Rabu, 7 Julai 2010

07072010: Ikan steam dan cara memasaknya


Ha cuba teka ape masakan ni.
nampak buruk kan, hmm tapi sedap... Nyum nyum nyum.
Kenape ek die buruk? Oh ya sebabnye periuk steam saya sangat kecik, maka saya terpaksa potong ikan-ikan itu kepada 2 serta membuang keplanya. Lagipun kan orang cakap jangan makan kepala ikan nnt jadik tak pandai.
Saya dan suami makan sehingga habis licin. owh sedapnya!!!!
Kepada sesiapa nak belajar camane masak ikan steam ni, berikut adalah bahan-bahan dan cara-caranya.
Bahan-bahan:
1. Seekor ikan (kali ini saya mengunakan ikan bara)
2. Oyster sauce + Kicap + Garam
3. Halia + CiliPadi + Asam Boi + Bawang besar
4. Air yang sangat sedikit (untuk dijadikan kuah) - kepada sesiapa yang tak tau, apabila mengukus ikan, ikan itu sendiri akan mengeluarkan airnya sendiri, maka jangan letak banyak-banyak air.

Cara-caranya:
1. Campur bahan-bahan (2) dan kemudian lumurkan ke badan ikan sehingga rata.
2. Perap ikan sekitar 15-30minit
3. Potong-potong bahan (3) dan kemudian taburkan di dalam pinggan untuk disteam.
4. Rebus air hingga mendidih
5. Steam ikan selama 15-30minit bergantung pada saiz ikan.

Senang bukan? Apa lagi cepat-cepat lah try, sedap hingga menjilat jari.
Posted by Picasa
Catat Ulasan