Ahad, 30 Ogos 2009

Chronology of Selamat Hari Raya

Sangat obesessed kerana menceritakan tentang raya, sedangkan baru berpuasa hanya 1 week. Tapi tiba² terfikir pulak pasal raya tatkala bulan mengambang. Di sini saya hanya nak menceritakan tentang kronologi raya mengikut peringkat umur saya. Mungkin anda semua mempunyai pengalaman yang lain?
  1. Tadika - Pada ketika age nie tak berapa nak ingat sangat experiencenye, tapi yang hanya saya ingat we was travelling from Selangor, a day before raya to Kg.Kepayang then the 1st raya travel back to Grik. Seriously, memang tak ingat langsung apa² tentang raya lah.
  2. Sekolah Rendah - Masa ni, we are staying at Ayer Tawar, Perak. What i can remember one of the weekend my parent travel to Ipoh, semata-mata nak beli baju raya kat kita org 2 beradik. (Apish belum lahir lagi time nie) Masa tu cuma ada Super Kinta and Ochean. Memang seharian la duduk kt Super Kinta tue nak cari baju for both of us. Dah la mak telah meletakkan quota seorang 3 or 4 pasang baju and sepasang kasut. Yang paling x bestnye semua baju pon asyik boria ngan adik. Ada baju yang saya suka sangat ada baju yg totally tak suka. Pernah sekali tu, punyalah tak suka kast kulit brand kiki lala (sbb ade reben2 kat depan) sampai bile main bunga api, saya membakarnye. Konon2 nk kasut baru, sudahnya mak cakap takde pasal pakai la kasut yg hitam kt depan tue. :( . Furthermore time primary school ni banyaknye dapat duit raya, mase tuh kalau rm100-rm200 kira hebat la for kid kan. Balik kg pon seroonok main2 ngan sepupu.
  3. Sekolah Menegah - Zaman nie konon² cam dah agak matang la. Huhuhhuuh. Baju raya pon nak pegi beli sendiri, tak nak pergi beli ngan mak dah. Duit raya pulak rasanya makin lama makin sikit. Maklum la time tuh layan sume branded² la kononnya (Seluar Levis, Edwin, Baju Nike, Kasut Nike) Bila time nak balik Kg je, cm dah malas²,maklumla masa tu dah ade gang sendiri kat Ipoh.
  4. Uni - Taraf pendapatan duit raya memang sangat merosot. Tahap kebosanan nak balik Kg pon mmg 100% malas, sebabnya tok wan pon dah meninggal dunia. So masing² raya kat rumah sendiri la. Tapi ramai la kawan² school datang raya kat rumah.
  5. Bekerja : Single - Hmm, zaman perubahan yang sangat ketara. Bila dah mula bekerja rasa macam banyak sangat tanggungjawab masa raya. Kene sediakan duit untuk 5portion ( baju raya adik, baju raya apish, duit kuih raya, baju raya mak, baju raya sendiri )Maklum la saya nie anak sulung. Masa ni baru la terfikir susahnya parent saya dulu nak menyediakan keperluan raya. Tapi at least for the 1st time rasa happy jugak la sbb dapat menyumbang. Bab duit raya pulak, dah tiba masanya untuk memberi. Walaupunn tak banyak tapi bagi la jugak sbb kesian. Saya pun penah menjadi seorang budak jugak. Alhamdulillah 4 tahun jugak la raya sbg seorang yg bekerja tetapi single.
  6. Bekerja :Berkahwin tapi tiada anak - Haaa.... Ini yang coming to be tahun ni. Tapi this is only my prediction, waktu raya kene dibahagi kepada 2, rumah mak and rumah in law. Pasal kuh raya pulak, perasaan nak membuat lebih tinggi dari membeli. Insyallah kalau ada kelapangan jadik la kuih tu. :) Duit raya pulak mmg la clueless...... Yang palin penting kene mintak maaf ngan suami. Tentang kawan², I'm not sure mereka ingin datang beraya di rumah saya lagi ke? Hope can meet u guys k~~~
  7. Bekerja:Sudah beranak pinak. - Insyallah, but i couldn't predict at all. But I guess, roda itu bulat kan. So maybe akan mula dari step no 1 balik, macam my parent used to be.
Catat Ulasan