak beli jongkong emas, hanya sekadar beli dinar emas 2-3 keping. Nevertheless what still beli kan? Still menabung untuk future kan? Aku paksa-paksa suami aku suruh jadi dealer emas pulak beli baru 2-3 keping tapi dah nak jadi dealer.Au memang macam tu suka suruh suami aku jadi dealer macam-macam. Tahun lepas Unit Trust - Hwang. Reason? Sebab aku nak invest dalam unit trust. Sebabnya aku rasa senang kalau suami aku jadi dealer, tak perlu bergantung kat orang lain suruh lock price.

Aku nak share kenapa harga emas jatuh? ( Ini menurut pemahaman aku yang naif, yang bukan belajar ekonomi ok)
Mengikut pemahaman aku harga emas jatuh disebakan ke'bankrapan' kerajaan Greece di mana yang memaksa Bank dunia membantu negara mereka. Kenapa Greece jatuh? Difahamkan sebab Greece suka mem'invest' unt wellfare rakyat mereka which in long run is not good for ekonomi negara. ( So korang jangan marah kerajaan kita tak buat negara kebajikan ok, nak ke jad mcm Greece)
Tak macam negara lain, Greece mengunakan matawang Euro dimana terpaksa berkongsi dengan 17 negara yang mengunakan matawang yang sama. Maka denga ini mereka tak boleh nak naikkan kadar inflasi untuk mengatasi masalh dalaman negara ( So lagi sekali kalau kadar inflasi negara kita naik jangan marah k, Nak ke bankrup mcm Greece?)
So secara taklangusng ekonomi sedunia banyak bergantung kepada Europe di mana Greece adalah part of Europe. If entire European company bankrup maka secara tak langsung akan melibatkan US di mana 1 dunia akan terlibat.
SO kat sini apa kena mengene ngan harga emas? Hmm lainkali lah aku type, dah nak start bekerja ni.

Note: Sila beli emas SEKARANG .

Oktenksbye.
Catat Ulasan