Selasa, 1 Ogos 2017

Maesara Sekolah di E-Bridge Pre School Bayan Baru Penang

1 Ogos 2017, umur Maesara 2 tahun 3 bulan kami suami isteri decide untuk hantar Maesara untuk pre school. Survey beberapa buah pre-school yang berdekatan dengan rumah dan tempat kerja kami, akhirnya kami decide untuk hantar ke e-bridge preschool. Pemilihan pre-school ni dibuat atas beberapa faktor seperti:

Pagi-pagi nak pergi sekolah tunggu lif
Pose ibu dan anak-anak dekat carpark.
  1. Faktor size classroom. Difahamkan ratio setiap 1 cikgu ialah 5 kids.
  2. Faktor lokasi, dimana ia berdekatan dengan kawasan tempat tinggal dan tempat kerja.
  3. Faktor Muslim . Tukang masak memang confirm orang islam dan supply ayamnya dari Bismi. Macam mana, aku tau, sampai ke kitchennya aku pergi selidik bila buat site visit.
  4. Faktor pembelajaran. Pre School ni tak fokus pada akademik. Lebih mengalakkan play dalam pembelajaran. Motto dia ialah  "We Respect Children"
  5. Faktor Yuran . Yang ni kena pejam mata jugak membayar. Sebab yuran dia agak pricey jugak.
Hari ni , 1 August 2017, pagi-pagi kami siapkan Maesara untuk ke sekolah. Dia nampak ceria seperti hari biasa. Lepas tunggu 15 minit, aku pun bergegas ke tempat kerja. Dalam hati memang tak tenteram sangat. Tapi mujur sekolah ni memahami naluri ibu, ada jugak mereka buat group whatsapp untuk parent.

Playground sekolah pagi-pagi

Playground sekolah pagi-pagi


Tepat pukul 12, terus aku bergegas start engine kereta pergi mengambil tuan puteri Maesara. Sampai - sampai rupanya keletihan tidur sudah si diva itu. Teacher bagi feedback untuk hari ini 50% menangis , 50 % ceria.  

Pukul 12 : Balik sekolah kepenatan terus tidur.

Harapannya esok tengok uniform jangan pulak dia lari satu rumah tak nak pakai.

Regards,
@fynadegreat



Catat Ulasan