Khamis, 15 Disember 2011

Entree merungut

Disclamair: Walau apa pun aku tetap bersyukur dengan apa yang tuhan berikan, tujuan entree ni hanyalah semata-mata nk melepaskan apa yg dibukukan di dada.

Boring seyh dengan life sekarang, tambahan pula asyik memikirkan masa depan diri sendiri n family. Aku terfikir-fikir 10 tahun lagi apa la aku buat. Takut kut memikirkan masa depan yang tak keruan. Semuanya bermula bila dah ade miqael. Membuatkan aku berfikir dan terus berfikir.
Bukanya tak bersyukur apa yang Allah SWT kurniakan, tapi kita sebagai manusia layak merancang tapi tuhan menentukan  segalanya kan!!!! Kenapa aku ckp life sekarang boring?

Sebabnya hari-hari bila aku hantar Miqael kat babysitter, hati kecil ku meraung2 tak nak bagi Miqael kat babysitter, namum apakan daya ekonomi zaman sekarang sangat tinggi dan membuatkan dua-dua kene kerja. Aku rasa lagi cuak bila memikirkan takkanlah 10 tahun lagi pun routine aku hari-hari kene hantar pegi babysitter. Mana perginye quality time ku. Lama-lama nanti miqael pun lagi suka rumah babysitter instead of rumahnye sendiri. Mana perginya tagline rumahku syurgaku?????

Lepastu kat tempat kerja pulak, dah almost 6yrs aku kerja kat tempat yang same, terdetik perassan ku macam nak mencuba nasib kat tempat lain. Tapi dalam mase yang sama again dalam hati kecilku, aku dah rasa selesa dekat sini, enviroment ok, boss ok,worrkload pun ok n bla bla bla. Walaupun aku sedar ni entree berani mati ni, mana tau tiba2 boss aku bace ke? But still ini luahan hatiku sahaja, dalam masa yang sama kerja aku tetap jalan.......

Pasal rumah pulak, Haizzz umur dah meningkat tapi rumah sendiri tetap takde lagi, merancang mmg ade, tapi again tak puas hati sbb rumah kat Penang semuanya kecik2 belaka 1000sq ft je kalau mengikut kemampuan. Itu pun harge dah mencecah 300K. Bukanye takde rumah besar kat penang ni tapi again ukur baju di badan sendiri. Ape kejdahanye kalau dah harga rumah mencecah 1 juta RM bukan rupiah. Tak termasuk kene bayar duit maintenance rumah monthly lagi. Tapi sampai bile pulak aku nk memsewe. nanti kene halau dengan tuan rumah, camane? Tidur bawah jambatan?

Pasal kesihatan pulak. Lately aku asyik demam2 je, nanti aku dah baik demam berjangkit kat Miqael, pas tu pusing kat balik n so on. Padahal suplimen dah makan. Camane lah nk stay fit? Tapi try to think in positive way ini dugaan tuhan dekat kami. So terima lah dengan seadanya.

Finally, aku tension dengan husband aku yang asyik suke main PS3. Siang malam FIFA. Die fikir die punye leisure je, langsung tak nk fikir sesuatu yg membenefit kan utk diri sendiri n family. Die pikir kalau keje kat kampeni die tu leh jadik jutawan kut. Dah semua maslah keluarga aku pulak kene fikir. Sampaikan nak maintain rumah kecik pun dah kene panggil cleaner. Bile miqael menangis ckit2 nak susu nak susu. Kalau husband aku baca pun aku tak kisah, sbbnye dah brerbuih mult aku ckp kat die. Agaknye kalau dah muntah tu dah tuka muntah hijau. Serious menyesal bagi Green Light beli PS3. Samapikan nak tgk ASTRO pun kene berebut. Tyre kete aku dah flat pun, die tak nak g pump. Alasan tunggu la ade free time. sbb mase lain semua berbayar main PS3. Dah terbalik patut ade anak ni lagi komited terhadap family, ni ade anak lagi peangai keanak-anakan. Sampai gaduh2 aku ckp nak pegi jual PS3 die. Lepas tuh siap ckp nak main kat  rumah kawan bla bla bla... Lantak la pegi rumah kawan ade aku kisah, larat pulak kawan die nak bagi die main memanjang.

TENSIIIIIIIII.......



Catat Ulasan