Skip to main content

Posts

26092010: Resipi nasi ayam simple

Today i learnt to cook nasi ayam, recipe from my Mother In Law. Keberhasilannya 90% menjadi. 10% lagi sebab bahan perapan ayam itu tidak mencukupi. So saya nak share recipe ini kepada anda disamping menjadi tatapan saya pada masa akan datang: Bahan-bahan yang diperlukan: Untuk rebus: 1 ekor ayam yang telah dipotong 2 ulas bawang putih 2 cm halia Untuk nasi: 3tbsp majerin 2cm Halia 2 ulas bawang putih Sedikit rempah ratus spt bunga lawang, cengkih etc 5 pot nasi Sedikit garam 1/2 cube Stok ayam Daun pandan (optional) Air rebusan ayam Untuk Perapan: 2cm Halia 2cm bawang putih 2 sudu kicap pekat 2 sudu kicap cair Untuk Sos: 6 biji cili merah 5 ulas bawang putih 2cmhalia 1tbsp cuka/garam/gula 1/2 cawan air Untuk Sup: Lebihan air rebusan ayam 1 biji bawang besar yg diblend rempah sup garam daun sup yang dihiris 1/2 cawan air Garam secukup rasa Stok ayam secukup rasa Cara-caranya adalah: Ayam yang telah dipotong dibersihkan dan dilumur dengan bahan untuk rebus spt diatas. dan kemudianya rebu...

Alhamdulillah, Syukur Nimat Allah atas kurniaan-Nya

Dah lama tak post blog. Kenape ye? Owh ye ini kerana kesihatan saya tidak berapa mengizinkan untuk mempost. Tapi alhamdulillah disebalik tu ada hikmah disebalikya. To be short on 20 July 2010, I'm officially pregnant for 6 weeks++ Semenjak dari saat itu mulalah morning sickness yang sangat keterlaluan untuk 1st time experirnce macam aku. Pagi-pagi pening2 + muntah2 Malam sangat letih dan tidur before 10pm Tak boleh bau masak-masakan (kesian suami aisk kene tapau je) Tak boleh bau fragarance2. Suami? Tak boleh bau ke? ---- Hmm yang nie just kidding tak sampai tahap macam tu Selera makan .... 0% But right now alhamdulillah dah complete 1st trimester most of the sickness turn down slowly. Moga-moga tuhan sentiasa melindungi aku yang lemah ini. Amin

Horas Medan 13 July 2010 - 15 July 2010

Picture taken at sipiso-piso waterfall Hmm baru balik dari cuti-cuti kat medan with hubby and seri and her hubby. Total 4 of us. Over all macam agak best jugak vacation kali ini. Syukur alhamdulillah semuanya berjalan lancar dengan bantuan travel agent, Mutiara Holidays. Saya memang sangat merecomend sompany ini. Tourist guide, Hendra jua memberi informasi2 yang sangat2 berguna untuk kami. 1st day sampai pun dah agak lambat around 630PM waktu Indonesia. Setelah sesi perkenalan dengan supirnya dan melangsaikan paymentnye terus kami dibawa ke dinner. Makanan die mmg sedap dan ade ikan bakar lagi. makan punya makan rupanya ikan talipia aku telan. :( After dinner terus menuju ke Berastagi untuk menginap di Danau Toba Cottage. Sejuk amat kat sini 2nd day Pukul 8 pagi Indonesia terus bertolak menuju ke parapat untuk mendaiki bot ke pulau samosir. Perjalanan di sini agak lama hampir 5 jam jugaklah. tapi sepanjang 5 jam perjalanan takdelah bosan sangat sebab semuanya pesekitaran yang baru dan ...

Revlon Colorstay Noncomedogenic Pressed Powder

Today saya nak share pasal compact/pressed powder yang saya pakai di muka saya hari hari. Apa specialnya produk ni? Dah lah murah, brand pon Revlon taklah se hi-end Estee Lauder, MAC etc... Jual pun gantung-gantung je kat Watson, Jusco, Guardian dan kebanyakan drug store yang lain. Harga pon tanpa discount barulah RM29. Utk keseuma persoalan di atas, ingin saya tekankan saya mempunyai tekstur kulit muka yang sangat sensative, dan sangat mudah pembiakan acne dan akhirnya akan terjadi scar kerana tangan saya yang sangat gatal picit dan picit. Dah berpuluh produk saya mencuba dari yg low end hingga ke hi-end tapi end up asik beracne sahaja. Sehingga akhirnga saya pergi ke dermatologist sendiri. Google dan google maka jumpa satu istilah "Noncomedogenic" Apakah maksudnya?" Noncomedogenic is a term applied to oils, lotions, and skin creams that do not block pores. Noncomedogenic products are also sometimes referred to as non-occlusive. The theory behind using lotions that are ...

Signifikan ke saman ekor?

http://www.malaysiakini.com/news/136950 Merujuk pada entree dari Malaysiakini, PDRM aka Kerajaan Malaysia telah meletakkan saman ekor sebagai satu saman wajib yang dibayar oleh para pengguna jalan raya. Tetapi beberapa persoalan yang wujud dari hal ini: Berapa jitu ketepatan meter pengukur dari segi had laju dan waktu diambil? Saya percaya mesin ini adalah buatan manusia maka tidak dinafikan ralat yang bakal berlaku dan berapa peratus ketepatan alat itu? Wajarkah pengguna terus dihukum tanpa persetujuan pemandu? Kebarangkalian untuk pemalsuan nombor plat juga adalah besar. Sewajarnya saman ekor ini perlu dihantar sendiri ke rumah untuk memaklumkan tentang saman tersebut. Bukanlah dengan cara meberitahu pada hari cukai jalan gagal diperbaharui. Mengapa saya berpendapat sebegini, kerana tentulah dari pengalaman sendiri. Rileks.my memaparkan saman saya pada pukul 6 pagi sekitar Kuala Kedah. Semangnya 100% tidak benar data ini. Adakah wajar pemandu perlu mebayar saman palsu sebegini? ...

07072010 :JCo Donuts @ Queensbay Mall, Penang

Hye uolss... Entree makan lagi kali ni. Kuatnye saye makan, patotlah badan mengemok. Malam makan ikan steam, petang makan Jco Donuts..... Yogurt die sedap banget, donut pon sedap. Kesuma lah sedap kecuali 1, hargenye. RM20 utk teatime. Cost minum petang lagi mahal dari makan malam? Camane ek?

07072010: Ikan steam dan cara memasaknya

Ha cuba teka ape masakan ni. nampak buruk kan, hmm tapi sedap... Nyum nyum nyum. Kenape ek die buruk? Oh ya sebabnye periuk steam saya sangat kecik, maka saya terpaksa potong ikan-ikan itu kepada 2 serta membuang keplanya. Lagipun kan orang cakap jangan makan kepala ikan nnt jadik tak pandai. Saya dan suami makan sehingga habis licin. owh sedapnya!!!! Kepada sesiapa nak belajar camane masak ikan steam ni, berikut adalah bahan-bahan dan cara-caranya. Bahan-bahan: 1. Seekor ikan (kali ini saya mengunakan ikan bara) 2. Oyster sauce + Kicap + Garam 3. Halia + CiliPadi + Asam Boi + Bawang besar 4. Air yang sangat sedikit (untuk dijadikan kuah) - kepada sesiapa yang tak tau, apabila mengukus ikan, ikan itu sendiri akan mengeluarkan airnya sendiri, maka jangan letak banyak-banyak air. Cara-caranya: 1. Campur bahan-bahan (2) dan kemudian lumurkan ke badan ikan sehingga rata. 2. Perap ikan sekitar 15-30minit 3. Potong-potong bahan (3) dan kemudian taburkan di dalam pinggan untuk disteam. 4. Re...