Isnin, 12 Julai 2010

Revlon Colorstay Noncomedogenic Pressed Powder

Today saya nak share pasal compact/pressed powder yang saya pakai di muka saya hari hari. Apa specialnya produk ni? Dah lah murah, brand pon Revlon taklah se hi-end Estee Lauder, MAC etc... Jual pun gantung-gantung je kat Watson, Jusco, Guardian dan kebanyakan drug store yang lain. Harga pon tanpa discount barulah RM29.
Utk keseuma persoalan di atas, ingin saya tekankan saya mempunyai tekstur kulit muka yang sangat sensative, dan sangat mudah pembiakan acne dan akhirnya akan terjadi scar kerana tangan saya yang sangat gatal picit dan picit.
Dah berpuluh produk saya mencuba dari yg low end hingga ke hi-end tapi end up asik beracne sahaja. Sehingga akhirnga saya pergi ke dermatologist sendiri.
Google dan google maka jumpa satu istilah "Noncomedogenic" Apakah maksudnya?"
Noncomedogenic is a term applied to oils, lotions, and skin creams that do not block pores. Noncomedogenic products are also sometimes referred to as non-occlusive. The theory behind using lotions that are noncomedogenic is that by not blocking pores, they will reduce the incidence of pimples - from http://www.wisegeek.com/what-is-noncomedogenic.htm

Hmm alhamdulillah setelah mengunakannya selama dua bulan, kelihatan acne sangat berkurangan hampir 0, walaubagaimanapun skin saya tidaklah sangat flawless, ade lah scar2, pore terbukak ckit2. Namun janganlah hi expactaion sangat kepada produk ini. Coveragenye tidak lah sehebat mana, maybe 60% je kot. Tapi target utk kurangkan acne tercapai. maybe siapa yang ada msalah acne boleh mengunakan theory ini. Sharing is caring kan.

Actualy saya baru balik dari mebeli bekas yang kedua :)
Catat Ulasan